Zmijolike ribe

Je li to riba, zmija ili neki drevni stvor koji samo nema ni noge ni peraje? Ovo treće svakako je paklara, no sve one druge… Nije to nešto o čemu želimo razmišljati dok plivamo, no kad krene jesen i hladnije vrijeme, vrijedi istražiti tko sve živi u Jadranu.

Murina

Murina nije samo jedna zmijolika riba, nego cijeli rod! Taj se rod sastoji od 10 vrsta, a u Jadranu živi jedna – murina žutošarka. Nju na engleskome zovu i Rimska jegulja i Mediteranska murina. Kao i sve murine, ima dugoljasto tijelo nalik zmiji i nema ljuske, ali zato ima golema usta prepuna oštrih, zašiljenih zuba. 

Brza je i opaka, a najviše se voli skrivati u pukotinama podvodnih stijena odakle po cijele dane samo sitno viri te tako ulovi sve nepažljive ribe, ali i pokoju ruku neoprezna ribara ili ronioca. Koža joj je prekrivena slojem koji može biti otrovan za ljude pa je lov na murinu vrlo oprezan posao, a opreza nikad na odmet s ribom koja naraste do visine od čak 1,5 metra i pola težine (15 kg) jednoga prosječnog klinca iz 3. razreda osnovne škole.

Ugor 

Ugor je također riba, a njegovo dugačko tijelo, koje zna narasti do 3 metra i težiti do 100 kilograma, nalik je najvećoj zmiji koju ste ikada vidjeli! Može biti različite boje: ili svijetlosiv ili sasvim crn, a svaki će ugor imati bijele točkice po bočnome dijelu zmijolikog tijela. 

Drag mu je cijeli Jadran, a posebno voli kanale, uvale i vanjske strane otoka, osobito tamo gdje ima kamenitog dna. Dane provodi uvučen u stijene, a lovi noću. Toliko je proždrljiv da se zna ugušiti dok pokušava progutati prevelik zalogaj! Meso ugora veoma je cijenjeno i skupo, a love ga parangalom. Ugore manje od 70 cm nezakonito je loviti u Hrvatskoj. 

Crvojeguljka 

Još jedna jadranska riba koju krasi zmijolik oblik. Leđa su joj tamnosmeđa, a trbuh izrazito bijel. Izgledom zna sličiti ugoru pa je zato u nas nazivaju lažni ugor, dvobojni ugor ili samo falšet. Obitava po cijelome svijetu, a kod nas obožava sjeverni Jadran i muljevito tlo, osobito ono na dubini od 80 do 360 metara. Naraste do 42 centimetra.

Jegulje

Jegulje nisu najpoznatije po svom zmijolikom tijelu koliko su nadaleko poznate po tome što putuju tisućama kilometara do jednoga mjesta u oceanu – koje se naziva Sargaško more – da bi se jedino tamo pobrinule za potomstvo. Kako točno, još nitko ne zna! Ono što znamo je da ih kod nas ima u Neretvi, a sve ostalo o njima već smo napisali

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *