ŠČI (ruska juha od kiselog kupusa)

Najglasovitija od svih ruskih juha, šči, radi se od kupusa, slatkog ili kiselog vrhnja uz dodatak raznog povrća. Nastala je prije više od tisuću godina, ali se recept mijenjao tijekom povijesti. To je bila hrana i bogatih i siromašnih kroz povijest sve do danas. Jedno je od najpoznatijih ruskih jela, a jede se i u drugim zemljama Istočne i Zapadne Europe.

Sastojci
100 g goveđeg mesa
80 g kiselog kupusa
50 g krumpira
10 g mrkve
3 g peršina
5 g luka
5 g pirea od rajčica
10 g maslac
15 g kiselog vrhnja
500 g vode
5 g otopine soli

Receptura
Skuhati juhu od čistog mesa ili kostiju. Ocijediti kiseli kupus i samljeti ga na mašini za mljevenje mesa ili ga sitno isjeckati nožem. Jako kiseli kupus prije oprati u vodi i ocijediti. Sitno narezani luk lagano pržiti u tavi s uljem, dodati naribanu mrkvu, zatim dodati pasiranu rajčicu i pirjati u poklopljenom loncu na slaboj vatri oko 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući.

Tijekom pirjanja paziti da kupus ne zagori (ako treba, dolijevati vodu). U vruću juhu staviti krumpir narezan na kockice, i kada juha ponovno zavrije, dodati pirjani kupus te kuhati još 30 minuta. Poslužiti s kiselim vrhnjem. Peršin i kopar oprati hladnom vodom, narezati na sitno i dodati juhi u tanjuru.

Autor:

Vasily Kaminskiy

Fotografija je ilustrativna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

i-ruska-juha-od-kiselog-kupusa-ndash-jgl-obitelj