Oprez! Ove namirnice uzrokuju žgaravicu

Ako vas često muči žgaravica, znajte da u toj patnji nikako niste usamljeni.  Naime, žgaravica povremeno pogađa 20 do 40 posto osoba zapadne populacije. Međutim, ima pomoći – ako određenu hranu koja pridonosi izazivanju žgaravice konzumirate rjeđe ili u potpunosti izbjegavate, stanje bi se postupno trebalo popraviti.

Slatkiši

Uobičajeno pakiranje čokolade sadrži popriličan broj sastojaka koji su prepoznati kao dežurni uzročnici žgaravice: najčešće sadrži visok udio masnoća, kakao, a ponekad i kofein. Upravo zbog tih sastojaka važno je biti umjeren i voditi računa o tome kako, koliko često i čime se sladite. Od mliječne je uvijek bolja opcija tamna čokolada jer se mlijekom u tablu mliječne čokolade unose dodatne masnoće.

Pržena i masna jela

Takva jela u većim količinama nikako ne bi smjeli konzumirati oni koji imaju problema s povratom kiseline, što u konačnici dovodi do žgaravice. Namirnice pripremljene u dubokome ulju potrebno je izbjegavati, a ako ste ljubitelj crvenoga mesa koje na pojedinim dijelovima može imati znatnu količinu masnoće, pokušajte konzumaciju takve vrste mesa svesti na jedan obrok tjedno. Ukusni, ali masni i dozreli sirevi također se ne preporučuju, a ako ih baš morate pojesti, neka to bude u kombinaciji s nekim „lakšim“ namirnicama, primjerice, uz neku salatu. Imajte na umu da masnoće iz mliječnih proizvoda uglavnom samo pogoršavaju situaciju.   

Gazirana pića, kofein i alkohol

Pića obogaćena ugljičnim dioksidom obiluju mjehurićima zbog kojih se povećava razina plinova u želucu, što pak pridonosi stvaranju jačeg tlaka u njemu, a što – dokazano – utječe na stvaranje refluksa. Stoga gazirane napitke koji sadrže kofein treba izbjegavati, a ne valja pretjerivati ni s kavom. Poneka alkoholna pića poput likera, piva i vina također mogu izazvati žgaravicu jer uzrokuju opuštanje jednjaka, što pogoduje pojavi refluksa. U borbi s nevoljama refluksa dokazano će vam pomoći bezreceptni pripravak koji učinkovito pomaže u sprječavanju povratka želučanog soka u jednjak. Zove se Reflustat i dostupan je bez recepta. Dakle, ako vas napadne gadna žgaravica, ne očajavajte – spas vas čeka u vama najbližoj ljekarni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Prethodni članak
Zmijolike ribe