Potaknite motivaciju za učenjem kod djece

“Ne da mi se”, “Neću”, “Ne želim”, “Ne mogu” – ako su to riječi koje često čujete od svoga školarca kada je riječ o učenju, vrijeme je da poduzmete neke aktivnosti koje će ih malo više motivirati. U današnjem brzom tempu života ključno je pronaći načine koji će potaknuti djecu da se angažiraju u učenju i stvore temelje za trajno obrazovanje. Otkrijte koje su to strategije koje pomažu u izgradnji motivacije za učenjem i podržavaju dječji entuzijazam za otkrivanjem svijeta oko sebe.

Odmah da zaključimo – ucjene i kazne morate zaboraviti! Iako se, prenošene s koljena na koljeno, čine kao brzo i učinkovito rješenje, ucjenama i kaznama nećete dugoročno postići ništa, samo ćete produbiti djetetov animozitet prema učenju. Djeci je od vas, kao staratelja ili roditelja, potrebna podrška i smjernice o tome kako da obave ono što moraju, a ne žele raditi.

Naučite ih realnim ciljevima

Pomozite djetetu da postavi mjerljive i male ciljeve kako bi bilo motivirano za dalje. Primjerice, ako treba čitati lektiru, predložite mu da napravi plan čitanja tako da prema tome koliko ima dana do lektire odredi koliko će stranica pročitati dnevno da knjigu dovrši bez velikog napora i na vrijeme, umjesto da sve mora odraditi u jednom danu. 

Primjeri iz života

Povežite gradivo iz škole sa svakodnevnim iskustvima i interesima djeteta. Primjerice, matematiku možete povezati s kuhanjem ili odlaskom u trgovinu, a povijest s pričama o prošlim vremenima. Djeci će možda biti zanimljivo i čuti kako su nekada živjeli njihovi djedovi i bake te se kroz prizmu povezane priče mogu zainteresirati i za one koje nisu u direktnoj vezi s njima.

Pohvalite trud

Pohvala i male nagrade pružaju djeci osjećaj priznanja za njihov trud. Uvijek pohvalite trud uz riječi: “Vidim, veoma si se potrudio i sve si završio, sada imamo cijeli dan za igru.” Kada je riječ o nagradama, to mogu biti male čestitke iznenađenja ili neka sitnica, no pritom je važno ne uvjetovati dijete nagradama.

Dajte im izbor

Kada djeci dajete izbor, to ih može motivirati i potaknuti da ostvare ono što trebaju. Na primjer, možete ponuditi djetetu želi li zadaću završiti prije ručka ili nakon objeda ili, možda bi mu bilo zabavno da prije učenja nekoga gradiva odete u šetnju i pričate neke zanimljivosti o toj temi koje bi mu pobudile maštu. Ako dijete uporno govori da mu se ne da, važno je postaviti granicu i reći da se obveze moraju završiti, ali može izabrati hoće li to biti odmah ili sutradan, ako za to ima vremena.

Povežite učenje s interesima djeteta

Ako dijete pokazuje izniman interes prema nekoj određenoj temi ili pojavi, povežite učenje s njom jer će se tako stvoriti pozitivna emocionalna veza s gradivom i potaknuti motivacija za učenjem.

Poticanje motivacije za učenjem kod djece zahtijeva raznolik pristup i posvećenost. Važno je uspostaviti podržavajuće okruženje koje potiče znatiželju, postavljanje ciljeva i kreativno učenje. Povezanošću sa stvarnim životom i interesima djece te posezanjem za raznovrsnim metodama, možemo stvoriti plodno tlo za snažan žar za učenjem koji će pratiti djecu tijekom njihova školovanja. Naravno, postavljanje jasnih granica pritom je iznimno važno, ali granica koje ne uvjetuju djecu nagradama, kaznama i ucjenama. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

potaknite-motivaciju-za-uenjem-kod-djece-ndash-jgl-obitelj