JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
JGL Savjetovaliste
Ostalo

Zanima me je li uistinu znanstveno ustanovljeno pozitivno djelovanje crnog vina (u maloj količini) na krvožilni sustav? Isto tako, zanima me bih li ja uz tabletu za tlak i srce mogao popiti 1 dl vina poslije ručka? Već 5 godina, otkad mi je otkriven povišeni tlak i ubrzani srčani ritam, nisam ni okusio alkohola. Međutim, prijatelji mi govore da pretjerujem. Hvala!

Poštovani, u literaturi postoji sve više istraživanja i dokaza koji doista pokazuju da male količine alkohola (1 – 2 dl bijelog ili crnog vina) pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav, smanjuju učestalost infarkta srca i sl. Također, postoje i dokazi da je više od 2 dl dnevno štetno jer dovodi do povišenja krvnog tlaka i slabljenja srca u srčanih bolesnika. Pacijentima koji su do sada konzumirali vino kažem da je 1 dl dobar za srce, 2 dl je neutralno, a više od toga je štetno. Iznimka su bolesnici s napadima aritmija (fibrilacije atrija) povezanih s konzumiranjem alkohola i bolesnici s uznapredovalim srčanim zatajenjem kojima ipak ne preporučujem konzumiranje alkohola.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Opširnije
Probava

Imam 45 godina i prije tri godine operiran sam zbog perforacije vrijeda na želucu i obilna krvarenja. Tom mi je prilikom odstranjeno 2/3 želuca. Otada jedem manje obroke više puta na dan i nemam želučane smetnje. Međutim, poslije ručka osjetim umor i pospanost pa sam prisiljen odspavati jedan sat . To si mogu priuštiti jer imam privatnu tvrtku pa poslije odmora nastavim raditi do navečer. Prije nekoliko sam dana to spomenuo svojoj liječnici koja mi je rekla da poslije jela nikako ne bih smio „u horizontalu” jer će mi se proširiti hijatalni otvor. Uistinu me uplašila jer GERB je ozbiljno stanje. Što mi savjetujete?

Vaš osjećaj nakon jela rezultat je prilagodbe organizma na novu “fiziologiju”, tj. na činjenicu da nemate znatan dio želuca. U Vašem slučaju izostaje uobičajena obrada hrane u želucu pa ona brzo dolazi u tanko crijevo (ovisno o vrsti hrane, radi se o razdoblju od jednog do tri sata), rezultat čega je to da Vaš organizam katkad reagira na opisani način. To je uvjetovano povećanim lučenjem inzulina i padom razine šećera u krvi. U nekih ljudi to može imati i drastičnije oblike pa nastaju prave hipoglikemije s preznojavanjem, lupanjem srca i nesvjesticom. Što se tiče “horizontale” ,Vaša liječnica ima pravo jer ležanje može pogodovati vraćanju hrane u jednjak. Međutim, ako nemate osjećaj vraćanja kiseline kada legnete, mislim da se ne trebate plašiti GERB-a. Dakle, ako Vam umor nakon obroka predstavlja problem, a nemate osjećaj pečenja i podrigivanja kada legnete, mislim da možete nastaviti s uobičajenom praksom “horizontale”.

Srdačan pozdrav,

dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Opširnije
Grlo

Mogu li trudnice koristiti Aqua Maris ? Specijalist za uho, grlo i nos preporučio mi je taj proizvod. Rekao je da uzmem posebno za grlo, a posebno za nos. U ljekarni su mi ponudili jedan proizvod za koji kažu da se koristi i za nos i grlo (u malo većoj bočici). Je li to točno ?

Poštovana gospođo,

trudnice mogu koristiti AQM proizvode pa tako i sprej za grlo i nos. U ljekarni su Vam savjetovali da uzmete veće pakiranje izotoničnog spreja za nos. Sadržaj izotoničnog spreja za nos teoretski se može slijevati u grlo ako zabacite glavu unazad. Međutim, to je manja količina nego kada sprej nanesete izravno u grlo. Sprej za grlo može biti izotoničan, ali i hipertoničan (jači). Ako uz začepljen nos imate i upalu grla, pretpostavljamo da je specijalista ORL-a savjetovao izotoničan sprej za nos i hipertoničan sprej za grlo. Uz to, svaki od tih sprejeva ima i adekvatnu pumpicu-raspršivač pa je to još jedan razlog da uzmete posebne proizvode za nos i grlo.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

Opširnije
Žensko zdravlje

Sklona sam učestalim upalama mjehura. Zbog čestih terapija antibioticima javljaju mi se vaginalne smetnje pa sam počela piti probiotik, acidofilus. Smijem li istovremeno koristiti i kapsule Lactogyn ? Što savjetujete za genitalno peckanje izvan i unutar rodnice ? U ljekarni su mi dali gel Lactogyn, ali na uputi vidim da je on za vlaženje.

Poštovana gospođo,

možete istovremeno uzimati acidofilus i vaginalne kapsule Lactogyn (stavljaju se navečer u rodnicu tijekom 7 dana). Kada potrošite acidofilus, savjetujemo da nastavite piti oralne kapsule Lactogyn 1 x 1 još četiri tjedna jer se kod Vas radi o učestalim upalama i poremećaju i vaginalne i crijevne flore. Gel Lactogyn osigurava vlaženje rodnice i genitalnog područja. Možete ga koristiti po potrebi. U slučaju ponovnog uzimanja antibiotika neophodno je da uz antibiotike koristite i probiotike (npr. dvije kapsule Normije dnevno). Ako se antibiotik uzima svakih 12 sati, probiotik je najbolje uzeti između uzimanja antibiotika.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

Opširnije
Žensko zdravlje

Moja trinaestogodišnja kćerka ima bjelkast iscjedak nakon antibiotske terapije (imala je upalu grla). Osjeća peckanje i svrbež. Prije godinu dana dobila je prvu mjesečnicu. Ne želi ginekologu. Kako da joj pomognem ?

Poštovana gospođo,

po opisu, iscjedak bi mogao biti uzrokovan kandidom, što može potvrditi ginekolog mikroskopskim pregledom uzorka. Međutim, ako želite pokušati sami riješiti problem, slijedite ove savjete. Iz jelovnika izbacite slatkiše (kekse, sladoled, peciva, čokoladu i sl.), gotove sokove, suhomesnate proizvode, svježi kruh, trajne sireve. Od mliječnih proizvoda dozvoljeni su svježi kravlji sir i jogurt (i sl.). Na taj se način onemogućuje rast gljivice kandide koja uspijeva uz šećer i kvasnice (kojih ima u kvascu, suhomesnatim proizvodima i trajnim sirevima). Potrebno je obratiti pozornost i na odjeću. Hlače, hulahopke i gaćice trebale bi biti pamučne, a odjeća udobna. Uz to, Vaša kćerka može popiti kuru peroralnih kapsula Lactogyn, 1 x 1. Neka ih uzima četiri tjedna nakon doručka. Probiotici iz Lactogyna povoljno utječu na mikrofloru u rodnici i na taj način smanjuju prevlast kandide (koja je inače u malom broju uobičajena stanovnica rodnice). Za intimnu higijenu Vaša kćerka može koristiti intimni gel Lactogyn, i to jednom dnevno, nakon pražnjenja crijeva.Za dodatne informacije možete se javiti i u naše Savjetovalište na telefonski broj 01 30 10 946, ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 15 do 19 sati.

Srdačan pozdrav,

Savjetovalište JGL

Opširnije
Žensko zdravlje

Tinejdžerica sam i imam mjesečnicu svaka dva tjedna. Je li to normalno ? Može li uzrok tome biti manjak kilograma – visoka sam 170 cm, a teška 45 kg?

Javite se obiteljskom liječniku, a on će Vam vjerojatno savjetovati razgovor s ginekologom. Bilo bi dobro da ginekologu odete s majkom. Podrška je važna. Imate jako skraćen menstruacijski ciklus pa se ne možete oporaviti od krvarenja (neophodno je napraviti krvne pretrage da bi se isključila anemija; pokaže li se da ste anemični, obavezno morate uzimati lijekove). Osim toga, pothranjeni ste, što je dodatan razlog da se javite liječniku.

Opširnije
Oko

Potrebna mi je informacija o kapima za oči Latanox koje moram koristiti, a koje se do otvaranja trebaju držati u hladnjaku. Molim Vas da mi odgovorite hoće li se promijeniti sastav kapi budu li one sat, dva ili tri na višoj (sobnoj) temperaturi ? Drže li se kapi na niskoj temperaturi i prilikom distribuiranja u ljekarne ?

Poštovana gospođo,

kapi Latanox, koje su lijek za glaukom, do ljekarne se prevoze u hladnjaku. Do početka korištenja potrebno ih je čuvati u hladnjaku, a nakon otvaranja ostaju na sobnoj temperaturi. Ako ih trebate transportirati u roku od nekoliko sati, a temperatura je zraka viša od 8 °C, na dno kartonske vrećice stavite jedan zamrznuti gel omotan tkaninom, na njega malo papira te potom u papir zamotan Latanox. Na taj će način kapi biti u hladnoj sredini, a neće se smrznuti.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

Opširnije
Nos

Može li se sustav za ispiranje nosa upotrijebiti za djecu, i ako može, za koju dob ? Moj unuk ima 10 godina i dugotrajne problem sa sluznicom nosa i grlom. Nije alergičar.

Poštovana gospođo,

s obzirom na to da Vaš unuk nije alergičar, ne treba ispirati alergene iz nosnih hodnika. Mislimo da bi redovitim korištenjem izotoničnog spreja za nos Aqua Maris oporavio nosnu sluznicu. Sustav za ispiranje koristi se dvaput tjedno, dok se sprej može koristiti više puta na dan (pet puta je dovoljno da se sluznica ovlaži, da se odstrane eventualne nečistoće i dodaju mikronutrijenti koji su neophodni u revitalizaciji nježnog epitela). Sprej Aqua Maris praktičan je jer ga dječak može staviti u džep i ponijeti u školu te ga upotrijebiti tijekom školskog odmora.

Opširnije
Ostalo

Imam 35 godina. Težak sam oko 120 kg, imam visok tlak (105/160). Laboratorijskim pretragama utvrđena je bakterijska upala mjehura. Dobio sam lijek koji sada uzimam. Je li ta upala dovela do povišenog krvnog tlaka ili je u pitanju nešto drugo ? Koje pretrage trebam napraviti?

Poštovani,

čini se da imate prekomjernu tjelesnu težinu, no bez podatka o visini ne možemo to sa sigurnošću tvrditi. Ako Vam to nije problem, naknadno nam javite i svoju visinu kako bismo odredili Vaš indeks tjelesne mase. To je važno jer je prekomjerna tjelesna težina opterećenje i za zglobove i za krvožilni sustav i srce. To je često razlog zbog kojeg dolazi do povišenja krvnog tlaka, stoga predlažemo da pripazite na jelovnik i količinu unesene hrane. Usto, neophodno je smanjiti unos soli jer sol također povećava krvni tlak. Gotova hrana, suhomesnati proizvodi, grickalice, ali i slatkiši, sadržavaju veće količine soli koja štetno utječe na zdravlje. Nakon terapije kontrolirajte mokraću (bakteriološki nalaz) da vidite jeste li se riješili bakterijske upale. Ako duže vrijeme imate upalu mjehura i ako je ne liječite, može se proširiti na bubrege. Oni su vrlo osjetljivi i skloni trajnom oštećenju, što opet dovodi do povišenja krvnog tlaka. Predlažemo i da se svaki dan razgibate i prošećete jer sjedilački način života također loše utječe na tlak i tjelesnu težinu. U međuvremenu kontrolirajte krvni tlak – ako je i dalje povišen, potrebno je obaviti dodatne pretrage na koje će Vas uputiti Vaš obiteljski liječnik (KKS, urin, jetrene probe, urea, ekg…)

Opširnije
Koža

Poštovani, koža mi je mješovita, t-zona masna, dok su obrazi, pogotovo u ovo zimsko vrijeme suhi. Što bi mi preporučili za njegu lica? Da li postoji mogućnost da dobijem testere vaših proizvoda? Lijep pozdrav, Vlatka

Poštovana gospođo Vlatka,

predlažemo da se javite u Pablo ljekarnu gdje će vam naše stručno osoblje sugerirati odgovarajuću njegu za lice. Tamo možete dobiti i testere.

Srdačan pozdrav

JGL Savjetovalište

Opširnije