Svjetlo u dubinama

More je zabava, život i hrana, ali ima i svoju drugu stranu. Mrak i hladnoća čine golem dio mora i oceana Zemlje. Međutim, i u dubinama postoji svjetlo, i to sasvim posebno. Ime mu je bioluminiscencija.

To je svjetlo koje ne proizvodi sunce, nego živa bića. U Jadranu su to planktoni, male svjetlucave točke pod prstima koje je vidio svatko dovoljno hrabar da pliva po noći.

Iako su krijesnice možda najpoznatije životinje koje svijetle, bioluminiscencija najčešće je razvijena kod morskih stvorenja. Gotovo 90 % životinja koje žive u otvorenim oceanima – na dubini većoj od 500 metara – posjeduju tu sposobnost stvaranja i emitiranja svjetla. Čine to pomoću posebne molekule koje odašilje svjetlost, a zove se luciferin. Svjetlo može biti zelene, plave i crvene boje.

Dubokomorskim životinjama to svjetlo ne služi kao nama da bismo bolje vidjeli ili se ugrijali. Služi im da se sakriju! Tako lignja s Havaja koristi svjetleće bakterije kako bi se po noći izgledom sasvim stopila s nebom punim zvijezda te postala nevidljiva svima koji plivaju ispod nje u potrazi za večerom.

Neke druge lignje pak koriste svjetlo kao što hobotnica koristi crnilo: za obranu. U slučaju napada, ispuste svjetleću tvar koja zbuni napadača. Postoji i jedna vrsta lignje koja osvijetli cijeli svoj krak i ostavi ga da pleše oko napadača dok ona zbriše!

Mnoga morska stvorenja svijetle da bi upozorila lovce da ih zaobiđu, a među njima su svijetleći crvi, meduze, zvjezdače. Neki dubokomorski lovci ne jedu ništa što svijetli, da ne bi i oni sami zasvijetlili te postali lak plijen. Onima koji to ipak čine, želudac je iznutra crn, da se ne vidi kad progutaju svjetleći doručak.

U dubinama svijetle i neki lovci kako bi ručak sam došao k njima. Tko se ne sjeća ribe s golemim zubima i lampom (anglerfish) izPotrage za Nemom? Takve su i riba zmaj (dragonfish), riba vrag (devilfish) te iglozub. I ne samo ribe, isto čine i morski pas modlica (cookiecutter shark) te vampirska lignja.

Komentiranje je zaključano.

svjetlo-u-dubinama-ndash-jgl-obitelj