JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
JGL Savjetovaliste
Probava

Imam 45 godina i prije tri godine operiran sam zbog perforacije vrijeda na želucu i obilna krvarenja. Tom mi je prilikom odstranjeno 2/3 želuca. Otada jedem manje obroke više puta na dan i nemam želučane smetnje. Međutim, poslije ručka osjetim umor i pospanost pa sam prisiljen odspavati jedan sat . To si mogu priuštiti jer imam privatnu tvrtku pa poslije odmora nastavim raditi do navečer. Prije nekoliko sam dana to spomenuo svojoj liječnici koja mi je rekla da poslije jela nikako ne bih smio „u horizontalu” jer će mi se proširiti hijatalni otvor. Uistinu me uplašila jer GERB je ozbiljno stanje. Što mi savjetujete?

Vaš osjećaj nakon jela rezultat je prilagodbe organizma na novu “fiziologiju”, tj. na činjenicu da nemate znatan dio želuca. U Vašem slučaju izostaje uobičajena obrada hrane u želucu pa ona brzo dolazi u tanko crijevo (ovisno o vrsti hrane, radi se o razdoblju od jednog do tri sata), rezultat čega je to da Vaš organizam katkad reagira na opisani način. To je uvjetovano povećanim lučenjem inzulina i padom razine šećera u krvi. U nekih ljudi to može imati i drastičnije oblike pa nastaju prave hipoglikemije s preznojavanjem, lupanjem srca i nesvjesticom. Što se tiče “horizontale” ,Vaša liječnica ima pravo jer ležanje može pogodovati vraćanju hrane u jednjak. Međutim, ako nemate osjećaj vraćanja kiseline kada legnete, mislim da se ne trebate plašiti GERB-a. Dakle, ako Vam umor nakon obroka predstavlja problem, a nemate osjećaj pečenja i podrigivanja kada legnete, mislim da možete nastaviti s uobičajenom praksom “horizontale”.

Srdačan pozdrav,

dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Opširnije
Probava

Zdravo, povremeno imam problema sa candidom pa stalno koristim Canestea ili nesto slično, ali nikad nisam probala da to saniram s probiotokom. Molim vas recite mi kako bi oni pomogli mojim problemima i ukoliko počnem tu terapiju – koliko vremena se pije? Isto htjela bih da znam da li je s ovom terapijom moguće povećanje kilaže? Hvala Vam puno

Poštovana,

infekcija s kandidom se često vraća, jer kandida je normalna stanovnica u rodnici i crijevu. Međutim, u nekim situacijama naglo se razmnoži, poremeti mikrofloru u rodnici i crijevima te izazove upalu. Liječenje je dugotrajno, zahtjeva puno strpljenja, promjene navika, smanjenje stresa. Neophono je provesti strogu antikandida dijetu (izbaciti šećer, bijelo brašno, slatkiše, med, suhomesnate proizvode, kvasac, suho voće, alkohol). Lactogyn kapsule uzmite 2×1 mjesec dana, a zatim 1×1 jos 2 mjeseca. Naravno, to je pomoćna terapija uz lijekove koje ćete dobiti od ginekologa. Morali bi odustati od spolnih odnosa barem 4 tjedna. Vaš partner bi trebao koristiti kremu Canesten, za vanjsku primjenu kako je opisano u uputi. Svaki puta kada uzimate antibiotik poželjno je da uzimate i probiotik (Nprmia 2×1 – 2 sata prije ili poslije antibiotika) da se održi normalna flora u crijevima. Jer, ako se ona naruši dolazi do problema i u rodnici (blizina). Lactogyn kapsule nemaju utjecaj na povišenu tjelesnu težinu.

Srdačan pozdrav

JGL Savjetovalište

Opširnije
Probava

Molila bih vas za kratki savjet u vezi Prolife kapsula. Naime, planiram ih dati svojem 1,5 god. djetetu s obzirom da je trenutno na antibiotiku, pa da se malo probavni sustav „oporavi“. S obzirom da ne znam kakvog je okusa Prolife u bočicama i da li bi mi to htio popiti, mislila sam kupiti kapsule i otopiti u čaju ili soku. Da li se time smanjuje učinkovitost proizvoda? Koliko dugo se mogu koristiti Prolife proizvodi, odnosno da li napraviti jedan tretman u određenom vremenskom trajanju ili uzimati po potrebi?

Poštovana,

Prolife probiotik je svojim oblikom namijenjen određenom uzrastu i načinu primjene. Za djecu je namijenjena suspenzija koju možete pomješati s čajem (rashlađenim na sobnoj temperaturi, visoka temperatura bi uništila probiotik). Probiotik u prahu je zaštićen kapsulom s razlogom, pa se ne savjetuje otvarati je. Za vašeg sina je dovoljan sadržaj jedne bočice, pomiješajte je s pola decilitra čaja kojeg dijete inače pije, ponudite mu pola sata prije doručka. Bilo bi uputno da terapija taje 10 dana.

Srdačan pozdrav

JGL Savjetovalište

Opširnije
Probava

Pozdrav, godinama se mučim s opstipacijom. Navršila sam 42 godine. Na poslu sjedim, vozim se na posao duže vrijeme, premalo se krećem. Što se tiče prehrane mislim da sam napravila sve što se savjetuje (tekućina, voće, povrće).Kolegica mi je rekla da je taj problem riješila s probioticima. Ima ih puno, ne mogu se odlučit. Pročitala sam članak o Normiji.Da li je savjetujete i kod opstipacije?

Kronična opstipacija je jedan od najteže rješivih problema u gastroenterologiji. Nakon higijensko-dijetetskih mjera, koje ste već kako čitam promjenili, ostaju medikamentozna sredstva. Njihov je problem stimulacija stolice na ne baš fiziološki način tako da ih treba izbjegavati ili primjenjivati u najmanjoj mogućoj mjeri. Probiotici također imaju mjesto, a smatra se da su puno fiziološkiji nego laksativi. Iako je njihovo područje primjene puno izraženije u slučaju proljeva, pokazalo se da mogu pomoći i kod opstipacije. Preporučio bih Vam uzimanje Normie kroz 30 dana, a to se može ponoviti 3 do 4 puta godišnje.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Opširnije
Probava

Poštovani, imam 35 godina. Za čir na želucu sam dobio trojnu terapiju antibiotika jer je pronađen Helicobacter pilory. Osjećam se bolje, ali, poremetila mi se stolica. Češće imam potrebu što me smeta na poslu. Da li bi mi pomogao probiotik? Koji? Kako ga trebam uzimati? Prijatelj mi kaže da je kasno, da sam ga trebao uzimati za vrijeme antibiotika.

U današnje vrijeme sve je više dokaza da se uz trojnu terapiju za eradikaciju H.pylori trebaju uzimati probiotici kako bi ublažili disbalans u crijevnoj flori uzrokovan uzimanjem dvije vrste antibiotika. Nikako nije kasno i da sada uzmete Normiju 2×1 kroz 30 dana i mislim da će Vam to izregulirati stolicu.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Opširnije
Probava

Imam 55 godina. U 2 sam navrata liječen sam radi Helicobacter pilory s tri antibiotika. Teško sam ih podnio. Mjesecima poslije me mučila žgaravica, povremeno proljev. Liječnica opće prakse je zaključila da su mi antibiotici uništili crijevnu floru. Rekla mi je da uzmem probiotik. U ljekarni su mi dali Normia kapsule. Pio sam ih tjedan dana 2×1, a poslije 1×1 još dva tjedna. Sada se puno bolje osjećam. Stolica se normalizirala, a žgaravica me manje muči (kada pojedem neku težu namirnicu). Da li sam trebao duže uzimati probiotik? Mogu li tu kuru ponoviti?

Obično preporučam liječenje Normiom u trajanju od oko 30 dana 2×1 na dan. Ukoliko je pacijent imao pozitivan odgovor na terapiju, a tegobe mu se vrate, nakon nekog vremena dobro je ponoviti kuru liječenja  Normiom 3 do 4 puta godišnje. Inače, trojna terapija za eradikaciju Helicobacter pilory većini je pacijenata teško podnošljiva tako da ja rutinski propišem Normiu tijekom i nakon provedene antibiotske terapije.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Opširnije
Probava

Moja majka je u dobi od 65 godina oboljela od karcinoma debelog crijeva. S anusom praeterom je doživjela 86 godina (umrla je od moždanog krvarenja). Ja sam sada blizu 60-te, a još nisam napravio kolonoskopiju. Bojim se. Tko god je bio na tom pregledu se žalio na bolove. Može li se to napraviti u anesteziji? I gdje u Zagrebu? Nemam smetnje s probavom. Osjećam se zdravo.

U brojnim europskim zemljama probir za kolorektalni karcinom počinje u 50-toj godini života bez obzira na postojanje bolesti u obitelji. Po tome ste vi svakako kandidat za kolonoskopiju obzirom na vašu dob. Ukoliko je član bliže obitelji imao karcinom debelog crijeva iza 60-te godine – to se ne smatra dodatnim rizikom. Dodatni genetski rizik postoji za one osobe koje su u obitelji imale slučajeve karcinoma prije 50-te godine i tada se preporuča probir pet godina ranije nego se pojavio karcinom u obitelji (npr. oboljeli član je u trenutku dijagnoze imao 40 godina, njegova djeca trebaju na kolonoskopiju u 35-toj godini). Možete se javiti u neki od Kliničkih zavoda za gastroenterologiju većih zagrebačkih bolnica.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Opširnije
Probava

Imam 36 godina. Više puta sam liječena radi Helicobacter pilory. Svaki put sam dobivala jake antibiotike. Poslije njih sam u pravilu imala problem s kandidom. Imam osjećaj da sam u začaranom krugu. Jer, kad se riješim kandide, vrate mi se tegobe vezane uz Helicobacter p. (mučnine, nadutos, žgaravica, bolovi u žličici i trbuhu). Pri zadnjoj kuri antibiotika uzela sam probiotik Normiu, u trajanju od dva tjedna. Da li sam probiotik trebala uzimati duže? Može li se s probiotikom predozirati? Zanima me od kuda dolazi Helicobacter? Da li se mogu zaraziti od partnera ili mogu njemu prenijeti?

Normiu obično preporučujemo kroz 30 dana ukoliko se uzima uz trojnu terapiju za eradikaciju H. Pylori, a u principu se ne možete predozirati, pogotovo ne u smislu predugog uzimanja. H.pylori infekcija je vrlo česta i smatra se da je u Hrvatskoj njome inficirano oko 65-70% odraslih ljudi. Prenosi se kontaktom tako da su članovi iste obitelji često svi zaraženi. Potrebno je reći da pozitivnost na HP ne znači nužno da se ista mora eradicirati (piti terapiju) i da je ona uvijek odgovorna za simptome u probavnom traktu. Također je upitno kojim ste načinom (testom) dokazali pozitivan nalaz. Valja istaći da je serološko testiranje (davanje uzorka krvi ) nepouzdano i da ga ne bi trebalo rabiti jer je često lažno pozitivno.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Opširnije
Probava

Zbog posla unatrag godinu dana često putujem. Obroci su mi neredoviti. Često jedem u restoranima. Trudim se jesti redovito voće. Poremetila mi se i probava. Muči me zatvor. Nedavno sam uzimao antibiotike zbog upale sinusa i probiotik Normiu jer je doktorica rekla da će popraviti crijevnu floru. U to sam vrijeme imao redovite (svakodnevne) stolice. Nakon tjedan dana opet sve po starom. Nisam uzimao laksative, jer se bojim da mi se ne zalijene crijeva. Da li da napravim kuru s probiotikom, možda mi on nedostaje?

U sklopu higijensko dijetetskih mjera za poboljšanje ritma
stolice (unos svježeg voća i povrća, puno tekućine, kretanje)
probiotici imaju značajnu ulogu. Kuru liječenja Normiom (30 dana)
možete ponoviti i više puta godišnje i za očekivati povoljan učinak
na pražnjenje stolice. Klasične laksative je potrebno izbjegavati
koliko god je to moguće.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Opširnije
Probava

Moja je majka prije prije godina operirana je zbog karcinoma debelog crijeva. Ostavljen joj je anus preter. Odlazi redovito na kontrole, nalazi su u granicama normale. Međutim, nju muči pražnjenje crijeva. Pazi na prehranu, jede uglavnom kuhano. Stolice joj uglavnom nisu formirane, nego su kašaste, vodenaste. Pročitala sam negdje da probiotici reguliraju stolicu ne samo za vrijeme proljeva, nego i kada je poremećena. Ja bih isprobala probiotik, ali, ne mogu majci dati bez stručnog mišljenja.

Kašaste stolice kod vaše majke posljedica su odstranjenja dijela crijeva (niste naveli koji dio crijeva je operiran) tako da je crijevo skraćeno. Zbog toga se stolicom gubi prekomjerna količina tekućine koja joj onda daje kašastu ili tekuću formu. Dakle, promjene konzistencije stolice su posljedica operacije i skraćenja crijeva i bojim se da probiotici tu neće biti od velike pomoći. Ukoliko se ipak odlučite za probiotik naškoditi ne ćete jer se radi o sigurnim lijekovima koji gotovo da i nemaju nuspojava.

Srdačan pozdrav,

Dr. sci. Goran Hauser, dr. med.

Opširnije