Vodič kroz najčešće vrtićke bolesti

Jedino što može pokvariti veselu igru u vrtiću su dosadne vrtićke bolesti za koje se čini kao da im nema kraja. Veći broj djece u kolektivu rezultira i većim brojem patogena koji se onda i lako prenose u zatvorenom prostoru. Ponekad se čini kako je vaše dijete više doma bolesno nego što provodi vrijeme u vrtiću. Poznato?

Virusa i bakterija je mnogo, a vrtićka djeca znaju biti bolesna i više puta mjesečno, što obično traje do njihove četvrte ili pete godine dok im imunitet malo ne ojača. No, važno je prepoznati koje su “slabe točke” vašega mališana pa ako je, primjerice, dijete osjetljivo na respiratorne viruse, treba redovito ispirati nos i vlažiti ga uz pomoć Aqua Maris Baby i Aqua Maris Clean sprejeva za nos te redovito prati sve igračke, stvari ili predmete koje dijete nosi u vrtić.

Prehlada

Jedna od najčešćih bolesti je prehlada koju uzrokuju razni respiratorni virusi. Vrlo lako se prenosi bliskim kontaktom, a neki od simptoma prema kojima je možete prepoznati su grlobolja, kašljanje, kihanje, začepljen nos i šmrcanje. Prehlada obično traje tek nekoliko dana, a za nju ne postoji nikakav lijek, već je liječenje simptomatsko. Iako je prehlada “bezazlena”, važno je da dijete dok je bolesno ne vodite u vrtić kako se druga djeca ne bi zarazila. U slučaju pojave kašlja, možete ga tretirati uz pomoć Holyplantovih sirupa poput onih od bijelog sljeza, trpuca, jaglaca i islandskog lišaja.

Gripa i koronavirus

Gripa, koronavirus i prehlada imaju slične simptome, a kako ih razlikovati, pročitajte ovdje. Za prevenciju gripe ili u slučaju oboljenja mogu se uzimati analgetici za ublažavanje bolova te je poželjno jačanje imunosnog sustava, u čemu pomažu alfa glukani. Njihov unos moguć je konzumacijom dodataka prehrani za djecu stariju od tri godine poput Alfabiotik juniora proizvedenog od visokopročišćenog alfa glukana iz Shiitake gljiva i bakterijske kulture BB-12. Simptome gripe i drugih virusnih oboljenja možete ublažavati uz pomoć Neodol monodoza ili sirupa za djecu od navršenih godinu dana koji će ublažiti bol i sniziti povišenu temperaturu. U slučaju začepljenog nosa, tri puta dnevno tijekom pet dana možete koristiti Meralys HA koji će dječji nosić držati prohodnim i do 10 sati. Ne isušuje sluznicu, a njeguje je uz pomoć blagodati Jadranskoga mora. Iako nema više rigoroznih mjera zbog zaraze koronavirusom, važno je testirati dijete ako sumnjate na zarazu te ga, ako ste vi zaraženi, ne voditi u vrtić.

Konjunktivitis

Upala oka ili konjunktivitis izaziva osjećaj nelagode u oku, svrbež, crvenilo i natečenost, a uzrokuju je bakterije ili virusi. Konjunktivitis je izrazito zarazna bolest kod male djece, a prenosi se izravnim kontaktom. Blagi konjunktivitis obično traje oko tjedan dana, a onaj s malo jačim simptomima može potrajati i do tri tjedna. Bolest obično prođe ili sama od sebe, ili se liječi oblozima i kapima za oči koje propiše pedijatar. 

Želučana viroza

Mučnina, povraćanje i proljev obično su znak da vaše dijete pati od želučane viroze. Iako su te tegobe podosta mučne za djecu, prođu za nekoliko dana. Djetetu je potrebno osigurati dovoljno sna i tekućine kako ne bi došlo do dehidracije organizma. Proljev možete zaustaviti uz pomoć Prolife suspenzije u tekućem obliku koja će ujedno zaštititi i obnoviti crijevnu mikrofloru.

Bakterijske upale 

Za razliku od svih ovdje spomenutih bolesti koje su virusne, postoje i bakterijski patogeni poput pneumokoka koji može izazvati upalu pluća, meningitis, upalu srednjeg uha i bronhitis, a koji se lako prenose u vrtićima. Pedijatar će u slučaju zaraze pneumokokom propisati antibiotik u kombinaciji s probiotikom. 

Osipi

Mnoge su virusne bolesti popraćene i osipom, a neke od najpoznatijih su vodene kozice i šarlah koji se pak najčešće dobiju u vrtiću. Drugi osipi mogu trajati od jedan do tri dana, nakon čega obično prolaze sami od sebe, no u slučaju temperature, obvezno se javite pedijatru i pratite širi li se osip te na koje dijelove tijela.

Koliko će vaše dijete biti osjetljivo na patogene, ovisi o njegovu urođenom, ali i stečenom imunitetu. Urođeni ne možete mijenjati, ali ga možete jačati uz pomoć unosa kvalitetnih namirnica bogatih vitaminima i mineralima, posebice tijekom zimskog razdoblja te koristiti dodatke prehrani koji jačaju imunitet. Također, fizička je aktivnost iznimno važna za snažan imunosni sustav pa i tijekom zime nastojte osigurati da vaše dijete ostane aktivno i u zatvorenom prostoru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

vodi-kroz-najee-vrtike-bolesti-ndash-jgl-obitelj