Mala škola tijekom praznika

Premda su pred nama blagdani, dani odmora i druženja s obitelji, školarcima se ipak ne preporučuje potpuni odmak od svih obveza jer bi im, u protivnom, povratak školskim navikama nakon blagdana mogao biti poprilično težak. Da bi se to izbjeglo, neki trikovi i zajedničke aktivnosti tijekom praznika mogu nam pomoći.

Zajedničko ukrašavanje božićnog drvca, pakiranje darova, priprema kolača i ostalih blagdanskih delicija idealne su prigode za ponavljanje – matematike. Ovisno o tome koliko je vaše dijete staro, te aktivnosti mogu biti izvrsne za ponavljanje različitih matematičkih operacija: mogu se brojati kuglice na boru, zbrajati keksići koje se stavlja u božićni dar za baku, preračunavati mjerne jedinice tijekom pripreme kolača ili francuske salate… opcije su doista brojne. 

Ako se pak mrvicu “preračunate” pa pretjerate s kušanjem kolača i uživanjem u masnoj i zasitnoj hrani, u pomoć priskaču Normia i Reflustat: Normia će sanirati neugodne posljedice proljeva, a Reflustat će pomoći u borbi sa žgaravicom. 

Tople zajedničke večeri pred televizorom mogu biti i edukativne: pogledajte zajedno nekakav film ili seriju utemeljenu na povijesnim činjenicama, koji vašega malog junaka može podsjetiti na događanja iz davne povijesti, o kojima će uskoro morati razgovarati i s nastavnikom povijesti. Također, izbor filmova može biti inspiriran i nadolazećom lektirom, koju možete i zajednički pročitati. Neće ni vama škoditi mali podsjetnik na informacije koje ste davno pročitali, a u međuvremenu i zaboravili jer – tko zna, možda je upravo to pitanje na sljedećem pub kvizu na kojemu ćete sudjelovati s ekipom. 

Povijest, zemljopis i biologiju najbolje je učiti na terenskoj nastavi. Stoga iskoristite godišnji odmor za obilazak neke povijesne, geografske ili prirodne znamenitosti te zajedno učite o krajoliku koji nas okružuje, a koji je osobito u ovo božićno vrijeme prekrasan.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

mala-kola-tijekom-praznika-ndash-jgl-obitelj