JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

  Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
  JGL Savjetovaliste
  Oko

  Prije mjesec dana operirala sam mrenu na jednom oku – inače imam suho oko, koje kapi biste mi preporučili?

  Poštovana,

  savjetujemo korištenje Vizol S INTENSIVE umjetnih suza. One su namijenjene za vlaženje, ali i za ublažavanje iritacije, jake suhoće, nelagode u očima poslije operacije, izlaganja naporu (dugotrajni rad za ekranom kompjutera), suhom i toplom zraku, vjetru i sl.
  Počnite ih koristiti 3x dnevno, poslije umivanja, sredinom dana i navečer prije spavanja.

  Kasnije, kad se stanje popravi za mjesec ili dva, možete koristiti Vizol S 0,4 % umjetne suze za vlaženje, a Vizol S INTENSIVE kapi kada se oči iziritiraju, kada se smetnje pojačaju.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Oko

  Imam upit o Vizol S kapima za oči, dakle o Vizol S 0,4 % kapima i Vizol S INTENSIVE kapima: koja razlika između rozih i plavih?

  Vizol S 0,4 % sadrži visoku koncentraciju natrijevog hijaluronata u obliku suze. Lakše se i bolje primjenjuje od gela, a pruža dugotrajan osjećaj ugode.
  Trenutno ublažava simptome jake suhoće. Efikasno se raspoređuje po površini oka. Dugotrajnog je djelovanja i idealan za noćnu primjenu.
  Cijena je oko 65 kuna (ovisi o marži u ljekarnama).

  Dugotrajna suhoća oka može uzrokovati oštećenje površine oka i još dugotrajniji osjećaj neugode. U tom slučaju preporučujemo Vizol S INTENSIVE vitaminske kapi za oči koje imaju dvojako djelovanje: potiču regeneraciju površine oka i čine je ponovo glatkom te vlaže oko. Primjenjuje se kod:
  – mehaničkih iritacija površine oka uzrokovanih nošenjem leća, dijagnostičkim ili kirurškim zahvatima na oku
  – mehaničkih iritacija površine oka uzrokovanih vanjskim faktorima (vjetar, sunce, klorirana voda, liječenje lijekovima)
  – preopterećenja oka (dugotrajan rad za računalom).

  Prije upotrebe pročitati priloženu uputu. Oba su proizvoda bez konzervansa, sigurna za primjenu. 

  Ako osoba do sada nije koristila umjetne suze, savjetovala bih Vizol S 0, 4 %, a Vizol INTENSIVE umjetne suze može ostaviti za rezervu, u slučaju da se stanje sa suhoćom pogorša uslijed gore navedenih razloga.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Oko

  Jutro! Evo slučajno sam naletjela na vas! Imam malo teži Sjogren. Koliko bih puta dnevno mogla kapati? Nisam još naišla na kapi koje me nakon par dana ne bi još gore iziritirale. Morat ću probati!

  Poštovana,

  u paleti Vizol S umjetnih suza imamo 3 proizvoda, bez konzervansa, brzog učinka, sterilne, koji sadrže natrijev hijaluronat u različitim postocima. Kod Vas u obzir bi došao Vizol S 0,4 % kapi, koji trenutačno ublažava simptome jake suhoće, efikasno se raspoređuje po površini oka, dugotrajno djeluje, siguran je za primjenu do 6 mjeseci nakon otvaranja.
  Sadrži do 350 sterilnih kapi u praktičnoj bočici. Primjenjujete ga po potrebi, obavezno ujutro poslije umivanja i navečer prije spavanja, a tijekom dana po potrebi. Nema ograničenja.


  Predlažemo da ga najprije isprobate, ako se problem ne riješi, na raspolaganju su Vam i Vizol S Intensive umjetne suze. One sadržavaju provitamin B5 (dekspantenol 2 %), koji obnavlja površinu oka, a natrijev hijaluronat 0,15 % stabilizira suzni film. U bočici ima oko 450 sterilnih kapi.
  Primjenjuju se isto kao Vizol S 0,4 % kapi.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Oko

  Potrebna mi je informacija o kapima za oči Latanox koje moram koristiti, a koje se do otvaranja trebaju držati u hladnjaku. Molim Vas da mi odgovorite hoće li se promijeniti sastav kapi budu li one sat, dva ili tri na višoj (sobnoj) temperaturi ? Drže li se kapi na niskoj temperaturi i prilikom distribuiranja u ljekarne ?

  Poštovana gospođo,

  kapi Latanox, koje su lijek za glaukom, do ljekarne se prevoze u hladnjaku. Do početka korištenja potrebno ih je čuvati u hladnjaku, a nakon otvaranja ostaju na sobnoj temperaturi. Ako ih trebate transportirati u roku od nekoliko sati, a temperatura je zraka viša od 8 °C, na dno kartonske vrećice stavite jedan zamrznuti gel omotan tkaninom, na njega malo papira te potom u papir zamotan Latanox. Na taj će način kapi biti u hladnoj sredini, a neće se smrznuti.

  Srdačan pozdrav,

  JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Oko

  Poštovani, imam 80 godina. Uzimam tablete za povišeni šećer. Na dijeti sam i radi gihta. Imam kataraktu na oba oka. Da li bi mi Oculoplus kapsule pomogle? Kako se uzimaju?

  Poštovana,

  Oculo plus kapsule mogu usporiti napredovanje katarakte budući da sadrže snažne antioksidanse. Uzimaju se jednom dnevno. Savjetujem vam kompletan oftalmološki pregled da bi se ustanovio stupanj zamućenja leće. Budući da ste dijabetičar, pregled očne pozadine najmanje jednom godišnje je od izuzetnog značaja.

  Srdačan pozdrav,

  Maša Mikuličić, dr. med.

  Opširnije
  Oko

  Poštovani, poslije 50-te godine primijetila sam da su mi oči „suhe“, da me peckaju. Nosim naočale radi dalekovidnosti. Povremeno koristim umjetne suze. Što mi vi savjetujete?

  Sindrom suhih očiju čest je problem posebno u starijoj populaciji. Korištenje umjetnih suza, češće treptanje i ovlaživanje prostora mogu ublažiti smetnje. U svakom slučaju preporučam oftalmološki pregled da bi se ustanovio tip i stupanj težine stanja.

  Srdačan pozdrav,

  Maša Mikuličić, dr. med.

  Opširnije
  Oko

  Moja majka ima 75 godina, uzima lijekove za glaukom. Redovito se kontrolira. Doktorica joj je rekla da joj je jedna leća lagano zamućena. Radi li se o početku katarakte? Može li je se usporiti luteinom ili omega 3?

  Lagano zamućena leća označava početak nastanka mrene. S obzirom na godine Vaše majke, to i nije ništa neuobičajeno i zabrinjavajuće. Provedene studije govore da uzimanje luteina i omega 3 kapsula može usporiti napredovanje mrene.
  Svakako preporučujem redovne kontrole zbog glaukoma.

  Srdačan pozdrav,

  Maša Mikuličić, dr. med.

  Opširnije
  Oko

  Već duže vrijeme vodim razgovore s kćerkom (20 godina) jer želi laserski otkloniti dioptriju od -4. Mislim da to nije bezazlen zahvat i da nitko ne govori o komplikacijama pa se mladi ljudi tako lakomisleno odlučuju na zahvat. Ne znam kako da je od toga odgovorim. Imate li kakav prijedlog? Uz to, zanima me i uzima li se lutein u prevenciji bolesti starijih osoba tijekom cijele godine ili u kurama? Moj otac, koji ima 78 godina, uzima ga povremeno.

  Svaki pacijent koji ima 18 godina i više i stabilnu dioptriju može biti pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije, ali je prethodno potrebno učiniti detaljan oftalmološki predoperativni pregled da bi se vidjelo postoje li neke kontraindikacije za zahvat. Dioptrija Vaše kćeri može se riješiti laserom. Kada govorimo o laserskom skidanju dioptrije, treba naglasiti da je to elektivan zahvat, odnosno zahvat koji bira i želi pacijent. Apsolutna je kontraindikacija ovom zahvatu keratokonus. To je bolest rožnice koju  karakterizira  tanka i deformirana rožnica. Ostale kontraindikacije su: glaukom, suho oko, trudnoća, aktivna bolest oka, aktivna autoimuna bolest, dijabetes. Komplikacije ovog zahvata mogu biti vraćanje dijela dioptrije (10% predoperativne) ili javljanje ožiljka koji se može razbistriti kapanjem kortikosteroidnih kapljica.

  Što se tiče uzimanja luteina, preporučam uzimanje dva puta godišnje po tri mjeseca uz napomenu da jedna kura mora biti tijekom ljetnih mjeseci.

  Srdačan pozdrav,

  Maša Mikuličić, dr. med.

  Opširnije
  Oko

  Imam 27 godina. Nosim naočale za kratkovidnost (dioptrija mi je -1) i više od 8 sati dnevno radim na računalu. Imam osjećaj da su mi oči suhe i jako umorne. Što da radim? Na Vašim sam stranicama vidjela Vizol kapi za oči. Savjetujete li mi da probam s njima ili da potražim umjetne suze?

  Dugotrajan rad na računalu, kao i boravak u klimatiziranim prostorima, utječe na suzni film. Preporučujem korištenje umjetnih suza bez BAK konzervansa, učestalije treptanje i ovlaživanje prostora. Ako se smetnje nastave, savjetujem Vam oftalmološki pregled.

  Srdačan pozdrav,

  Maša Mikuličić, dr. med.

  Opširnije
  Oko

  Moja je majka bolovala od degeneracije žute pjege. Imam 62 godine, koristim naočale za čitanje i gledanje TV-a i nemam drugih problema. Zanima me bi li bilo korisno da preventivno uzimam preparat Oculoplus? Prijateljica mi kaže da joj je to savjetovao oftalmolog jer lutein povoljno djeluje na oko. Možete li mi reći usporava li gubljenje vida? Opterećena sam očnim problemima pokojne majke i mogućim nasljednim sklonostima.

  Poželjno je nositi sunčane naočale jer prekomjerno izlaganje suncu može uzrokovati oštećenje rožnice, leće i mrežnice. Nošenje sunčanih naočala koje prate oblik lica gotovo u potpunosti blokira UV zračenje. Ako ne možete steći naviku nošenja sunčanih naočala, nosite šešir ili šiltericu. Što se tiče suhoće očiju, ona je najvjerojatnije posljedica dugotrajna rada na računalu.

  Srdačan pozdrav,

  Maša Mikuličić, dr. med.

  Opširnije
  bez-naslova-ndash-jgl-obitelj