JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
JGL Savjetovaliste
Oko

Potrebna mi je informacija o kapima za oči Latanox koje moram koristiti, a koje se do otvaranja trebaju držati u hladnjaku. Molim Vas da mi odgovorite hoće li se promijeniti sastav kapi budu li one sat, dva ili tri na višoj (sobnoj) temperaturi ? Drže li se kapi na niskoj temperaturi i prilikom distribuiranja u ljekarne ?

Poštovana gospođo,

kapi Latanox, koje su lijek za glaukom, do ljekarne se prevoze u hladnjaku. Do početka korištenja potrebno ih je čuvati u hladnjaku, a nakon otvaranja ostaju na sobnoj temperaturi. Ako ih trebate transportirati u roku od nekoliko sati, a temperatura je zraka viša od 8 °C, na dno kartonske vrećice stavite jedan zamrznuti gel omotan tkaninom, na njega malo papira te potom u papir zamotan Latanox. Na taj će način kapi biti u hladnoj sredini, a neće se smrznuti.

Srdačan pozdrav,

JGL Savjetovalište

Opširnije
Oko

Poštovani, imam 80 godina. Uzimam tablete za povišeni šećer. Na dijeti sam i radi gihta. Imam kataraktu na oba oka. Da li bi mi Oculoplus kapsule pomogle? Kako se uzimaju?

Poštovana,

Oculo plus kapsule mogu usporiti napredovanje katarakte budući da sadrže snažne antioksidanse. Uzimaju se jednom dnevno. Savjetujem vam kompletan oftalmološki pregled da bi se ustanovio stupanj zamućenja leće. Budući da ste dijabetičar, pregled očne pozadine najmanje jednom godišnje je od izuzetnog značaja.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Opširnije
Oko

Poštovani, poslije 50-te godine primijetila sam da su mi oči „suhe“, da me peckaju. Nosim naočale radi dalekovidnosti. Povremeno koristim umjetne suze. Što mi vi savjetujete?

Sindrom suhih očiju čest je problem posebno u starijoj populaciji. Korištenje umjetnih suza, češće treptanje i ovlaživanje prostora mogu ublažiti smetnje. U svakom slučaju preporučam oftalmološki pregled da bi se ustanovio tip i stupanj težine stanja.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Opširnije
Oko

Moja majka ima 75 godina, uzima lijekove za glaukom. Redovito se kontrolira. Doktorica joj je rekla da joj je jedna leća lagano zamućena. Radi li se o početku katarakte? Može li je se usporiti luteinom ili omega 3?

Lagano zamućena leća označava početak nastanka mrene. S obzirom na godine Vaše majke, to i nije ništa neuobičajeno i zabrinjavajuće. Provedene studije govore da uzimanje luteina i omega 3 kapsula može usporiti napredovanje mrene.
Svakako preporučujem redovne kontrole zbog glaukoma.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Opširnije
Oko

Već duže vrijeme vodim razgovore s kćerkom (20 godina) jer želi laserski otkloniti dioptriju od -4. Mislim da to nije bezazlen zahvat i da nitko ne govori o komplikacijama pa se mladi ljudi tako lakomisleno odlučuju na zahvat. Ne znam kako da je od toga odgovorim. Imate li kakav prijedlog? Uz to, zanima me i uzima li se lutein u prevenciji bolesti starijih osoba tijekom cijele godine ili u kurama? Moj otac, koji ima 78 godina, uzima ga povremeno.

Svaki pacijent koji ima 18 godina i više i stabilnu dioptriju može biti pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije, ali je prethodno potrebno učiniti detaljan oftalmološki predoperativni pregled da bi se vidjelo postoje li neke kontraindikacije za zahvat. Dioptrija Vaše kćeri može se riješiti laserom. Kada govorimo o laserskom skidanju dioptrije, treba naglasiti da je to elektivan zahvat, odnosno zahvat koji bira i želi pacijent. Apsolutna je kontraindikacija ovom zahvatu keratokonus. To je bolest rožnice koju  karakterizira  tanka i deformirana rožnica. Ostale kontraindikacije su: glaukom, suho oko, trudnoća, aktivna bolest oka, aktivna autoimuna bolest, dijabetes. Komplikacije ovog zahvata mogu biti vraćanje dijela dioptrije (10% predoperativne) ili javljanje ožiljka koji se može razbistriti kapanjem kortikosteroidnih kapljica.

Što se tiče uzimanja luteina, preporučam uzimanje dva puta godišnje po tri mjeseca uz napomenu da jedna kura mora biti tijekom ljetnih mjeseci.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Opširnije
Oko

Imam 27 godina. Nosim naočale za kratkovidnost (dioptrija mi je -1) i više od 8 sati dnevno radim na računalu. Imam osjećaj da su mi oči suhe i jako umorne. Što da radim? Na Vašim sam stranicama vidjela Vizol kapi za oči. Savjetujete li mi da probam s njima ili da potražim umjetne suze?

Dugotrajan rad na računalu, kao i boravak u klimatiziranim prostorima, utječe na suzni film. Preporučujem korištenje umjetnih suza bez BAK konzervansa, učestalije treptanje i ovlaživanje prostora. Ako se smetnje nastave, savjetujem Vam oftalmološki pregled.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Opširnije
Oko

Moja je majka bolovala od degeneracije žute pjege. Imam 62 godine, koristim naočale za čitanje i gledanje TV-a i nemam drugih problema. Zanima me bi li bilo korisno da preventivno uzimam preparat Oculoplus? Prijateljica mi kaže da joj je to savjetovao oftalmolog jer lutein povoljno djeluje na oko. Možete li mi reći usporava li gubljenje vida? Opterećena sam očnim problemima pokojne majke i mogućim nasljednim sklonostima.

Poželjno je nositi sunčane naočale jer prekomjerno izlaganje suncu može uzrokovati oštećenje rožnice, leće i mrežnice. Nošenje sunčanih naočala koje prate oblik lica gotovo u potpunosti blokira UV zračenje. Ako ne možete steći naviku nošenja sunčanih naočala, nosite šešir ili šiltericu. Što se tiče suhoće očiju, ona je najvjerojatnije posljedica dugotrajna rada na računalu.

Srdačan pozdrav,

Maša Mikuličić, dr. med.

Opširnije
Oko

Moja starija sestra (70 godina) boluje od makularne degeneracije. Za razliku od mene, nikada nije pazila na prehranu. Uz to, cijeli život puši. Unatoč problemu, ne mijenja navike. Njezino me stanje jako brine. Osim što se hranim po mediteranskoj prehrani, uzimam omegu-3 i lutein. Redovito idem na medicinsku gimnastiku. Moj je vid zasad dobar, nosim naočale radi dalekovidnosti. Što vi mislite o utjecaju omege-3 i luteina na zdravlje oka?

Više studija pokazalo je pozitivno djelovanje luteina i Omege 3 na zdravlje očiju, a 2008. godine započela je velika studija pod nazivom AREDS2 koja istražuje upravo utjecaj luteina i omege-3 u liječenju makularne degeneracije i katarakte. Rezultati se očekuju tijekom 2013. ili 2014. godine.

Srdačan pozdrav,

Dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Opširnije
Oko

Po savjetu oftalmologa, zbog kasne životne dobi preventivno uzimam lutein. S obzirom na to da zimi nema UV zračenja koje dodatno štetno djeluje na oči, mogu li tijekom zime pauzirati s uzimanjem luteina?

Lutein možete uzimati tijekom cijele godine, ali, ako ga uzimate radi prevencije, možete i pauzirati.

Srdačan pozdrav,

Dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Opširnije
Oko

U 60-oj sam godini. U posljednjih sam 10 dalekovidna. Naočale sam najprije koristila samo za čitanje (ruke su mi bile „prekratke”), a sada imam tri para. Jedne koristim za čitanje za blizu, druge za rad na računalu, a treće za gledanje TV-a. Bez naočala jedino hodam po vani i obavljam jednostavnije kućanske poslove. Po cijeli dan nosim, skidam, tražim odgovarajuće naočale pa sam počela razmišljati o tome kako si pojednostaviti život. Zanima me može li se moj problem riješiti „kombiniranim naočalama” koje u jednoj leći imaju 3 dioptrije. Razmišljala sam i o mekanim lećama koje bih stavljala i o operaciji skidanja dioptrije. Molim Vas da mi objasnite što bi na mome mjestu bilo nabolje učiniti.

Mislim da bi u Vašoj dobi najbolje bile progresivne naočale. S njima vidite dobro na svim udaljenostima. Ako se dioptrije želite riješiti operativnim putem, preporučila bih operaciju kojom se uklanja vaša leća, a umjesto nje se implantira multifokalna umjetna leća, čime dobivate dobar vid na svim udaljenostima.
Naravno, prije toga treba učiniti predoperativne oftalmološke preglede kako bi se utvrdilo jeste li kandidat za ovakvu vrstu leće.

Srdačan pozdrav,

Dr. med. Maša Mikuličić, oftalmolog

Opširnije