JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
JGL Savjetovaliste
Koža

Poštovani, koža mi je mješovita, t-zona masna, dok su obrazi, pogotovo u ovo zimsko vrijeme suhi. Što bi mi preporučili za njegu lica? Da li postoji mogućnost da dobijem testere vaših proizvoda? Lijep pozdrav, Vlatka

Poštovana gospođo Vlatka,

predlažemo da se javite u Pablo ljekarnu gdje će vam naše stručno osoblje sugerirati odgovarajuću njegu za lice. Tamo možete dobiti i testere.

Srdačan pozdrav

JGL Savjetovalište

Opširnije
Koža

Poštovani, molila bih Vas informaciju-objašnjenje vezano uz Vaš proizvod AntiOx. U sastavu AntiOx-a je navedeno da sadrži Tocopherzyl acetate. U članku http://bit.ly/YaOMp4 sam pronašla ovaj podatak: “Postoji još jedna “kvaka” kod vitamina E, tj. “tokoferol” i “tokoferil” oblik. Mnoge to zbunjuje pa treba objasniti. Što će stajati, ovisi o tome kako je E vitamin kemijski povezan (acetat, sukcinat). Među njima nije velika razlika, osim što je apsorpcija kod “tokoferol” oblika nešto bolja, ali je zato kod “tokoferil” oblika nešto bolja održivost. Oba su oblika aktivna kada se uzmu na usta, ali “tokoferil” oblik nije moguće apsorbirati kožom. Ako, dakle, u ruci držite kremu s dodanim tokoferil acetatom, znajte da ništa ne koristi.“ Zanimalo bi me Vaše mišljenje/objašnjenje. Crljen

Poštovana gđo. Crljen,

Razvijajući proizvod Holyplant AntiOx krema odvagali smo stručne činjenice za korištenje vitamina E u obliku tokoferil acetata. Poznato je da vitamin E u tokoferol obliku ima jače antioksidativno djelovanje na kožu međutim navedena činjenica je kompenzirana korištenjem veće koncentracije tokoferil acetata koja u literaturi ima osnovu da u korištenoj koncentraciji posjeduje antioksidativno djelovanje. Dodatno je vitamin E u obliku tokoferil acetata ugrađen u kremu oblika “voda u ulju”, što znači da je masna (uljna) faza ta koja je u direktnom kontaktom s kožom i zbog koje krema ostaje duže na mjestu primjene te tokoferil acetat ima više vremena za interkaciju s kožom. Postoje razne dermatološke studije koje potvrđuju da se tokoferil acetat apsorbira u površinskim slojevima kože te da se nakon apsorbcije u koži pretvara u tokoferol oblik. Dodatna činjenica koja je utjecala na odabir oblika vitamina E u Holyplant AntiOx kremi je ta da tokoferol oblik ima snažniji iritacijski potencijal od tokoferil oblika, što bi značilo da češće može izazvati nuspojave poput crvenila, svrbeža, ljuštenja gornjih slojeva kože i sl. Također bitna stavka je da tokoferil oblik vitamina E ima duži rok valjanosti tako da njegovim korištenjem u Holyplant AntiOx kremi možemo tijekom cjelokupnog roka valjanosti biti sigurni da koncentracija tokoferil acetata ostaje nepromijenjena. Za napomenuti je i da se antioksidativno djelovanje u koži ne postiže korištenjem samo oblika vitamina E već kombinacijom istog s vitaminom C, koji je također ugrađen u Holyplant AntiOx kremu. Zaključno možemo reći da Holyplant AnitOx krema koja u sastavu sadrži vitamin E u obliku tokoferil acetata posjeduje antioksidativno djelovanje koje je osigurano tijekom cjelokupnog deklariranog roka valjanosti proizvoda te da je proizvod siguran za primjenu.

Ukoliko postoje dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav

Aleksandar Posavec, prof.
Brand manager Bezreceptni program

Opširnije
Koža

Poštovani, mojoj kćerki (22 mj.) je prije 2 tjedna dijagnosticiran atopijski dermatitis koji nije praćen svrbežom i prema mojoj procjeni nije izrazito jako izražen. Prema preporuci dermatologa 7 dana smo je mazali elocoom 40% kremom u belobazi i još uvijek joj dajemo 3×7 kapi Fenistila. Prije nekoliko dana sam joj počela davati Normiu u prahu pa me zanima koliko dugo se preporuča njeno uzimanje u ovom slučaju?

Poštovana,

napravite kuru s Normiom prahom tijekom 4 tjedna, 1×1 vrećica uz doručak (ili neki drugi obrok koji možete kontrolirati). Bilo bi dobro iz djetetovog jelovnika isključiti gotova jela i grickalice, jer su puni dodataka (konzervansa, pojačivača okusa, boja), jaja i mlijeko za vrijeme trajanja osipa. U zamjenu možete djetetu dati rižino mlijeko. Sojino se također ne preporuča, jer su česte alergije na soju. Isto tako rublje od djevojčice nemojte prati s omekšivačem.

Srdačan pozdrav

JGL savjetovalište

Opširnije
Koža

Poštovani, čula sam da je Vaša krema Adrience oligosource odlična, zbilja bi ju htjela probati i koristiti, no nažalost nikako ne mogu doći do Vaših testera. Da li vi možda šaljete testere na kućne adrese?

Poštovana gospođo,

predlažemo da se javite u Pablo ljekarnu, bilo koju, gdje vam je na raspolaganju naše stručno osoblje i testeri.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

Opširnije
Koža

Poštovani, imam 39 godina, visoka 165 cm, teška 69 kg, kronične bolesti – kroničan perikard, problemi s venama na desnoj nozi (vidljivo s otokom), prvu mjesečnicu sam dobila s 12 godina. Zanima me mogu li uz lijek Cyclo Progynova koji se sastoji se norgestrela-0,5mg i estradiola-2mg, piti i Lactogyn? Hvala i srdačan pozdrav, Lidija

Poštovana,

uz terapiju koju ste dobili od ginekologa možete uzimati Lactogyn kapsule, nema kontraindikacija. Napravite kuru s Lactogyn kapsulama koje ćete piti 2×1 kroz 2 tjedna, a zatim nastaviti 1×1 još 6 tjedana. One će stabilizirati vaginalnu floru. Što se tiče tjelesne težine skoro je pa idealna. Da se potrudite u 6 mjeseci biste mogli skinuti 5 kg, to bi bilo olakšanje za srce i za vene. Pokušajte iz jelovnika izbaciti slatkiše. Uključiti više voća i povrća.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

Opširnije
Koža

Imam 25 godina, bolujem od psorijaze. Tijekom ljeta stanje se popravilo jer sam boravila skoro mjesec dana na moru. Čula sam dobra iskustva ljudi u liječenju psorijaze i drugih kroničnih bolesti kože s omegom 3. Ako pomaže, koliko se dugo i u kojoj dozi uzima? Sada ne uzimam nikakve lijekove. Hvala unaprijed.

Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom crvenih ploča prekrivenih ljuskama. Psorijaza se, ovisno o težini bolesti, liječi lokalno, a ukoliko se radi o blagom obliku bolesti, ili u slučaju težih oblika, lokalno i sistemski. Sunčanje i kupanje u moru tzv. heliomarinoterapija vrlo je učinkovita u liječenju psorijaze. Omega 3 masne kiseline pokazale su određenu učinkoviotost ako se u prikladnoj dozi koriste – kao dodatna terapija mnogih dermatoloških bolesti, primjerice atopijskog dermatitisa, psorijaze, acne vulgaris itd. Stoga se mogu koristiti 1-2 kapsule dnevno tijekom više mjeseci. Preporučuju se Mega omega-3 jer sadrže čak 65% omega-3 kiselina u jednoj kapsuli. Svakako ih je potrebno koristiti uz odgovarajuću lokalnu ili sistemsku terapiju po preporuci dermatologa. Primjena omega 3 kapsula bez odgovarajuće dermatološke terapije neće izliječiti bolest.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Marija Kaštelan, dr. med.

Opširnije
Koža

Poštovani, majka sam dječaka od 4 godine koji od rođenja ima neurodermitis. Liječen je kortikosteroidnim mastima. Stanje se pogorša svaki put kada mu padne imunitet. Da li bi bilo korisno da mu dam kuru probiotika? Kakva su vaša iskustva s Normiom? Kako se uzima, koliko dugo?

Atopijski dermatitis (dermatitis atopica, AD) je kronična ili kronično-recidivirajuća upalna bolest kože obilježena generaliziranom suhoćom, jakim svrbežom, ekskorijacijama i lihenifikacijom. Pojavljuje se u osoba s nasljednom atopijskom konstitucijom koja uvjetuje sklonost alergijskim reakcijama na različite alergene. Pristup liječenju atopijskog dermatitisa ovisi o dobi bolesnika i kliničkim manifestacijama bolesti. Budući da su temeljna obilježja atopijskog dermatitisa generalizirana suhoća kože praćena jakim svrbežom, neobično je važna pravilna njega i hidratacija kože. Glede uporabe probiotika u liječenju AD-a, podaci iz literature su kontradiktorni, odnosno za sada nema dovoljno dokaza koji bi poduprli uporabu probiotika u liječenju AD-a  u djece u kliničkoj praksi. Osobno nemam iskustva s primjenom probiotika u liječenju AD-a.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Marija Kaštelan, dr. med.

Opširnije
Koža

U menopauzi sam već pet godina. Od tada imam jako suhu kožu lica, tijela i sluznice. Povećala sam količinu tekućine, jedem dovoljno voća i povrća, koristim masne i hidratantne kreme, povremeno umjetne suze, međutim, problem je i dalje prisutan. Da li mi savjetujete neki dodatak prehrani? Redovito obavljam sistematske preglede koji su uredni. Ginekolog mi je savjetovao povremeno uzimanje Lactogyn kapsula, što se pokazalo dobro.

U menopauzi, uslijed smanjenog lučenja estrogena i progesterona, između ostalog dolazi i do promjena u strukturi i izgledu kože. Koža postaje suha, tanja je i gubi elastičnost, produbljuju se i pojavljuju nove bore, a kosa se prorjeđuje i gubi sjaj. Vrlo je važna svakodnevna njega takve kože kako bi se poboljšala njena vlažnost, obnovio lipidni sloj te ojačala obrambena funkcija rožnatog sloja kože. Preporuča se uporaba sindeta bez sapuna, ulja za tuširanje ili uljnih kupki te nanošenje tzv. emoliensa koji koži daju mekoću i glatkoću. Izrazito hidratacijsko djelovanje imaju pripravci s dodatkom 5-15% ureje ili pak oni s dodatkom omega masnih kiselina.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Marija Kaštelan, dr. med.

Opširnije
Koža

Suprug često ima ekcem na bradi. Nedavno je radi proljeva pio Normia kapsule 2×1 tjedan dana. Ekcem mu se nakon dugog vremena povukao. Na internetu je pronašao podatak da probiotici pomažu kod kožnih bolesti. Da li djeluju direktno na kožu ili potiču neki proces koji ima utjecaj na kožu? Ako djeluju direktno zanima me ima li neki pripravak s probiotikom koji se može nanijeti na kožu?

Učinak probiotika na kožne bolesti se uvelike ispituje u brojnim istraživanjima, međutim za sada su podaci iz literature kontradiktorni. Postoje dokazi o pozitivnom učinku, ali i studije prema kojima nisu uočeni učinci. Mnogo ovisi o sojevima probiotika koji se koriste, jer ne djeluju svi sojevi na iste simptome i bolesti.  Prema “Preporuci za korištenje probiotika”  iz 2008. godine, koju je objavio  Univerzitet Yale  SAD, sojevi LGG i BB12 preporučuju se kao  sojevi čije je djelovanje dobro ocijenjeno u  liječenju i prevenciji atopijskog ekcema povezanog s alergijom na kravlje mlijeko. Osobno nemam iskustva s primjenom probiotika u liječenju. Kod vašeg supruga bilo bi dobro napraviti obradu kako bi se pojasnio uzrok nastanka ekcema i  preporučila terapija  u kojoj će možda i probiotici imati svoje mjesto .

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Marija Kaštelan, dr. med.

Opširnije
Koža

Već desetak godina me muči ekcem na bradi koji je jako vidljiv poslije brijanja. Zato se brijem neredovito. Koristio sam po preporuci liječnika razne kortikosteroidne kreme. U početku mi je od njih bilo bolje, ali, ubrzo mi nisu pomagale, dapače, došlo bi do pogoršanja. Prije dvije godine mi je netko od prijatelja savjetovao vašu Pantexol kremu. Bojim se da je nakon tog relativno dužeg perioda slabijeg učinka. Na internetu sam vidio da imate Pantexol plus kremu? Da li da probam? U čemu je razlika? Sadrži li kortikosteroide?

Kod kroničnog oblika nealergijskog dermatitisa, oštećenje kože nastaje kao posljedica kumuliranja utjecaja tvari koje su pri jednokratnoj primjeni bezopasne. Na taj način postepeno se mijenja i oštećuje zaštitna barijera kože ponajprije lipidni zaštitni film na površini rožnatog sloja, kiseli ph tog filma, pa i sam rožnati sloj kože. Pantexol Plus krema sadrži 5% dekspantenola i klorheksidin diglukonat (ne sadrži kortikosteroide) te uz antiseptičko djelovanje, njeguje, štiti i obnavlja suhu, osjetljivu i oštećenu kožu. Stoga se preporuča kao neutralna terapija kroničnog ekcema koja koži vraća masnoću, a time i otpornost. Preporučam višekratnu primjenu tijekom dana.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Marija Kaštelan, dr. med.

Opširnije