Detoksikacija organizma nakon blagdana

Pred nama je razdoblje božićnih blagdana, ispunjeno obiljem ukusne hrane i pića, pjesme, druženja i dobroga raspoloženja. Blagdanska je trpeza prepuna i masnih, i slatkih, a nerijetko i prženih jela, koja ne bismo u kratkome roku smjeli konzumirati u velikim količinama. A božićni domjenci, koji svake godine startaju sve ranije, nikako nam ne pomažu da i za vrijeme blagdana pazimo na svoje zdravlje i unesene kalorije. Stoga evo nekoliko savjeta o tome kako nakon blagdana provesti detoksikaciju i dovesti svoj organizam u red.

Sarma, francuska salata, mesna štruca, razne vrste pečenki i kremastih kolača nezaobilazan su dio svakoga Božića, kao i poveće količine kuhanoga vina i drugih alkoholnih napitaka. Sve to u vrlo kratkome roku u naš organizam dovodi povećane količine štetnih masti i šećera, s kojima se nije naviknut tako brzo i lako nositi. Stoga, osim pokojega kilograma viška, nažalost, nije čudno ni što se ”višak” osjeća i na tlakomjeru, a vjerojatno se mnogi od nas ne bi posebno razveselili ni svojoj krvnoj slici nakon blagdana. Također, kao posljedica pretjerivanja u blagdanskome iću i piću nije rijetkost ni pojava različitih poremećaja u probavnome sustavu, osjećaj nadutosti, manjak energije i glavobolja. Kako biste se što brže vratili u svoje uobičajeno stanje te iz tijela izbacili nakupljene toksine, potrebno je pristupiti detoksikaciji, što podrazumijeva proces oslobađanja organizma od nakupljenih štetnih tvari.

Kao posljedica pretjerivanja u blagdanskome iću i piću nije rijetkost ni pojava različitih poremećaja u probavnome sustavu, osjećaj nadutosti, manjak energije i glavobolja. Kako biste se što brže vratili u svoje uobičajeno stanje te iz tijela izbacili nakupljene toksine, potrebno je pristupiti detoksikaciji organizma.

Osim što treba znatno smanjiti ili trenutačno u potpunosti prekinuti unos masne, slane i slatke hrane te alkohola kako bi se spriječilo njihovo daljnje nakupljanje u organizmu, nužno je i potaknuti jače i brže izlučivanje štetnih tvari koje su već unesene. Stoga se nakon blagdana preporučuje da nekoliko sljedećih dana (između 10 i 14 dana) jedete malo drukčiju, mnogo laganiju hranu. Neka se na vašemu meniju u tom razdoblju oporavka nađu različite juhe i variva od povrća, probiotici te druga “tekuća” hrana, koja će potaknuti mokrenje, a time i izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Preporučuje se da juhe i variva budu od korijenastoga povrća, kao što su primjerice mrkva i celer jer su te namirnice poznate kao hrana koja povoljno djeluje na rad jetre pa će potaknuti i njezino djelovanje. Na jetru blagonaklono utječu i različite kupusnjače, stoga je, primjerice, jelo poput variva od mrkve i kelja idealna hrana u procesu detoksikacije.

U razdoblju čišćenja organizma nikako nemojte gladovati. Osim što ćete se osjećati malaksalo, to može biti i uzrok kasnijemu prejedanju te usporavanju rada metabolizma, koji se neće snaći kada ponovno počnete s uobičajenim unosom hrane, što pak može uzrokovati nakupljanje dodatnih kilograma. Ako osjećate potrebu za jelom, posegnite za blagim biljnim čajem koji će trenutačno odgoditi vašu potrebu za jelom, a osim toga, potaknut će na brži rad i vaše bubrege. Osim zelenoga čaja, u ovome se slučaju preporučuje i ispijanje čaja od koprive.

No, promjena prehrane nije jedini način da se tijelo očisti od raznih toksina: vježbanje potiče rad znojnih žlijezda, a putem znoja također izbacujemo iz tijela štetne tvari. Ipak, ako nikako niste skloni vježbanju jer nikada niste bili sportski tip, razmislite o odlasku u saunu – i ta je metoda, naime, odavno poznata kao dobar način oslobađanja organizma od viška tekućine, masti i raznih štetnih tvari.

 

Komentiranje je zaključano.

detoksikacija-organizma-nakon-blagdana-ndash-jgl-obitelj