Koliko bebe (ne)spavaju

Spava kao beba – mora da je tu izreku izmislio netko tko se nikad zapravo nije brinuo o bebi. Da, bebe spavaju, ali ne onako kako to prikazuju u filmovima, što često može biti uzrok frustracije onima koji su prvi put roditelji.

Ako vaše novorođenče “super spava”, a pod tim “super” mislimo na 2 – 3 sata u komadu, to vam se vjerojatno čini nerealnim, ali ste zapravo u izvrsnoj situaciji jer većina novorođenčadi spava po 15 – 20 minuta, nakon čega se bude i traže roditeljsku pozornost. Takva situacija zna biti doista frustrirajuća jer vam se čini kao da po cijele dane samo uspavljujete bebu, a ne stižete se ni malo posvetiti ni sebi niti bilo čemu drugom. Uz to, vaš je san isprekidan i stalno ste iscrpljeni. Tko nekoliko dana, pa i mjeseci nije spavao dulje od sat vremena u komadu, zapravo nije ni svjestan koliko je to problematično. No, vjerovali ili ne, vaša će beba naučiti spavati; iako vam se sada čini kao da je ta situacija miljama daleko, vrijeme će zapravo proletjeti.

Premda su mame najčešće na udaru nespavanja zbog dojenja, nespavanje može podosta utjecati i na tate, o čemu je pisao naš Tata bloger.

Zašto se bebe često bude?

Neke su bebe, kako kažu, “dobri spavači”, neke nisu. Međutim, postoje i bebe koje mogu dobro spavati, ali imaju loše navike uspavljivanja, odnosno stvari i radnje koje im pomažu da utonu u san su one koje će one ponovno tražiti kada god prijeđu u novu fazu sna. Bebe se, kao i odrasli, bude 4 – 5 puta noću, s tim da se mi, odrasli, samo okrenemo na drugu stranu često se i ne sjećajući tog “buđenja”, ali bebe se potpuno razbude i jednostavno traže da ih se opet uzme u naručje, ljuljuška, podoji ili na što su već navikle. 

Većina beba koje se često bude upravo to radi jer još uvijek ne zna povezati faze sna. To nekima dolazi prirodno nakon trećeg mjeseca života, dok se s nekim bebama mora poraditi na tome ako i sami želite malo više sna. 

Neke se bebe bude jer intenzivno uče novu vještinu kao što je puzanje ili hodanje pa njihov mozak ubrzano radi. Novorođenčetu je san potreban svakih 45 minuta do sat vremena pa može biti premoreno ako je dugo budno, zbog čega mu je još teže utonuti u san. Ovdje je stoga veoma važno paziti i gledati znakove pospanosti kako ne biste “zakasnili”.

Kako pomoći bebi da bolje spava?

Bebe vole rutinu. Čitanje, pjevanje pjesmica, maženje i slično, sve što je dio procesa uspavljivanja neka postane neizostavna rutina. Odlazite na spavanje u sličnim intervalima te osigurajte ugodnu atmosferu za spavanje. Kada bebica malo poraste, nakon šest mjeseci, možete polako početi s ukidanjem asocijacija vezanih uz spavanje poput dude, bočice, sisanja i slično. To, naravno, nije lak proces, ali budite ustrajni i uporni; svaki dan pomalo pa postupno ukidajte naviku koju dijete ima. 

Neke bebe počnu bolje spavati kada se premjeste iz roditeljskog kreveta, ili pak obrnuto, ako ih uzmete k sebi. Vodite računa o tome da novorođenčad ne stavljate u svoj krevet dok niste osigurali da nema nikakvih jastuka, dekica i drugih stvari koje bi mogle izazvati gušenje ili prekrivanje bebe preko glave. Ako ste spremni prebaciti bebu u njezin krevetić, pročitajte naše savjete kako to učiniti.

Važno je i znati prepoznati kada beba ne može spavati zbog nekog problema kao što je glad, grčevi ili pak refluks. No, ako ste sve sumnje uklonili, a vaše maleno i dalje plače, vrlo je vjerojatno da je premoreno i hitno mu je potreban san. 

Nekada jednostavno nećete moći pomoći bebi, već ćete se naviknuti na kratke intervale sna te će bolji san doći kada beba na to bude spremna. Ne ustručavajte se potražiti pomoć bližnjih kako biste se odmorili i barem malo naspavali te se izmjenjujte s partnerom po noći. Odmorni i sretni roditelji = sretna beba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

koliko-bebe-ne-spavaju-ndash-jgl-obitelj