JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
JGL Savjetovaliste
Ostalo

Zanima me je li uistinu znanstveno ustanovljeno pozitivno djelovanje crnog vina (u maloj količini) na krvožilni sustav? Isto tako, zanima me bih li ja uz tabletu za tlak i srce mogao popiti 1 dl vina poslije ručka? Već 5 godina, otkad mi je otkriven povišeni tlak i ubrzani srčani ritam, nisam ni okusio alkohola. Međutim, prijatelji mi govore da pretjerujem. Hvala!

Poštovani, u literaturi postoji sve više istraživanja i dokaza koji doista pokazuju da male količine alkohola (1 – 2 dl bijelog ili crnog vina) pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav, smanjuju učestalost infarkta srca i sl. Također, postoje i dokazi da je više od 2 dl dnevno štetno jer dovodi do povišenja krvnog tlaka i slabljenja srca u srčanih bolesnika. Pacijentima koji su do sada konzumirali vino kažem da je 1 dl dobar za srce, 2 dl je neutralno, a više od toga je štetno. Iznimka su bolesnici s napadima aritmija (fibrilacije atrija) povezanih s konzumiranjem alkohola i bolesnici s uznapredovalim srčanim zatajenjem kojima ipak ne preporučujem konzumiranje alkohola.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Opširnije
Ostalo

Imam 35 godina. Težak sam oko 120 kg, imam visok tlak (105/160). Laboratorijskim pretragama utvrđena je bakterijska upala mjehura. Dobio sam lijek koji sada uzimam. Je li ta upala dovela do povišenog krvnog tlaka ili je u pitanju nešto drugo ? Koje pretrage trebam napraviti?

Poštovani,

čini se da imate prekomjernu tjelesnu težinu, no bez podatka o visini ne možemo to sa sigurnošću tvrditi. Ako Vam to nije problem, naknadno nam javite i svoju visinu kako bismo odredili Vaš indeks tjelesne mase. To je važno jer je prekomjerna tjelesna težina opterećenje i za zglobove i za krvožilni sustav i srce. To je često razlog zbog kojeg dolazi do povišenja krvnog tlaka, stoga predlažemo da pripazite na jelovnik i količinu unesene hrane. Usto, neophodno je smanjiti unos soli jer sol također povećava krvni tlak. Gotova hrana, suhomesnati proizvodi, grickalice, ali i slatkiši, sadržavaju veće količine soli koja štetno utječe na zdravlje. Nakon terapije kontrolirajte mokraću (bakteriološki nalaz) da vidite jeste li se riješili bakterijske upale. Ako duže vrijeme imate upalu mjehura i ako je ne liječite, može se proširiti na bubrege. Oni su vrlo osjetljivi i skloni trajnom oštećenju, što opet dovodi do povišenja krvnog tlaka. Predlažemo i da se svaki dan razgibate i prošećete jer sjedilački način života također loše utječe na tlak i tjelesnu težinu. U međuvremenu kontrolirajte krvni tlak – ako je i dalje povišen, potrebno je obaviti dodatne pretrage na koje će Vas uputiti Vaš obiteljski liječnik (KKS, urin, jetrene probe, urea, ekg…)

Opširnije
Ostalo

Pozdrav, zabrinuta sam za svog sina, 10 mu je godina. Postao je vrlo nemiran, dekoncentriran, zaboravljiv. Popustio je u školi. Konzultirala sam školskog psihologa koji mi je rekao da je to sve u granicama normale. Došla sam do podatka da omega 3 povoljno djeluje na psihičko stanje, da popravlja pamćenje, umiruje. Ribu nažalost jedemo samo jednom tjedno pa sam sigurna da omegu 3 ne unosimo dovoljno. Pokušat ću uvesti i laneno sjeme kao namaz na kruh. Da li savjetujete omegu 3 kao gotovi proizvod, dodatak prehrani?

Prije započinjanja dodatka omega 3 trebalo bi dijete pregledati i utvrditi moguće druge uzroke (npr. celijakija koja može ići samo s tim simptomima, ili bolesti jetre – M. Wilson…), a svakako bi trebao i pregled psihologa. Dodaci prehrani koje navodite nisu kontraindikacija, dapače, postoje brojni radovi koji govore o pozitivnim učincima omega3 kiselina na raspoloženje i koncentraciju, ali prvo je potrebno isključiti moguće organske ili psihogene uzroke smetnjama.

Srdačan pozdrav,

Prof.dr.sc. Mladen Peršić, dr.med.

Opširnije
Ostalo

Poštovani, sada mi je 65 godina. Prije dvije godine u stresnom životnom periodu povisio mi se krvni tlak. Uzeo sam biljni preparat za smirenje, svakodnevno hodao oko sat vremena, smanjio unos soli u prehrani, odbacio cigarete, alkohol ne pijem, smanjio tjelesnu težinu i tlak se normalizirao. Povremeno ga kontroliram, ne prelazi 140/90. Osjećam se dobro. Da li sam na taj način riješio problem s tlakom?

Čestitam, to je jedini pravi način za snižavanje krvnoga tlaka, ali ujedno i najteži. Osim što ste snizili krvni tlak, na taj način smanjili ste vaš ukupni kardiovaskularni rizik što je mnogo bitnije od same vrijednosti krvnoga tlaka. Za sada je dovoljno povremeno mjeriti krvni tlak. Nažalost, starenjem krvne žile postaju kruće i moguće je da u budućnosti, unatoč navedenim mjerama, krvni tlak dodatno poraste (iznad 160/90) te je onda preporučljivo uzimati lijekove za snižavanje krvnog tlaka. Zaključno, za sada ste riješili problem krvnog tlaka i samo nastavite s navedenim mjerama. Još jednom bravo!

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Opširnije
Ostalo

Suprugu (58 godina) su na sistematskom pregledu otkrili povišeni krvni tlak. Ima i desetak kilograma viška. Ostali su mu nalazi bili uredni. Liječnik mu je dao lijekove protiv visokog tlaka. Međutim, suprug je u uputi jednog lijeka vidio da je moguća nuspojava impotencija. Nema šanse da ga nagovorim na lijek. Postoji li neki prirodni način? Čitala sam da omega 3, ginko i glog povoljno djeluju na srce i snizuju tlak. Koji je Vaš savjet?

prirodni načini snižavanja krvnog tlaka kojima bi obavezno trebalo započeti liječenje uključuju izbjegavanje dodatka soli u prehrani, reguliranje tjelesne težine i redovitu tjelovježbu. To je ujedno i najefikasniji i najbolji način rješavanja povišenoga krvnog tlaka. Ako navedene mjere ne dovedu do povoljnih rezultata, onda se uvodi medikamentozna terapija. Postoji šest osnovnih skupina lijekova kojima se služimo za liječenje povišenoga krvnog tlaka. Jedna od tih skupina su beta-blokatori čija nuspojava može biti impotencija. Suprugu se može preporučiti neki lijek iz ostalih pet skupina koji nema navedenu nuspojavu. Ostali preparati (ginko, omega 3 i sl.) ne snižavaju krvni tlak.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Opširnije
Ostalo

Imam 67 godina. Osim reumatskih tegoba, zdrav sam. Neki sam dan pročitao članak u kojem stručnjaci tvrde da bi svim starijim osobama trebalo dati lijek za snižavanje krvnog tlaka, bez obzira na to imaju li visoki krvni tlak ili ne. To me zbunilo jer svi lijekovi imaju nuspojave. Što Vi mislite o tome?

Lijekovi za povišeni krvni tlak preporučuju se samo osobama s povišenim krvnim tlakom nakon što primjena općih mjera u trajanju od nekoliko mjeseci ne dovede do regulacije krvnog tlaka. Ono što se razlikuje jest razina krvnog tlaka koji treba snižavati ovisno o pridruženim bolestima. Osobama koje nemaju drugih bolesti preporučuje se razina krvnog tlaka < 140/90 mmHg. Međutim, ako je osoba bubrežni bolesnik, ako je preboljela moždani ili srčani udar, ima šećernu bolest s nekom komplikacijom, preporučuje se mnogo stroža kontrola krvnog tlaka i vrijednosti od < 120/80 mmHg. Prema tome, ako nemate pridruženih bolesti i ako Vam je krvni tlak manji od 140/90 mmHg, ne savjetujem Vam lijekove za sniženje krvnog tlaka.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Opširnije
Ostalo

Imam 35 godina. Zbog ponovljenih kratkotrajnih gubitaka svijesti i niskog tlaka, preporučen mi je tilt-up test. Možete li mi objasniti o kakvom se testu radi?

Tilt-table test jest test kojim se pokušava izazvati refleks gubitka svijesti u osoba za koje se smatra da imaju refleksne nesvjestice (tzv. neurokardogene sinkope). Test je bezbolan, a sastoji se u tome da legnete na poseban stol koji se može uspraviti i koji ima pojaseve za fiksaciju u slučaju da, ako izgubite svijest, ne padnete i ne ozlijedite se. Nakon što Vas se priveže, ispravit će Vas se na položaj od oko 60-70 stupnjeva i tijekom 45 minuta mjerit će Vam se krvni tlak i pratiti rad srca na monitoru. Test se prekida ako izgubite svijest ili nakon 45 minuta ako se ništa ne desi. Neki protokoli koriste i davanje lijekova, npr. nitroglicerina, pod jezik nakon oko 20 minuta (od njega možete imati laganu glavobolju). Ako izgubite svijest, test je pozitivan i time se dokazuje da su nesvjestice refleksne prirode. Ako je test negativan, nema nekog značenja. Zaključno, test je bezbolan, ali može biti neugodan ako izgubite svijest.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Opširnije
Ostalo

Imam 60 godina. Već 15 godina imam povišeni krvni tlak zbog čega uzimam antihipertenzive. Nedavno mi je otkriven tumor nadbubrežne žlijezde. Čekam operaciju. Zanima me hoću li odstranjenjem nadbubrežne žlijezde trajno regulirati tlak ili ću i dalje uzimati antihipertenzive? Liječnik mi je rekao da se može napraviti klasična ili endoskopska operacija. Što Vi mislite? Koje su prednosti, odnosno nedostaci, tih oblika operacija?

Postoji više vrsta tumora nadbubrežne žlijezde. Ako je tumor aktivan i luči tvari koje povisuju krvni tlak, onda će odstranjenjem tog tumora doći i do regulacije tlaka. Međutim, može se raditi i o neaktivnom tumoru ili o tumoru koji luči neke druge supstance i tada neće doći do regulacije tlaka – na žalost, većina tumora spada u ovu skupinu. Endoskopska (pretpostavljam laparoskopska) operacija nudi prednost manjeg reza i mnogo bržeg oporavka za pacijenta. Klasična operacija nudi bolji pregled za kirurga i mogućnost radikalnijeg odstranjenja tvorbe, o čemu odlučuje kirurg. Može se i desiti da kirurg započne s endoskopskom operacijom, ali se zbog nekog razloga (krvarenje ili intraoperativni nalaz) mora prebaciti na klasičnu operaciju.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Opširnije
Ostalo

Imam 28 godina. Na sistematskom pregledu ustanovljen mi je ubrzani puls, 100 otkucaja u minuti. Krvni je tlak uredan (osim što je ujutro, odmah nakon buđenja, niži), hormoni štitnjače u granicama normale, nalaz EKG-a uredan, kao i Holter. Ne pijem više crnu kavu ni kola napitke. Budući se osjećam dobro, trebam li uopće piti lijekove za regulaciju pulsa?

Na ubrzani puls bez određenog razloga češće nailazimo kod mlađih djevojaka koje inače imaju zdravo srce (obradu radimo da bismo isključili neku bolest). Liječenje preporučujem samo ako osoba ima nekakve tegobe poput lupanja srca ili zaduhe. Takvo stanje često pokušavamo objasniti povećanom razinom stresa, a sklonije su mu tzv. vegetativno labilne (osjetljive) osobe iako to nije znanstveno dokazano. Ono najčešće vremenom prođe. Ako imate zaduhu ili slabije podnosite napor, u svakom bi slučaju bilo korisno napraviti i ultrazvuk srca.

Srdačan pozrdav,

Sandro Brusich, dr. med.

Opširnije
Ostalo

Nedavno sam otišao u mirovinu, 65 mi je godina. Od tada su počeli moji problemi s povišenim tlakom. Čini mi se da mi srce počne lupati čim dođem u ambulantu, a tlak rasti u visine. Pokušao sam svojoj doktorici objasniti kako se osjećam, ali ona inzistira da uzimam lijekove i prije obrade. Može li tlak porasti zbog straha od pregleda?

Povišeni krvni tlak koji se javlja samo tijekom posjeta liječniku zove se “hipertenzija bijelog mantila”. Ovo je stanje poznato i dokazano, no ne javlja se onoliko često koliko bi to bolesnici htjeli. Vjerujem da Vaša liječnica to zna. Međutim, mnogo je više osoba koje imaju blago povišeni krvni tlak koji kod liječnika dodatno skoči iznad razine koju inače imaju kod kuće pa vjerujem da liječnica misli da je to stanje i kod Vas. Da biste riješili dilemu, možete napraviti pretragu koja se zove KMAT – kontinuirano mjerenje tlaka kroz 24 h – i kojom ćete objektivno dokazati koliki je Vaš dnevni raspon tlaka.

Srdačan pozdrav,

Sandro Brusich, dr. med.

Opširnije