JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

  Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
  JGL Savjetovaliste
  Probava

  Moj je problem sljedeći: periodički mi se javlja napuhnutost uz, naravno, veliku količinu vjetrova. Nisam uspjela povezati što mi izaziva tu napuhnutost, ali, eto, sad mi je ta faza. Iz onog što ste naveli u e-mailu, dvoumim se između Prolife kapsula s enzimima ili Prolife Vis preparata; koje je vaše mišljenje? Zahvaljujem i lijep pozdrav.

  Poštovana,

  predlažemo Prolife kapsule s enzimima, 2 kapsule dnevno poslije glavnog obroka. Kada se stanje poboljša, smanjite na 1 kapsulu.  Kura neka traje mjesec dana. Možete je ponavljati po potrebi.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Probava

  Poštovani JGL, iznimno sam zadovoljan vašim Reflustatom u prevenciji mojeg tzv. „tihog” refluksa. Nisam sklon lijekovima koji mijenjaju pH želučane kiseline. Stoga smatram Reflustat vrlo inovativnim proizvodom. Možda će vam se moje pitanje činiti pomalo čudnim. Najizraženije probleme s refluksom imao sam nakon borilačkih treninga prilikom hrvanja na podu, tj. nakon snažnih abdominalnih pritisaka u ležećem položaju. Zato me zanima može li Reflustatov želučani „čep” spriječiti izlijevanje kiseline i prilikom takvih podražaja? Lijep pozdrav

  Poštovani,

  Vaše pitanje nije nimalo čudno. Štoviše, važno je jer LPR može stvarati ozbiljne probleme (iritaciju sluznice ždrijela, kašalj, promuklost, a ako se stanje zapusti kronični kašalj i astmu).

  Kako je u pozadini problema oslabljeni gornji mišić jednjaka (koji ima zadaću spriječiti prodiranje kiselog želučanog sadržaja u ždrijelo, glasnice i sinuse) javljaju se problemi sa strane gornjeg respiratornog sustava (kašljucanje, iskašljavanje, iritacija, promuklost itd.).
  Ako se povećava tlak u trbuhu (nošenje tereta, intenzivno vježbanje, kontrakcije trbušnih mišića, dugotrajno pognuto sjedenje, spavanje na ravnom…), gornji mišić jednjaka otvara se, a sadržaj iz želuca se preljeva, to je mehanička pojava koju ne možemo spriječiti lijekom, ali, možemo/moramo promijeniti životne navike (tjelovježba prije doručka, spavanje na povišenom uzglavlju, večernji obrok bi trebao biti najmanje 3 sata prije spavanja, iz jelovnika izbaciti namirnice koje izazivaju pojačanu kiselinu, jesti manje, češće obroke…).

  Reflustat osim što sadrži alginat, prirodni sastojak ekstrahiran iz algi, s jedne strane djeluje kao barijera koja sprečava izlijevanje kiselog želučanog sadržaja, a s druge strane sadrži i manju količinu sode bikarbone koja neutralizira želučanu kiselost, pa se smanjuje iritacija i oštećenje osjetljive sluznice jednjaka i gornjih dišnih puteva.
  S Reflustatom ćete se sigurno bolje osjećati, ali on ne može ojačati oslabljeni sfinkter, pa je pridržavanje dijetetskih mjera i prilagođavanje životnih navika neophodno. Mnogi su sportaši radi LPR-a bili prisiljeni mijenjati sport kako bi smanjili napore koji povećavaju tlak u trbuhu i pogoršavaju simptome tihog refluksa. Isto tako povremene kontrole kod ORL specijaliste preporučuje se.
  Dodatne informacije možete pročitati na linku: https://www.jgl.hr/kutak-za-strucnjake/laringofaringealni-refluks-lpr.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Probava

  Recite, mogu li preventivno Reflustat piti svaki dan ili je konzumacija ograničena? Hvala vam unaprijed.

  Poštovana,

  Reflustat je proizvod koji povoljno djeluje na prekomjerno lučenje želučane kiseline i na njen povrat u jednjak. Sadrži sodu bikarbonu koja razblažuje kiseli sadržaj u želucu i alginat, prirodni ekstrakt algi koji stvara barijeru u želucu i onemogućuje povrat želučanog sadržaja u jednjak. Preporučuje se uzimati u stanju kada se jave želučane smetnje (nadutost, žgaravica…) s drugim lijekovima ili bez njih.
  Tada se uzima redovito, 3×1 poslije jela, međutim kada se stanje popravi (zahvaljujući i prilagođenoj prehrani, malim, češćim obrocima, koji se ne smiju konzumirati barem 3 sata prije spavanja), primjena Reflustat suspenzije smanjuje se na 2x na dan, zatim neko vrijeme samo navečer prije spavanja. Dobro je pratiti što tijelo javlja i tako prilagoditi uzimanje Reflustat suspenzije, ali nema potrebe uzimati ga stalno, bez prekida.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Probava

  Molim vas, koje preparate mogu koristiti za nadutost?

  Savjetovala bih da prestanete konzumirati svježe mlijeko jer se može raditi o nepodnošljivosti laktoze (mliječni šećer). Osim toga, kura s Prolife enzimima dobro bi došla. Prolife kapsule s enzimima sadrže, osim enzima koji pospješuju probavu, laktobacile (obnavljaju mikrofloru u crijevima) i vitamine B skupine (sudjeluju u metabolizmu, razgradnji hranjivih tvari). Najbolje je popiti 2 kapsule poslije ručka.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Probava

  Poštovani, javlja vam se mama momčića od velikih 9,5 mjeseci. Uskoro idemo na naše prvo ljetovanje. Molila bih savjet (volim biti pripremljena), što u slučaju da dobije proljev? Do sada nismo imali s tim problema. Hvala!

  Poštovana,

  ljetne viroze kod djece često izazivaju povraćanje i proljev pa je dobro što o tome razmišljate.
  Bilo bi korisno da na put ponesete Normia stop vrećice koje sadrže želatininski tanat. On stvara tanki film na crijevima i sprečava upalu crijeva pa tako zaustavlja proljev.
  Da dijete ne dehidrira, treba mu dati i Normia rehidro soli.
  S Normia Baby kapima nadomjestit ćete korisne bakterije (laktobacile i bifidobakterije) i tako uspostaviti ravnotežu u crijevnoj mikroflori.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Probava

  Poštovani, zanima me u kojoj količini vode se rastvara Normia LGG BB-12 i koliko ga puta dnevno smije dijete od tri godine piti. Napominjem da nemamo dijareju, dobili smo preporuku da pijemo probiotik uz antibiotik koji trenutno pije?

  Poštovana,

  Normia LGG vrećice preporučuju se, osim kod proljeva, i za oporavak mikroflore za vrijeme uzimanja antibiotika.
  Trogodišnjem djetetu dovoljne su 2 vrećice na dan, za vrijeme ili poslije obroka (doručak, ručak, ili večera) tijekom uzimanja antibiotika, a nakon antibiotika nastavite s jednom vrećicom još 2 tjedna. Sadržaj vrećice istresti u tekućinu (dvije, tri jušne žlice vode, soka, ili u hranu sobne temperature). Količina tekućine ili hrane neka je tolika da ste sigurni da će je popiti, odnosno pojesti.
  Kod istovremene uporabe Normije i antibiotika treba ih popiti u razmaku od najmanje 3 sata.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Probava

  Pozdrav, pomaže li Reflustat za mučnine i povraćanje u trudnoći?

  Reflustat suspenzija pomaže u trudnoći ako se javlja žgaravica, pojačana kiselina u želucu. Reflustat suspenzija sadrži prirodnu tvar alginat i sodu bikarbonu.
  Alginat u dodiru sa želučanim sadržajem stvara barijeru koja sprečava prodor želučane kiseline u jednjak, a soda bikarbona smanjuje kiselost u želucu. Ne sadrži aluminij što je jako važno. Mučnine i povraćanje posljedica su promjene hormonalnog statusa trudnice i na te simptome Reflustat ne djeluje. Mučnine se mogu ublažiti izbjegavanjem hrane i mirisa koji potiču mučninu. Kod nekih trudnica to je vezano uz namirnice (luk, pržena hrana, mlijeko i sl.), kod drugih za mirise iz okoliša (parfemi, dezodorans, omekšivač, duhan i sl.).

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Probava

  Dobar dan, što preporučujete za grčeve dojenčadi? Moja beba ima 1 mjesec. Hvala vam.

  Poštovana,

  grčevi u dojenačkoj dobi jako su česti, ali na svu sreću prolazni. Javljaju se u popodnevnim satima i navečer. Najkasnije s navršena 3 mjeseca nestaju.
  Poslije hranjenja bebu uspravite, prislonite na prsa ili rame da podrigne nekoliko puta.
  Pripazite na svoju prehranu, izbjegavajte namirnice koje nadimaju i teško su probavljive.
  Ako to ne pomogne, predlažemo da napravite kuru s Normia baby kapima. One sadrže korisne probiotičke sojeve, koji potiču stvaranje normalne mikroflore u crijevima.
  Dnevna doza je 6 kapi poslije jednog podoja/obroka, u trajanju od 4 tjedna.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Probava

  Poštovana, može li se Reflustat piti tijekom dojenja?

  Reflustat suspenzija može se koristiti i za vrijeme dojenja, ne sadrži gluten, laktozu i aluminijev hidroksid.
  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Probava

  Poštovani, sadrže li Prolife proizvodi gluten i je li siguran za korištenje kod osoba s celijakijom? Srdačan pozdrav

  Poštovani, Prolife proizvodi ne sadrže gluten, stoga ih osobe koje pate od celijakije mogu koristiti.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  bez-naslova-ndash-jgl-obitelj