“Muške” bolesti o kojima se malo priča

Studeni je mjesec posvećen podizanju svijesti o potrebi preventivne brige o zdravlju urinarnog i reproduktivnog sustava kod muškaraca. Rano uočavanje pojave najčešćih zdravstvenih problema tog dijela muškog tijela može znatno pridonijeti uspješnosti liječenja.

Ako su vas s društvenih mreža počele “bombardirati” slike brkatih muškaraca koji uz svoje selfije stavljaju hashtag #movember, to znači da ste okruženi pripadnicima muškog spola koji se brinu o zdravlju svoje prostate i testisa, muških urinarnih i reproduktivnih organa čije bolesti pogađaju znatan broj muškaraca. 

Testise najčešće zahvaćaju bolesti zbog kojih bolesnik uglavnom nije životno ugrožen, ali koje mogu izazvati ozbiljne smetnje i posljedice: od neravnoteže hormona i seksualne disfunkcije do neplodnosti. Uglavnom je tu riječ o različitim upalama, nakupljanju tekućine, uklještenjima pojedinih žila ili živaca, što posljedično izaziva bol, uzrokuje oticanje te druge neugodne simptome. Najopasnija od bolesti koje zahvaćaju te organe je rak testisa. Simptomi koji mogu upućivati na to da je potencijalno riječ o toj bolesti su kvržice, pojava različitih nepravilnosti, povećanje obima zahvaćenog testisa i osjećaj tupe boli koja se može sporadično pojavljivati i nestajati. S obzirom na to da su izgledi za izlječenje u tom slučaju prilično visoki, važno je redovito provjeravati stanje testisa te reagirati preventivno. Važno je i napomenuti da se bolesti testisa uglavnom pojavljuju kod mlađih muškaraca. 

Suprotno tome, problemi s urinarnim sustavom pojavljuju se kod zrelijih muškaraca. Probleme s prostatom najčešće prate simptomi kao što su bolno, neugodno i neučinkovito mokrenje. Ako vas, posebno noću, počinju mučiti takvi problemi, dogovorite pregled kod urologa. Može biti riječ o nekom lakšem problemu, ali je uvijek dobro preventivno reagirati kako se ne bi prekasno otkrila neka potencijalno vrlo opasna stanja. 

Stoga, iskoristite ovaj trenutak za godišnji posjet urologu, a ako ste partnerica najboljeg muškarca u svemiru, potaknite ga da ovaj mjesec izdvoji vrijeme za sebe te redovito pazi na svoje zdravlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sljedeći članak
Koliko bebe (ne)spavaju
muke-bolesti-o-kojima-se-malo-pria-ndash-jgl-obitelj