JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

  Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
  JGL Savjetovaliste
  Uho

  Mogu li trudnice koristiti Aqua Maris ? Specijalist za uho, grlo i nos preporučio mi je taj proizvod. Rekao je da uzmem posebno za grlo, a posebno za nos. U ljekarni su mi ponudili jedan proizvod za koji kažu da se koristi i za nos i grlo (u malo većoj bočici). Je li to točno ?

  Poštovana gospođo,

  trudnice mogu koristiti AQM proizvode pa tako i sprej za grlo i nos. U ljekarni su Vam savjetovali da uzmete veće pakiranje izotoničnog spreja za nos. Sadržaj izotoničnog spreja za nos teoretski se može slijevati u grlo ako zabacite glavu unazad. Međutim, to je manja količina nego kada sprej nanesete izravno u grlo. Sprej za grlo može biti izotoničan, ali i hipertoničan (jači). Ako uz začepljen nos imate i upalu grla, pretpostavljamo da je specijalista ORL-a savjetovao izotoničan sprej za nos i hipertoničan sprej za grlo. Uz to, svaki od tih sprejeva ima i adekvatnu pumpicu-raspršivač pa je to još jedan razlog da uzmete posebne proizvode za nos i grlo.

  Srdačan pozdrav,

  JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Uho

  Našem sinu je pet godina. Sklon je upalama uha. Često je na antibioticima. Primjećujemo da svaka kura antibiotika završi s proljevom što ga dodatno iscrpi. Možemo li to kako izbjeći? Liječnica nije savjetovala probiotik kao prevenciju proljeva. Mogu li mu dati probiotik na svoju ruku? Čitam da sadrže korisne bakterije koje se inače nalaze u crijevima. Na vašim sam stranicama vidjela Normiu. Kapsule još ne može popiti, ali, onaj oblik u prahu bi mogao.

  Svakako možete (čak bih rekao da i morate) davati probiotik uz antibiotsku zaštitu posebice jer su nuspojave antibiotika u Vašeg djeteta jasno izražene. Možete davati Prolife ampule i to u vrijeme davanja antibiotika 2×1, a nakon prestanka još 15 dana 1×1.

  Srdačan pozdrav,

  Prof.dr.sc. Mladen Peršić, dr.med.

  Opširnije
  Uho

  Imamo dva dječaka od 4 i 6 godina. Često su prehlađeni, curi im nos, boli grlo, a ponekad i uho. U nekoliko im je navrata izoliran streptokok u grlu. Najčešće se obojica razbole. Dobrog su apetita, razvijaju se u skladu s dobi. Imam osjećaj da se infekcije šire u vrtiću, ali kao moguće izvore zaraze ne isključujem ni djeda i baku. Moji se roditelji često, a primijetila sam da su i oni sada češće bolesni pa sam počela razmišljati da se ne „vrti” li se neki uzročnik među ukućanima? Bi li bilo dobro da i oni naprave brisove grla i nosa? Suprug i ja smo to obavili, nalaz je uredan.

  Mislim da je uobičajeno u toj dobi imati česte virusne infekcije, posebice za “vrtićku” djecu. Mogućnost prijenosa od starijih osoba je mala, ali nije na odmet učiniti brisove ždrijela kako ste predložili. Što se tiče zdravlja vaše djece, ne mislim da se radi o neuobičajenoj ili opasnijoj situaciji.

  Srdačan pozdrav,

  prof. dr. Mladen Peršić

  Opširnije
  bez-naslova-ndash-jgl-obitelj