Kako očistiti nosić tek rođenim bebama

Novorođenčad ovisi isključivo o roditeljskoj brizi i pažnji pa je važno pravilno se skrbiti o njima i pristupati im uz obilje ljubavi i nježnosti. Međutim, što kada je potrebno napraviti neke pomalo nezgodne stvari, kao što je čišćenje nosića? Pitate se kako se nositi s tim i olakšati im disanje? Mi imamo odgovor!

Iako su odrasli naviknuli čistiti nos samo kada imaju problema s disanjem, kod malih beba poželjno je očistiti nosić svaki dan, neovisno o tome je li začepljen ili nije. Tako im se, naime, i ovlažuje sluznica nosa, što pomaže održavanju prohodnosti u nosiću. Naravno, nemojte pretjerivati u tome. Uvedena rutina čišćenja nosića pomoći  će vam i poslije kada dijete bude imalo problema s dišnim putevima pa ćete mu lakše očistiti začepljen nos jer je od prvih dana upoznato s tom radnjom. 

Postoje razne metode čišćenja nosića, a svaki roditelj bira onu koja najviše odgovara djetetu. Prva metoda je čišćenje uz pomoć fiziološke otopine. Uz pomoć šprice uzima se preporučena količina fiziološke otopine i uštrcava bebi u nos u obje nosnice dok je dijete u ležećem položaju. U vezi s tom metodom lome se koplja jer, iako je najjeftinija, često nije i najjednostavnija za izvedbu, a i pitanje je koliko je sigurna za vaše mališane. Razlog tome je razmnožavanje bakterija na vršku šprice koje mogu kompromitirati cijelu bocu fiziološke otopine. 

Druga metoda je čišćenje nosića uz pomoć aspiratora koji su dostupni u različitim oblicima (nastavak za usisivač, ručni ili električni aspirator), a vrlo često pomažu pri izvlačenju sekreta kod beba kojima je začepljen nosić. Pravilo je da dojenčad stavite u ležeći položaj, navlažite nosić Aqua Maris Bebe kapima za nos i zatim uz pomoć aspiratora izvučete sekret iz nosića. Svi ti alati djeluju uz pomoć vakuuma pa tako vrlo lako možete odčepiti začepljeni nosić. Bitno je napomenuti da ne smijete pretjerivati s korištenjem aspiratora kako ne biste iziritirali ili oštetili sluznicu nosa, preporučeno je jednom dnevno. 

 

Treća metoda – možda najmanje invazivna – je metoda čišćenja nosića uz pomoć spreja za nos, poput Aqua Maris Baby   – izotonične otopine morske vode, koji je 100 % prirodan i ne sadrži nikakve konzervanse i aditive. Jednako kao i u prethodne dvije metode, beba bi trebala ležati dok vi u svaku nosnicu uštrcate otopinu. To možete raditi od dva do šest puta dnevno, čak i češće, ovisno o potrebi. Beba će najčešće kihnuti nakon toga pa je dovoljno samo maramicom obrisati nosić, a ako primijetite da su sekret ili nečistoće zapeli u sluznici, poslužite se aspiratorom da ih uklonite. Osim što čisti, Aqua Maris Baby sprej i vlaži sluznicu nosa, što je posebno važno tijekom hladnih mjeseci kada boravimo u grijanim prostorijama u kojima je obično suh zrak. 

Savjet – ako vam je čišćenje nosića vašoj bebici previše stresno, zamolite patronažnu medicinsku sestru ili pedijatra da vam pokaže kako najlakše očistiti nosić novorođenčetu. Isto tako, ako je beba vrlo nervozna i ne može mirno ležati, jedan roditelj neka je pokuša držati mirnom dok drugi očisti i navlaži nos. 

Sve je to dio odrastanja i brige o najmlađima, a ako i bude suza, osmijeh koji slijedi nakon što odčepite nosić, bit će vam najveća nagrada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-oistiti-nosi-tek-roenim-bebama-ndash-jgl-obitelj