Kako ne nositi posao kući?

Iako je hvale vrijedno strastveno se posvetiti poslu, da bismo izbjegli sindrom izgaranja, važno je imati na umu da se život ne sastoji samo od posla.

Dani kada je posao završavao zaključno s radnim vremenom već su neko vrijeme iza nas. Zbog toga smo više nego ikad podložni stresu, što pak ozbiljno utječe na naše psihofizičko zdravlje. Budući da je potreba razdvajanja poslovnog od privatnog života očitija nego ikad, donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako posao ostaviti tamo gdje mu je i mjesto – u uredu. 

Organizirajte se

Ne kaže se uzalud da je dobra organizacija pola obavljenog posla. Kako biste što više toga obavili na poslu, odmah na početku radnog vremena popišite nagomilane obveze i dnevne ciljeve te odredite prioritete. Pritom razmislite što će vam od navedenog oduzeti najviše vremena, a što biste mogli odraditi istodobno. Osim toga, vodite računa o urednosti radne površine i smislenom sortiranju mapa kako vrijeme ne biste nepotrebno gubili na pretragu bez kraja i konca.  

Komunicirajte jasno 

Otvorena i transparentna komunikacija uštedjet će vam vrijeme i živce te pridonijeti učinkovitosti cijelog tima. Stoga kolegama i nadređenima jasno dajte do znanja da je vrijeme koje imate na raspolaganju ograničeno te iskreno navedite što i koliko od vas u datom trenutku mogu očekivati. Budite realni, ne ponašajte se kao da sve možete sami i ne prihvaćajte se obveza i projekata za koje znate da nemate vremena ili znanja. 

Ne podcjenjujte moć pauze

Nadalje, sve što možete, napravite unaprijed, ali nikako po cijenu žrtvovanja pauze. Petominutna pauza nakon svakog odrađenog zadatka osigurava mozgu prijeko potreban odmor i reset prije prelaska na novi zadatak. To vam može samo pomoći da se bolje fokusirate i zadatak pred sobom obavite brže i kvalitetnije. Male zadatke poput odgovaranja na mailove i zakazivanja sastanaka odradite u jednom vremenskom bloku, onda kada vam neće odvlačiti fokus od bitnih stvari i ispunjenja dnevnih ciljeva.

Tehnologiju koristite svrhovito

Notifikacijama s društvenih mreža nije se uvijek lako othrvati, stoga ih, dok ste na poslu, isključite da biste izbjegli odugovlačenje. Kako biste bili još ažurniji u izvršavanju poslovnih obveza, pomozite si i kvalitetnim softverom za upravljanje projektima. Tamo možete postaviti dnevni, tjedni i mjesečni plan obveza, rokove za njihovo ispunjenje i – što je najbolje – možete ga učiniti dostupnim cijelom timu te brzo i jednostavno delegirati zadatke koje sami ne stignete obaviti. 

Stalna izloženost poslu i osjećaj konstantnog kaskanja za obvezama dovode do razvoja depresije i anksioznosti te uzrokuju razna upalna stanja organizma. Kada vam tijelo poruči da je previše i javi se povišena temperatura, pomozite si oralnom suspenzijom Neodol namijenjenoj liječenju blage do umjerene boli i vrućice te umjetnim suzama Vizol S Long Effect 0,4% koje štite, vlaže i podmazuju umorne oči te preveniraju razvoj suhog oka, iritacije očiju i neugodnih upalnih promjena koje nepovoljno utječu na oštrinu vida ako ste im izloženi dovoljno dugo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-ne-nositi-posao-kui-ndash-jgl-obitelj