Kako umiriti refluks kod beba?

Vraćanje želučane kiseline u jednjak nije samo neugodno, ono je i bolno, a može biti i opasno. Stoga bebe s refluskom trebaju intezivnu njegu i mnogo roditeljske pažnje dok ga ne prerastu.

Dojenje je najbolje za dijete, fraza je koja se često čuje, no to posebno vrijedi za bebe s refluksom. Naime, dojenje ublažava tegobe refluksa. Majčino mlijeko vrlo je lako probavljiva hrana, što potiče brzo pražnjenje želuca, čime se olakšava refluks. 

Također, dojenje na zahtjev znači da beba može jesti često i manje obroke, što je jedan od načina na koji se može pomoći bebi s refluksom. Međutim, dojenje nije jamstvo manjih obroka. I kod dojenja i kod hranjenja na bočicu, s nekim bebama majka mora upravljati veličinom obroka. Ako se dojenče hrani na bočicu, ne dopuštajte da se samo hrani, odnosno da mu prislonite bočicu. Naime, dojenčad s refluksom može se daviti, gušiti i doživljavati epizode zastoja disanja.

Češći obroci potiču proizvodnju sline koja neutralizira želučanu kiselinu i podmazuje nadraženu sluznicu jednjaka. Tu može pomoći i duda varalica jer stavara slinu, no s njom oprezno jer i snažno sisanje dude može pogoršati refluks zbog povećanoga gutanja zraka. Veoma je važno da beba s refluksom nakon hranjenja dobro podrigne jer višak progutanoga zraka može pogoršavati refluks.

Poslije hranjena i podrigivanje, mirno postupajte s bebom jer ne želite da joj se puni želudac bućka, to pogoršava refluks. Općenito, bebe s refluksom treba držati u djelomično uspravnom položaju, posebice dok ih hranite. Tijekom dana uspravnost postignite nošenjem u nosiljci ili marami, bez dugog sjedenja u sjedalici. Položaji spavanja u kojima sila teže pomaže da hrana ostane dolje od velike su pomoći dojenčetu s refluksom. Pomozite si i Normia Baby kapima koje potiču probavu, jačaju organizam te nude pozitivan učinak na zdravlje.

Najbolje što možete učiniti je da upražnjavate roditeljstvo koje uzima u obzir i umanjuje potrebu za plakanjem. Bebe s refluksom plaču jer ih boli, a sam plač stvara pritisak na želudac, što opet dodatno pogoršava refluks. Vaša pravodobna, podržavajuća i nježna reakcija na plač najbolji je lijek. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-umiriti-refluks-kod-beba-ndash-jgl-obitelj