JGL Savjetovaliste

Postavite nam pitanje ili pogledajte odgovore na pitanja drugih korisnika koje smo objavili.

  Poštujemo vašu privatnost - sve objave u JGL Savjetovalištu su anonimne!
  JGL Savjetovaliste
  Alergija

  Poštovani, imam djevojčicu od 6,5 godina, imamo problem s alergijom na sunce . Postoje li kakva sredstva da joj se ublaži osip kad ga dobije jer ju to jako svrbi?

  Poštovana,

  predlažemo da na mjesta osipa lagano utrljate Pantexol Repair kremu s ectoinomm 7 %. To je medicinski proizvod koji sadrži ectoin®, prirodnu molekulu koja štiti stanice, ublažavanja upale i stabilizira membrane. Ublažava simptome poput svrbeža i
  crvenila. Ne sadrži kortikostreoide. Može se koristiti duže vrijeme. Kupuje se u ljekarnama bez recepta.
  Kod alergijskih stanje savjetujemo i kuru probiotika kako bi se obnovila mikroflora u crijevima, a time i obrambeni sustav (u crijevima se stvaraju stanice koje nas štite za vrijeme infekcije, alergije, stresa).
  Djevojčici možete dati Normia LGG® BB-12™ u prahu, sadržaj jedne vrećice otopiti u malo tekućine, koju treba popiti za vrijeme ili poslije jednog obroka. Kura traje mjesec dana, u tom se periodu obnovi mikroflora u crijevima (porastu korisne bakterije).

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Alergija

  Dobar dan, zadnjih nekoliko tjedana, kada prolazim kroz veći park na putu prema kući, počnem kihati i nos mi počne lagano curiti. Ne zaštopava se skroz, ali ga imam potrebu ispuhati. Imam 31 godinu, radi se o Zagrebu (ako to što znači vezano za alergije i biljke). Da li se radi o alergiji? Trebam li uzimati kakve lijekove preventivno ili kada primijetim simptome? Hvala na odgovoru.

  Poštovani,

  slikovito ste opisali alergijski rinitis, kao posljedicu alergije na pelud iz parka. To može biti pelud drveća ili trave, teško je reći. Alergen se može ustanoviti alergološkim testiranjem.
  Sada, kada je alergija u tijeku, možete si pomoći Aqua Maris 4 Allergy sprejom za nos. On osim ljekovite morske vode koja obnavlja sluznicu nosa sadrži i ektoin, prirodnu tvar koja na površini sluznice stvara zaštitni film i tako onemogućuje kontakt alergena sa sluznicom. Na taj se način sprečava alergijska reakcija (kihanje, curenje nosa). Aqua Marsi 4 Allergy sprej za nos može se koristiti i preventivno, u proljeće, prije izbijanja alergije, te terapijski, kada se već pojave simptomi alergije. Bilo bi uputno da se posavjetujete i sa svojim liječnikom. Aqua Maris 4 Allergy sprej za nos možete koristiti i s lijekovima koje će Vam preporučiti Vaš liječnik (antihistaminik).

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Alergija

  Poštovani, mogu li se kapi Vizol S Allergy koristiti ako osoba nosi leće.

  Vizol S Allergy s ektoinom kapi za oči dobro je ukapati ujutro poslije umivanja, a prije stavljanja leća, da bi se stigao napraviti zaštitni film na oku. Dovoljno je pričekati 10-ak minuta prije stavljanja leća.
  To znači da prije svakog ukapavanja treba leće izvaditi.
  Možda je rješenje u periodu kada su izražene alergijske smetnje te suzenje i pečenje u očima nositi naočale, da bi se Vizol S Allergy s ektoinom mogao češće i prema potrebi ukapavati.
  Kada se smetnje smire, staviti ujutro, jednom tijekom dana i navečer prije spavanja.

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Alergija

  Pozdrav, molim Vas za pomoć oko alergije. Zadnjih tjedana imam problema s alergijom (kao i svako proljeće). Najviše me muči curenje nosa i kihanje. Čime bih mogao to ublažiti, a da se može koristiti kroz duži period? Zahvaljujem unaprijed.

  Poštovani,

  za alergijski rinitis predlažemo korištenje Aqua Maris 4 Allergy sprej za nos, koji možete koristiti uz terapiju koju Vam je savjetovao Vaš liječnik.
  Radi se o spreju koji osim pročišćenje morske vode sadrži i djelatnu tvar ektoin, koja štiti i njeguje sluznicu nosa. Ektoin je molekula koja na sluznici nosa stvara zaštitni film koji onemogućuje kontakt alergena i sluznice nosa te se na taj način sprečava alergijska reakcija (kihanje, curenje nosa). Ne sadrži konzervanse. Može se koristiti u preventivne svrhe (prije javljanja alergije) i u terapijske (za vrijeme alergije).

  Srdačan pozdrav, JGL Savjetovalište.

  Opširnije
  Alergija

  Poštovani, koristim lijek Contral koji mi ublažava alergiju na grinje. Ako pijem lijek svaki dan simptomi su mi manji, pa vas pitam da li lijek smijem koristiti stalno i napominjem da sam Contral uzeo samoinicijativno jer lijekovi koje sam koristio nisu pomagali. Inače stalno kišem i curi mi nos i suze oči, a Contral mi jedino ublaži ove simptome. Srdačan pozdrav, Enes Đono

  Poštovani g. Đono,

  Liječenje loratadinom (Contral), koji zbog svoje učinkovitosti u terapiji alergija, brzog početka djelovanja, jednostavne primjene (uzima se jednom na dan) i nesedativnih učinaka, olakšava simptome koje navodite. Međutim, kako se ne radi o sezonskom rinitisu, nego alergiji na grinje koje su prisutne cijelu godinu, neophodno je da se o dužini uzimanja lijeka savjetujete sa svojim liječnikom (alergologom).

  Srdačan pozdrav

  JGL Savjetovalište

  Opširnije
  Alergija

  Poštovani, mojoj kćerki (22 mj.) je prije 2 tjedna dijagnosticiran atopijski dermatitis koji nije praćen svrbežom i prema mojoj procjeni nije izrazito jako izražen. Prema preporuci dermatologa 7 dana smo je mazali elocoom 40% kremom u belobazi i još uvijek joj dajemo 3×7 kapi Fenistila. Prije nekoliko dana sam joj počela davati Normiu u prahu pa me zanima koliko dugo se preporuča njeno uzimanje u ovom slučaju?

  Poštovana,

  napravite kuru s Normiom prahom tijekom 4 tjedna, 1×1 vrećica uz doručak (ili neki drugi obrok koji možete kontrolirati). Bilo bi dobro iz djetetovog jelovnika isključiti gotova jela i grickalice, jer su puni dodataka (konzervansa, pojačivača okusa, boja), jaja i mlijeko za vrijeme trajanja osipa. U zamjenu možete djetetu dati rižino mlijeko. Sojino se također ne preporuča, jer su česte alergije na soju. Isto tako rublje od djevojčice nemojte prati s omekšivačem.

  Srdačan pozdrav

  JGL savjetovalište

  Opširnije
  Alergija

  Poštovani, majka sam dječaka od 4 godine koji od rođenja ima neurodermitis. Liječen je kortikosteroidnim mastima. Stanje se pogorša svaki put kada mu padne imunitet. Da li bi bilo korisno da mu dam kuru probiotika? Kakva su vaša iskustva s Normiom? Kako se uzima, koliko dugo?

  Atopijski dermatitis (dermatitis atopica, AD) je kronična ili kronično-recidivirajuća upalna bolest kože obilježena generaliziranom suhoćom, jakim svrbežom, ekskorijacijama i lihenifikacijom. Pojavljuje se u osoba s nasljednom atopijskom konstitucijom koja uvjetuje sklonost alergijskim reakcijama na različite alergene. Pristup liječenju atopijskog dermatitisa ovisi o dobi bolesnika i kliničkim manifestacijama bolesti. Budući da su temeljna obilježja atopijskog dermatitisa generalizirana suhoća kože praćena jakim svrbežom, neobično je važna pravilna njega i hidratacija kože. Glede uporabe probiotika u liječenju AD-a, podaci iz literature su kontradiktorni, odnosno za sada nema dovoljno dokaza koji bi poduprli uporabu probiotika u liječenju AD-a  u djece u kliničkoj praksi. Osobno nemam iskustva s primjenom probiotika u liječenju AD-a.

  Srdačan pozdrav,

  Prof. dr. Marija Kaštelan, dr. med.

  Opširnije
  Alergija

  Zbog sepse nakon poroda nisam dojila dijete. Djevojčica sad ima godinu i pol. Vrlo je osjetljiva, svako malo je prehlađena. Uz to, javlja se crveni osip po licu. Pedijatar kaže da ima slab imunološki sustav. Kako joj ga popraviti? Nerado jede, a nove namirnice odbija. Meni su roditelji u djetinjstvu davali riblje ulje, sjećam se njegova grozna okusa. Kažu da mi je pomoglo, da sam dobila apetit. Postoji li kakav pripravak koji bi mojoj kćerkici pomogao?

  Riblje je ulje zapravo vitamin D koji je neophodan u prvoj godini te u drugoj i trećoj godini tijekom zimskih mjeseci. Pokušajte s time. No, da ne bi došlo do jačih poremećaja u hranjenju (s obzirom na to da Vaša djevojčica odbija nove namirnice), bilo bi dobro obratiti se psihologu.

  Srdačan pozdrav,

  prof. dr. sc. Mladen Peršić, dr. med.

  Opširnije
  Alergija

  Moja trogodišnja djevojčica često ima začepljen nos, uz obilno curenje sluzi. Uglavnom, nema povišenu temperaturu, a, ako se i pojavi, iznosi oko 37 °C. Smetnje se povlače za tjedan dana. Nosić joj prije spavanja ispirem fiziološkom otopinom, triput dnevno ukapavam joj Aqua Maris kapi za nos. U tom razdoblju slabo jede pa se brinem da će joj pasti imunitet. Kako da joj pomognem?

  Kod Vašeg se djeteta može raditi o alergijskom rinitisu ili, eventualno, o učestalijoj upali trećeg krajnika, što zahtijeva pregled pedijatra alergologa i ORL specijalista.

  Srdačan pozdrav,

  prof. dr. Mladen Peršić

  Opširnije
  bez-naslova-ndash-jgl-obitelj