Urogenitalne infekcije u trudnoći

Trudnoću najčešće nazivamo blaženim stanjem, no možemo reći da je to vrijeme zapravo rezervirano za brigu o sebi, edukaciju i oprez. Urogenitalne infekcije u trudnoći tema su s kojom se svaka trudnica susretne.

Zbog promjena u hormonskoj ravnoteži i flori urogenitalnoga trakta, trudnice su podložnije infekcijama, upalama i vaginalnoj neravnoteži. Uzročnici su raznovrsni: mogu to biti gljivice, bakterije, virusi ili paraziti, a o tome o kojima je riječ, ovisi i pristup liječenju.

Konzultacije s liječnikom koji vodi trudnoću se podrazumijevaju – nužno je obaviti sve potrebne pretrage koje rano otkrivaju postojanje infekcija, poput briseva, Papa-testa i drugih, a tek zatim pristupiti liječenju.

Urogenitalne infekcije pojavljuju se zbog same mehanike tijela i tjelesnoga stanja u trudnoći.

Ipak, na vaginalnu floru možemo djelovati i preventivno. Higijena u trudnoći treba biti osnova, no obična voda u tome i ne može previše pripomoći, dok obični sapun može i odmoći. Zato su tu sredstva za intimnu njegu, posebno napravljena za osjetljiva područja, poput Lactogyn sapuna za intimnu njegu koji je nježan i siguran te čuva prirodnu ravnotežu genitalne flore.

Urogenitalne infekcije također se pojavljuju zbog same mehanike tijela i tjelesnoga stanja u trudnoći. Pomicanje organa te dobivanje na kilaži pritišću urogenitalni sustav, pogotovo mjehur. Zbog toga se mjehur često ne prazni potpuno, što uzrokuje infekcije te može utjecati na rad bubrega.

Terapiju koju ste pokrenuli u suradnji s liječnikom, moguće je učiniti učinkovitijom primjenom probiotika. Iako ih je većina navikla uzimati, žene, a osobito trudnice, mogu koristiti i vaginalne kapsule kako bi potaknule obnovu, zaštitu i održavanje prirodne ravnoteže vaginalne mikroflore. Mliječna kiselina te probiotički sojevi Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus reuteri sastojci su Lactogyn vaginalnih kapsula koji omogućuju jedinstvenu pomoć pri zaštiti od infekcija.

Uz to, pravilna i uravnotežena prehrana, tjelovježba i edukacija o vlastitome zdravlju u trudnoći pomoći će vam da se kroz to razdoblje “blaženstva” prošećete laganim, opuštenim korakom. Brzo uklanjanje urogenitalnih smetnji povoljno utječe na kvalitetu vašega života u trudnoći i samu sliku trudnoće poslije, a brinući se o sebi brinete se zapravo o drugoj osobi koju donosite na svijet.

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Svjetlo u dubinama
urogenitalne-infekcije-u-trudnoi-ndash-jgl-obitelj