JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

  Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
  JGL Savjetovaliste
  Koža

  Pozdrav, na koži mi se pojavilo crvenilo, radim na velikoj vrućini i mnogo se znojim, ja mislim da je to od znoja. Čime mogu mazati?

  Poštovana,

  predlažemo da koristite Pantexol kremu ili Pantexol losion, jer sadrže aktivni sastojak d-pantenol koji brzo djeluje i obnavlja oštećeni površinski sloj kože, održava vlagu i stvara zaštitni sloj koji kožu štiti od nepovoljnih utjecaja, visokih temperatura, UV zraka, suhog zrak i sl.

  Obratite pažnju na uzimanje dovoljno tekućine, da ne dehidrirate i ne izgubite magnezij.
  Ako osjećate težinu u nogama i povremeno imate grčeve u listovima, vjerojatno se radi o gubitku magnezija, pa ga nadoknadite lisnatim, zelenim povrćem, sjemenkama, bananama i Magnezij Top Direktom (1 vrećica na dan).

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Koža

  Poštovani, u zadnje vrijeme koristim lijepo vrijeme za sunčanje na Jarunu. Koristim faktor 50 za lice, 30 za ostatak tijela. Osjećam zatezanje lica poslije sunčanja. Imate li neku kremu koja bi mi mogla pomoći? Zahvaljujem na odgovoru.

  Poštovani,

  dobro je da za kožu lica i tijela koristite UV zaštitu.
  Ako poslije sunčanja osjećate zatezanje na licu, predlažemo da nakon umivanja i brisanja na lice nanesete Pantexol repair kremu s ektoinom. Ona pomaže da se upala što prije umiri, da se koža što prije oporavi od vanjskih faktora (visoka temperatura, UV zrake, prašina, alergeni). Krema djeluje protuupalno, ali ne sadrži kortikosteroide pa se može koristiti duže vrijeme. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu.


  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Koža

  Molim Vas savjet za njegu suhe kože. Imam 42 godine.

  Poštovana,

  suhoj koži neophodna je vlaga, ali i hranjive tvari. Nastojte tijekom dana piti dovoljno tekućine jer koža je prva koja se isušuje ako uđemo u zonu dehidracije (kad osjetimo žeđ).
  Ako živite u Zagrebu ili u mjestu u kojem je naša Pablo ljekarna, predlažemo da se javite našim magistrama koje su vrlo stručne za savjetovanje.
  Naša sestrinska tvrtka Adrialab d.o.o. ima jako kvalitetnu liniju Holyplant kozmetike (kod Vas bi u obzir došla Holyplant hidratantna krema i Hlyplant hranjiva krema), a Pablo ljekarna sama pripravlja kozmetiku za njegu lica i tijela.
  Sve te proizvode možete kupiti u Pablo ljekarni i u drugim ljekarnama.
  Što ćete odabrati ovisi o dodatnim informacijama, koje možete podijeliti s magistrom u Pablo ljekarni.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište.

  Opširnije
  Koža

  Poštovani, koža mi je mješovita, t-zona masna, dok su obrazi, pogotovo u ovo zimsko vrijeme suhi. Što bi mi preporučili za njegu lica? Da li postoji mogućnost da dobijem testere vaših proizvoda? Lijep pozdrav, Vlatka

  Poštovana gospođo Vlatka,

  predlažemo da se javite u Pablo ljekarnu gdje će vam naše stručno osoblje sugerirati odgovarajuću njegu za lice. Tamo možete dobiti i testere.

  Srdačan pozdrav

  JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Koža

  Poštovani, molila bih Vas informaciju-objašnjenje vezano uz Vaš proizvod AntiOx. U sastavu AntiOx-a je navedeno da sadrži Tocopherzyl acetate. U članku http://bit.ly/YaOMp4 sam pronašla ovaj podatak: “Postoji još jedna “kvaka” kod vitamina E, tj. “tokoferol” i “tokoferil” oblik. Mnoge to zbunjuje pa treba objasniti. Što će stajati, ovisi o tome kako je E vitamin kemijski povezan (acetat, sukcinat). Među njima nije velika razlika, osim što je apsorpcija kod “tokoferol” oblika nešto bolja, ali je zato kod “tokoferil” oblika nešto bolja održivost. Oba su oblika aktivna kada se uzmu na usta, ali “tokoferil” oblik nije moguće apsorbirati kožom. Ako, dakle, u ruci držite kremu s dodanim tokoferil acetatom, znajte da ništa ne koristi.“ Zanimalo bi me Vaše mišljenje/objašnjenje. Crljen

  Poštovana gđo. Crljen,

  Razvijajući proizvod Holyplant AntiOx krema odvagali smo stručne činjenice za korištenje vitamina E u obliku tokoferil acetata. Poznato je da vitamin E u tokoferol obliku ima jače antioksidativno djelovanje na kožu međutim navedena činjenica je kompenzirana korištenjem veće koncentracije tokoferil acetata koja u literaturi ima osnovu da u korištenoj koncentraciji posjeduje antioksidativno djelovanje. Dodatno je vitamin E u obliku tokoferil acetata ugrađen u kremu oblika “voda u ulju”, što znači da je masna (uljna) faza ta koja je u direktnom kontaktom s kožom i zbog koje krema ostaje duže na mjestu primjene te tokoferil acetat ima više vremena za interkaciju s kožom. Postoje razne dermatološke studije koje potvrđuju da se tokoferil acetat apsorbira u površinskim slojevima kože te da se nakon apsorbcije u koži pretvara u tokoferol oblik. Dodatna činjenica koja je utjecala na odabir oblika vitamina E u Holyplant AntiOx kremi je ta da tokoferol oblik ima snažniji iritacijski potencijal od tokoferil oblika, što bi značilo da češće može izazvati nuspojave poput crvenila, svrbeža, ljuštenja gornjih slojeva kože i sl. Također bitna stavka je da tokoferil oblik vitamina E ima duži rok valjanosti tako da njegovim korištenjem u Holyplant AntiOx kremi možemo tijekom cjelokupnog roka valjanosti biti sigurni da koncentracija tokoferil acetata ostaje nepromijenjena. Za napomenuti je i da se antioksidativno djelovanje u koži ne postiže korištenjem samo oblika vitamina E već kombinacijom istog s vitaminom C, koji je također ugrađen u Holyplant AntiOx kremu. Zaključno možemo reći da Holyplant AnitOx krema koja u sastavu sadrži vitamin E u obliku tokoferil acetata posjeduje antioksidativno djelovanje koje je osigurano tijekom cjelokupnog deklariranog roka valjanosti proizvoda te da je proizvod siguran za primjenu.

  Ukoliko postoje dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačan pozdrav

  Aleksandar Posavec, prof.
  Brand manager Bezreceptni program

  Opširnije
  Koža

  Poštovani, mojoj kćerki (22 mj.) je prije 2 tjedna dijagnosticiran atopijski dermatitis koji nije praćen svrbežom i prema mojoj procjeni nije izrazito jako izražen. Prema preporuci dermatologa 7 dana smo je mazali elocoom 40% kremom u belobazi i još uvijek joj dajemo 3×7 kapi Fenistila. Prije nekoliko dana sam joj počela davati Normiu u prahu pa me zanima koliko dugo se preporuča njeno uzimanje u ovom slučaju?

  Poštovana,

  napravite kuru s Normiom prahom tijekom 4 tjedna, 1×1 vrećica uz doručak (ili neki drugi obrok koji možete kontrolirati). Bilo bi dobro iz djetetovog jelovnika isključiti gotova jela i grickalice, jer su puni dodataka (konzervansa, pojačivača okusa, boja), jaja i mlijeko za vrijeme trajanja osipa. U zamjenu možete djetetu dati rižino mlijeko. Sojino se također ne preporuča, jer su česte alergije na soju. Isto tako rublje od djevojčice nemojte prati s omekšivačem.

  Srdačan pozdrav

  JGL savjetovalište

  Opširnije
  Koža

  Poštovani, čula sam da je Vaša krema Adrience oligosource odlična, zbilja bi ju htjela probati i koristiti, no nažalost nikako ne mogu doći do Vaših testera. Da li vi možda šaljete testere na kućne adrese?

  Poštovana gospođo,

  predlažemo da se javite u Pablo ljekarnu, bilo koju, gdje vam je na raspolaganju naše stručno osoblje i testeri.

  Srdačan pozdrav,

  JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Koža

  Poštovani, imam 39 godina, visoka 165 cm, teška 69 kg, kronične bolesti – kroničan perikard, problemi s venama na desnoj nozi (vidljivo s otokom), prvu mjesečnicu sam dobila s 12 godina. Zanima me mogu li uz lijek Cyclo Progynova koji se sastoji se norgestrela-0,5mg i estradiola-2mg, piti i Lactogyn? Hvala i srdačan pozdrav, Lidija

  Poštovana,

  uz terapiju koju ste dobili od ginekologa možete uzimati Lactogyn kapsule, nema kontraindikacija. Napravite kuru s Lactogyn kapsulama koje ćete piti 2×1 kroz 2 tjedna, a zatim nastaviti 1×1 još 6 tjedana. One će stabilizirati vaginalnu floru. Što se tiče tjelesne težine skoro je pa idealna. Da se potrudite u 6 mjeseci biste mogli skinuti 5 kg, to bi bilo olakšanje za srce i za vene. Pokušajte iz jelovnika izbaciti slatkiše. Uključiti više voća i povrća.

  Srdačan pozdrav,

  JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Koža

  Imam 25 godina, bolujem od psorijaze. Tijekom ljeta stanje se popravilo jer sam boravila skoro mjesec dana na moru. Čula sam dobra iskustva ljudi u liječenju psorijaze i drugih kroničnih bolesti kože s omegom 3. Ako pomaže, koliko se dugo i u kojoj dozi uzima? Sada ne uzimam nikakve lijekove. Hvala unaprijed.

  Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom crvenih ploča prekrivenih ljuskama. Psorijaza se, ovisno o težini bolesti, liječi lokalno, a ukoliko se radi o blagom obliku bolesti, ili u slučaju težih oblika, lokalno i sistemski. Sunčanje i kupanje u moru tzv. heliomarinoterapija vrlo je učinkovita u liječenju psorijaze. Omega 3 masne kiseline pokazale su određenu učinkoviotost ako se u prikladnoj dozi koriste – kao dodatna terapija mnogih dermatoloških bolesti, primjerice atopijskog dermatitisa, psorijaze, acne vulgaris itd. Stoga se mogu koristiti 1-2 kapsule dnevno tijekom više mjeseci. Preporučuju se Mega omega-3 jer sadrže čak 65% omega-3 kiselina u jednoj kapsuli. Svakako ih je potrebno koristiti uz odgovarajuću lokalnu ili sistemsku terapiju po preporuci dermatologa. Primjena omega 3 kapsula bez odgovarajuće dermatološke terapije neće izliječiti bolest.

  Srdačan pozdrav,

  Prof. dr. Marija Kaštelan, dr. med.

  Opširnije
  Koža

  Poštovani, majka sam dječaka od 4 godine koji od rođenja ima neurodermitis. Liječen je kortikosteroidnim mastima. Stanje se pogorša svaki put kada mu padne imunitet. Da li bi bilo korisno da mu dam kuru probiotika? Kakva su vaša iskustva s Normiom? Kako se uzima, koliko dugo?

  Atopijski dermatitis (dermatitis atopica, AD) je kronična ili kronično-recidivirajuća upalna bolest kože obilježena generaliziranom suhoćom, jakim svrbežom, ekskorijacijama i lihenifikacijom. Pojavljuje se u osoba s nasljednom atopijskom konstitucijom koja uvjetuje sklonost alergijskim reakcijama na različite alergene. Pristup liječenju atopijskog dermatitisa ovisi o dobi bolesnika i kliničkim manifestacijama bolesti. Budući da su temeljna obilježja atopijskog dermatitisa generalizirana suhoća kože praćena jakim svrbežom, neobično je važna pravilna njega i hidratacija kože. Glede uporabe probiotika u liječenju AD-a, podaci iz literature su kontradiktorni, odnosno za sada nema dovoljno dokaza koji bi poduprli uporabu probiotika u liječenju AD-a  u djece u kliničkoj praksi. Osobno nemam iskustva s primjenom probiotika u liječenju AD-a.

  Srdačan pozdrav,

  Prof. dr. Marija Kaštelan, dr. med.

  Opširnije
  bez-naslova-ndash-jgl-obitelj