JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
JGL Savjetovaliste
Nos

Mogu li trudnice koristiti Aqua Maris ? Specijalist za uho, grlo i nos preporučio mi je taj proizvod. Rekao je da uzmem posebno za grlo, a posebno za nos. U ljekarni su mi ponudili jedan proizvod za koji kažu da se koristi i za nos i grlo (u malo većoj bočici). Je li to točno ?

Poštovana gospođo,

trudnice mogu koristiti AQM proizvode pa tako i sprej za grlo i nos. U ljekarni su Vam savjetovali da uzmete veće pakiranje izotoničnog spreja za nos. Sadržaj izotoničnog spreja za nos teoretski se može slijevati u grlo ako zabacite glavu unazad. Međutim, to je manja količina nego kada sprej nanesete izravno u grlo. Sprej za grlo može biti izotoničan, ali i hipertoničan (jači). Ako uz začepljen nos imate i upalu grla, pretpostavljamo da je specijalista ORL-a savjetovao izotoničan sprej za nos i hipertoničan sprej za grlo. Uz to, svaki od tih sprejeva ima i adekvatnu pumpicu-raspršivač pa je to još jedan razlog da uzmete posebne proizvode za nos i grlo.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

Opširnije
Nos

Može li se sustav za ispiranje nosa upotrijebiti za djecu, i ako može, za koju dob ? Moj unuk ima 10 godina i dugotrajne problem sa sluznicom nosa i grlom. Nije alergičar.

Poštovana gospođo,

s obzirom na to da Vaš unuk nije alergičar, ne treba ispirati alergene iz nosnih hodnika. Mislimo da bi redovitim korištenjem izotoničnog spreja za nos Aqua Maris oporavio nosnu sluznicu. Sustav za ispiranje koristi se dvaput tjedno, dok se sprej može koristiti više puta na dan (pet puta je dovoljno da se sluznica ovlaži, da se odstrane eventualne nečistoće i dodaju mikronutrijenti koji su neophodni u revitalizaciji nježnog epitela). Sprej Aqua Maris praktičan je jer ga dječak može staviti u džep i ponijeti u školu te ga upotrijebiti tijekom školskog odmora.

Opširnije
Nos

Da li je Aqua Maris siguran za upotrebu kod začepljenog nosa kod trudnica?

Poštovani,

Aqua Maris trudnice i dojilje mogu koristiti bez straha, jer se radi o prirodnom ljekovitom proizvodu.

Srdačan pozdrav

JGL Savjetovalište

Opširnije
Nos

Poštovani, moja petogodišnja kćerka je sklona respiratornim infekcijama, ide u vrtić. Često dobiva antibiotike, Operil kapi za nos. Dobrog je apetita, normalno je uhranjena. Postoji li prirodni način da se djetetu pomogne? Čitala sam o probioticima koji podižu otpornost, propolisu, morskoj vodi koja ispire i ublažava upalu nosa, grla, ali se ne usudim na svoju ruku dati djetetu. Neugodno mi je pitati našeg pedijatra.

Davanje probiotika kroz nešto duži period (2-4 mjeseca) može imati samo povoljan učinak na respiratorne tegobe. Međutim, trebalo bi isključiti moguću alergijsku prirodu smetnjama, pitanje je da li su adenoidi ili krajnici uzrok ovih smetnji (pregled ORL), dok mogućnost težih imunoloških bolesti nije vjerojatna s obzirom na uredan rast i razvoj djeteta. U zaključku probiotici – da, preporučujem jednu do dvije Normia vrećice na dan, ali prije ili u tijeku davanja svakako napraviti pregled kod ORL i alergologa.

Srdačan pozdrav,

Prof.dr.sc. Mladen Peršić, dr.med.

Opširnije
Nos

Moja dvogodišnja djevojčica je često prehlađena. Pedijatrica preporuča da joj nos ispirem s fiziološkom otopinom. U ljekarni sam našla letak o Aqua Maris Baby kapima i spreju. Da li bi ovi proizvodi bili djelotvorniji u čišćenju i oporavku nosića obzirom da sadrže morsku vodu?

Vašoj djevojčici slobodno dajte Aqua Maris proizvode namijenjene djeci, a iako učestalost prehlada nije etiološki vezana uz alergiju, dodatak bi eventualno mogla biti alergološka obrada.

Srdačan pozdrav,

Prof.dr.sc. Mladen Peršić, dr.med.

Opširnije
Nos

Moja je trogodišnja djevojčica često prehlađena. Po preporuci specijalista, ići će na operaciju trećeg krajnika. Čekamo neko stabilno stanje, bez temperature. Može li u to vrijeme koristiti Aqua Maris kapi za nos? Operil su joj ograničili na 5 dana, poslije čega ne znam što činiti. Neko vrijeme sam joj ukapavala fiziološku, ali čini mi se da joj više ne pomaže.

Možete ukapavati Aqua Maris, ali, ako je preporuka ORL-a adenotomija, podvrgnite je zahvatu čim prije.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. sc. Mladen Peršić, dr. med.

Opširnije
Nos

Dojim 6-mjesečnu kćerkicu. Zbog upale sinusa, dobila sam antibiotik Amoxil. Liječnica mi je savjetovala i probiotik Normiu. Hoće li ta terapija štetno djelovati na dijete?

Mislim da je savjet Vaše liječnice vrlo dobar jer će moguće nuspojave antibiotika biti spriječene. Mogući učinak na dijete može biti samo pozitivan.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Mladen Peršić

Opširnije
Nos

Imam 10-mjesečnog sina kojeg dojim dvaput dnevno. Od rođenja siše jako brzo, da ne kažem pohlepno, pa mu mlijeko zna poteći kroz nosić. Poslije u nosu ima grudice ukiseljenog mlijeka koje mu smetaju. Ako mu ne očistim nosić, ne može disati ni zaspati. Zanima me mogu li mu nosić prije čišćenja ovlažiti Aqua Maris kapima za bebe?

Nema razloga ni kontraindikacija za davanjem Aqua Marisa prije čišćenja nosa. Ipak, savjetovao bih da se dijete hrani sporije (ako je to moguće) i možda češće u manjim količinama jer vjerojatno ima gastroezofagealni refluks koji je u toj dobi još fiziološki, ali može dovesti do ovakvih “problema”. Jasno, za ovakve smetnje nije potrebna nikakva posebna dijagnostika!

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. Mladen Peršić

Opširnije
Nos

Moja je petogodišnja kći sklona upalama dišnih putova, što povezujem s njezinim boravkom u vrtiću. Često uz grlobolju ili curenje iz nosa dobije i proljev. Radi li se o virusima koji istovremeno napadaju i probavni sustav? Da li bi bilo dobro dati joj probiotik odmah na početku prehlade da bi se prevenirao proljev?

Virusi mogu biti uzrokom i probanih i respiratornih teškoća. Međutim, uz respiratorne se simptome često uzimaju lijekovi (nažalost, sve češće i antibiotici) koji dodatno mogu uzrokovati smetnje probavnog trakta zbog poremećaja crijevne flore. Iz tog je razloga neophodno uzimanje probiotika koji mogu djelovati i na poboljšanje respiratornih smetnji (ako probavnih i nema). Dakle, razmišljanje i želja za preventivnim uzimanje probiotika tijekom respiratornih tegoba u potpunosti je opravdana.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. Mladen Peršić

Opširnije
Nos

Imamo dva dječaka od 4 i 6 godina. Često su prehlađeni, curi im nos, boli grlo, a ponekad i uho. U nekoliko im je navrata izoliran streptokok u grlu. Najčešće se obojica razbole. Dobrog su apetita, razvijaju se u skladu s dobi. Imam osjećaj da se infekcije šire u vrtiću, ali kao moguće izvore zaraze ne isključujem ni djeda i baku. Moji se roditelji često, a primijetila sam da su i oni sada češće bolesni pa sam počela razmišljati da se ne „vrti” li se neki uzročnik među ukućanima? Bi li bilo dobro da i oni naprave brisove grla i nosa? Suprug i ja smo to obavili, nalaz je uredan.

Mislim da je uobičajeno u toj dobi imati česte virusne infekcije, posebice za “vrtićku” djecu. Mogućnost prijenosa od starijih osoba je mala, ali nije na odmet učiniti brisove ždrijela kako ste predložili. Što se tiče zdravlja vaše djece, ne mislim da se radi o neuobičajenoj ili opasnijoj situaciji.

Srdačan pozdrav,

prof. dr. Mladen Peršić

Opširnije