Kako odagnati negativne misli i postati optimist?

Izreka “U zdravom tijelu, zdrav duh!” vrijedi i u obrnutom smjeru: s obzirom na to da su naše misli i stanje našega tijela povezani, zbog zdravlja je vrlo važno kontrolirati razinu stresa i negativnih misli u svojoj svakodnevici.

Premda to nije nimalo jednostavno, važno je pokušati utjecati na naše misli. Naime, one uzrokuju fizičke reakcije u organizmu te tako izravno utječu i na naše zdravlje. Da je tome zaista tako, pokazuje vrlo jednostavan test: pokušajte zatvoriti oči i zamisliti kako jedete vrlo ukusnu jabuku. Količina sline u vašim ustima odmah će postati veća. Međutim, kako je i koliko zaista moguće utjecati na negativne misli i količinu stresa s kojom se svakodnevno moramo nositi?

Pokazalo se i da nam naše tijelo može pomoći u tome da smanjimo utjecaj negativnih misli. Naime, kada opustimo tijelo i usporimo, kontroliramo disanje, usporavaju se i fiziološke reakcije u našemu tijelu koje potiče povećana razina stresa: smiruju se otkucaji srca, prestajemo se znojiti, smanjuje nam se tlak.

Samim time osjećamo se opuštenije i bolje, što kod nas potiče i ljepše misli. Tjelovježba također može poboljšati raspoloženje, s obzirom na to da se tijekom vježbanja izlučuje hormon serotonin, poznat i kao hormon sreće, zbog kojega se naše tijelo osjeća dobro tijekom i nakon rekreacije.

Važno je svakodnevno se podsjećati na lijepe i dobre stvari u životu, koje često uzimamo zdravo za gotovo pa zapravo uopće nismo svjesni koliko zbog njih trebamo biti sretni.

No, potrebno je težiti radu na svojim emocijama, koje će pridonijeti prevenciji negativnih emocija i redukciji stresnih situacija. Važno je pokušati svakoj potencijalno neugodnoj i stresnoj situaciji pristupiti kao prigodi za učenje i iz nje izvući korist za naše emocionalno zdravlje:  u smislu analize i učenja o tome što je moglo biti napravljeno drukčije, najčešće prije same situacije, pa da se onda i odigra drukčije, odnosno što pozitivnije za nas.

Nažalost, u ponekim je situacijama teško smoći snage da ih se tako sagleda, zbog čega je potrebno potražiti pomoć u razgovoru, bilo s bliskim osobama, prijateljima ili pak profesionalcima. Također, osim sagledavanja neugodnih situacija kao prigoda za učenje, veoma je važno svakodnevno se podsjećati na lijepe i dobre stvari u našemu životu, koje često uzimamo zdravo za gotovo i zapravo uopće nismo svjesni koliko zbog njih trebamo biti sretni.

Izdvojiti na kraju svakoga dana nekoliko minuta u kojima možete pokušati identificirati barem dvije dobre stvari koje su vam se toga dana dogodile i na kojima ste zahvalni, dokazan je recept koji pomaže da se percepcija vaše situacije i svijeta oko vas čini uravnoteženijom.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
' . $next_post->post_title . ''; } ?>
Sljedeći članak
Svjetlo u dubinama