Mit ili istina – bakine priče o zdravlju

Ma kakva ljekarna ili doktor, stručni blogovi ili web stranice… Baka zna najbolje! Njezini savjeti i pripravci od davnina su (bili) jedini zakon koji se priznaje jer – realno – tko je od nas ikad uspio odbiti baku kad bi ona nešto odlučila napraviti. Pa da vidimo u čemu je baka (bila) u pravu, a što bi i ona mogla naučiti.

Ne izlazi na svjež zrak mokre kose 

Baka ipak nije u pravu kada to zabrinuto ponavlja. No, nemojte joj zamjeriti, nije ona kriva za ovo, to je vjerovanje staro gotovo 150 godina, a za njega je poprilično kriv veliki Louis Pasteur. Naime, nakon što je otrovao nekoliko kokošiju arsenom, umrla je ona kojoj je nožice umočio u hladnu vodu, dok je ona koju je umotao u zagrijani pokrivač nekim čudom preživjela. Iako samo izlaganje mokre kose hladnom vremenu neće biti uzrok prehlade, krivci za to bit će virusi koji lakše ulaze u naš organizam kad su temperature niske.  Naime, kako se u zimskom zraku nalazi manje vlage, sluznica nosa lakše se isušuje, a to pak omogućava i lakši prolaz virusima u naš organizam. 

Ako sjediš na hladnom betonu – prehladit ćeš!

To je bakina – poluistina. Naime, sama hladnoća neće izazvati bolest, ali će nepovoljno utjecati na već imunološki kompromitiran organizam te ubrzati ulazak virusa i bujanje već prisutnih bakterija koji onda mogu izazvati neugodne pojave u dišnom ili mokraćnom sustavu. Stoga je zaista najbolje za hladnijeg vremena sjesti na jastučić ili nešto drugo kako naše tijelo ne bi bilo u izravnom doticaju s hladnom tvari. 

Uvijek nosi šlape u kući!

Famozne šlape ili možda čak papuče koje vam je baka sama napravila, zaista treba nositi po kući. Zašto? Osim što ćete, ako na podu imate pločice ili neki drugi “hladni” materijal poput mramora, izbjeći izravan doticaj s hladnom podlogom, i zaštitit ćete se od mikroorganizama koje na cipelama možete unijeti u kuću. 

Za sve koji baku ipak ne žele poslušati, tu je Alfabiotik, probiotski pripravak koji jača imunitet tijekom ovih hladnih dana kako se prehlada ipak ne bi uhvatila, a za one koji su prekasno pročitali ovaj tekst pa im nos već curi ili je začepljen, na raspolaganju su Aqua Maris sprejevi za nos koji pomažu u odčepljivanju nosa i održavanju fiziološkog stanja sluznice – Aqua Maris Hypertonic za sve starije od 1 godine te Aqua Maris Strong za one iznad 3 godine.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prethodni članak
Mala škola tijekom praznika
Sljedeći članak
Božićne zvjezdice
mit-ili-istina-bakine-prie-o-zdravlju-ndash-jgl-obitelj