Kako naviknuti bebu da spava u svom krevetiću?

Jedno od najčešćih pitanja koje zabrinjava novopečene mame je kako naviknuti bebu da spava u svom krevetiću jer beba najviše voli spavati na mami ili tati, u kolicima, u autu, a najmanje u krevetiću. No, ne očajavajte, otkrit ćemo vam kako uspjeti u misiji prebacivanja bebe u krevetić.

San je veoma važan za djecu, pogotovo za novorođenčad jer pomaže njihovu rastu i razvoju. Međutim, nakon prvih šest mjeseci života, navike spavanja i uspavljivanja djeteta teže je mijenjati. Stoga je ponajprije iznimno važno odabrati udoban krevetić s tvrdim madracem te kod djeteta od rane dobi stvoriti naviku spavanja u njemu. Ponekad se to čini nemogućom misijom, ali uz nekoliko trikova i dosljedno provođenje odabrane rutine, čvrst san u krevetiću i vašoj će bebi postati navika. Važno je napomenuti da, ako vam se metoda prebacivanja u krevetić čini previše stresnom ili teškom, a ne smeta vam što beba spava u vašem krevetu ili na vama, nema potrebe stvarati pritisak i raditi bilo što na silu.

Bebe svijet doživljavaju putem osjetila, a krevetić je hladniji od majčina toplog zagrljaja, ne miriše jednako i beba odjednom ne osjeća vibracije otkucaja majčina srca i ritam njezina disanja. Stoga je sasvim normalno da negoduje kada je polegnete u krevetić. Kako bi ipak ostala smirena i u krevetiću, smjestite ga uz svoj krevet i budite mu blizu. Tako će vas vaša beba uvijek moći vidjeti, osjetiti vaš šapat, miris na dekici ili vašu ruku koja joj u pravilnom ritmu miluje trbuščić. Također, bilo bi dobro zagrijati madrac toplom dekicom ili termoforom prije nego što polegnete bebu u njega.

Ako vidite da se u krevetiću beba bori sa snom, osmislite rutinu koja će joj pomoći da zaspe: nježno je češkajte, milujte, pjevušite joj, poslužite se bijelim šumom, na bilo koji način dajte joj do znanja da ste blizu, ali je ne podižite na prvi plač. Nakon sedam do deset dana prihvatit će novu rutinu. Naravno, bebe su uporne, znaju što žele i gdje im je najljepše pa je sasvim u redu odustati ako vam takva odluka ne odgovara.

Mnoga se djeca probude istog trenutka kada ih se stavi u krevetić pa pokušajte nakon hranjenja bebu koja je već u polusnu polako staviti u krevetić držeći ruku na njoj. Ako se brzo probudi, probajte je lagano poljuljati rukom da zna da ste uz nju i da je sigurna. Ako ne uspijete, pokušajte ponovno sljedeći put i nakon nekoliko dana beba će malo po malo produljivati vrijeme spavanja u krevetiću s nekoliko minuta na pola sata i više.

Kako bebe napreduju, količina njihova sna prirodno se smanjuje pa je izuzetno važno da imaju kvalitetan san. Miran san moguć je samo u kontroliranim uvjetima spavaće sobe i zato je idealno barem pola sata prije spavanja ograničiti im podražaje. Dakle, dok su bebe još u kolicima ili nosiljci, eliminirajte kretanje i buku te prilagodite temperaturu i svjetlo u prostoriji. Tek kada primijetite prve znakove padanja u san, polako premjestite dijete u krevetić i ušuškajte ga.

Za siguran san, iz kreveta uklonite nepotrebne objekte poput plišanih igračaka, jastuka i suvišnih pokrivala, a prije spavanja provjerite pelensku regiju i pročistite osjetljive nosiće od prašine, alergena i nečistoće, u čemu će vam pomoći Aqua Maris Baby sprej za nos. Bebu prije spavanja možete lagano izmasirati kako bi se umirila i opustila, za što je idealno Adrialab dječje ulje, a Normia Baby kapi pomažu kod kolika i štite nezrelu crijevnu mikrofloru od pojave crijevnih tegoba. 

I na kraju, ne brinite se ako ne uspijete u misiji prebacivanja u krevetić jer nijedno dijete nije zauvijek spavalo uz roditelje u njihovu krevetu. Osim toga, ti zajednički trenuci sigurno će vam nedostajati za 15 – 20 godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-naviknuti-bebu-da-spava-u-svom-krevetiu-ndash-jgl-obitelj