Što to neobično skrivaju morske dubine?

U morskim dubinama, daleko od površine i plićaka, obitavaju mnogi neobični stanovnici koji svojim izgledom i prilagodbom ekstremnim uvjetima redovito izazivaju znatiželju istraživača, znanstvenika i zaljubljenika u životinjski svijet. Neka od tih bića izgledaju kao da uopće nisu s ovoga planeta, a neka su možda u prošlosti bila izvor raznih mitova i legendi. Od sitnih stvorenja do zastrašujućih giganata, morske dubine kriju razna čuda i ujedno su golem svijet čije smo tajne tek počeli otkrivati.

Dubokim morem smatraju se područja dublja od 200 metara. Tamo više ne dopire sunčeva svjetlost ili je ima veoma malo i, samim time, nedovoljno za fotosintezu, dok je istodobno temperatura niska, a tlak izrazito visok. Međutim, bez obzira na negostoljubivo okruženje, morske dubine vrve životom. 

Jedan od poznatijih dubokomorskih žitelja je vampirska lignja koja, unatoč svom imenu, uopće nije toliko strašna. Riječ je o glavonošcu koji može narasti do oko 30 cm, a specifičan je po jarko crvenoj boji tijela, velikim plavim očima i krakovima koji izgledom podsjećaju na šišmišja krila. Vampirska lignja hrani se organskim ostacima i obitava na dubinama između 600 i 900 metara, ali može zaći i dublje.

Njezina daleko veća rođakinja, divovska lignja, dugo je raspirivala maštu pomoraca i pisaca, a tek je u ovom stoljeću snimljena u svom prirodnom okruženju (prije se uglavnom pronalazilo njezine nasukane ostatke). Smatra se da joj dužina može doseći oko 13 metara, iako nije isključeno da postoje i veći primjerci. No, ne brinite se, malo je vjerojatno da ćete je ikad susresti jer živi na dubinama između 300 i 1000 metara.

Stotine metara ispod površine žive i mnoge vrste riba neobičnog, čak i grotesknog izgleda, s obzirom na to da se njihovo tijelo moralo prilagoditi izazovnim životnim uvjetima. Među njima je i iglozub, manja riba grabljivica koja se ističe izraženim čeljustima punim sitnih oštrih zuba. Najčešće boravi na dubinama između 500 i 1000 metara, a poput mnogih stanovnika mračnih morskih predjela, ima sposobnost bioluminiscencije

Velike dubine kriju još mnoge ribe upečatljivih imena i nesvakidašnjeg izgleda kao što su sjekirica, grbava udičarka, zmijozub, nosočica bljedica i nosočica mrkulja, a neke od njih svoj su dom pronašle i u Jadranskome moru (uključujući i spomenutog iglozuba).

Kada pričamo o ribljem svijetu, ne možemo ne spomenuti i morske pse, a u oceanskim dubinama obitava jedna uistinu neobična vrsta – morski pas goblin. Ime mu sasvim odgovara, s obzirom na to da je riječ o stvorenju zastrašujuće pojave, s neobičnom izduženom “njuškom” i pokretnom čeljusti punom zuba kojom učinkovito hvata svoj plijen. Smatra se živim fosilom, a može zaći i u dubine veće od 1000 metara, iako su neki primjerci viđeni i bliže površini. Međutim, zbog svoje rijetkosti i činjenice da uglavnom obitava u negostoljubivom staništu, ne predstavlja veliku opasnost za ljude.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-to-neobino-skrivaju-morske-dubine-ndash-jgl-obitelj