Utjecaj suhog oka na sportske aktivnosti

Sportaši se, bilo profesionalni ili rekreativni, suočavaju s različitim izazovima u svojim svakodnevnim treninzima i natjecanjima, a sindrom suhog oka često je zanemaren problem na koji se obraća manje pozornosti. Međutim, suho oko može znatno utjecati na performanse sportaša, stoga je veoma važno održavati oko vlažnim.

Što je suho oko i kako utječe na sportaše?

Suho oko je stanje narušene ravnoteže u suznom filmu koji prekriva oko, a nastaje kad se ne proizvodi dovoljno suza ili je njihova kvaliteta narušena. Oba slučaja dovode do neoptimalnog vlaženja oka. To stanje može izazvati neugodne simptome kao što su svrbež, peckanje, crvenilo i umor očiju te zamagljen vid.

Suho oko može biti posebno problematično kod sportaša koji se bave aktivnostima koje traže brzo reagiranje, preciznost i punu koncentraciju, primjerice, onima koji se bave sportovima koji zahtijevaju precizno gađanje, kao što su streljaštvo ili golf, i moraju imati jasan i neometan pogled kako bi postigli vrhunske rezultate. 

Uz to, brojne se aktivnosti održavaju tijekom specifičnih vremenskih uvjeta, poput jedrenja ili odbojke na pijesku, kada se očekuje sunčano i toplo vrijeme, a vremenski uvjeti poput vjetra i sunca pogoduju bržem isparavanju suza te tako pridonose sušenju očiju. Nošenje kontaktnih leća također može biti uzrok tog problema jer već samo nošenje kontaktnih leća može pogodovati stvaranju sindroma suhog oka. Umor i dehidracija koji se nerijetko javljaju tijekom pojačanih sportskih fizičkih napora također pridonose smanjenju količine suza u suznim kanalima.

Kako smanjiti rizik od suhoće oka tijekom sportskih aktivnosti?

Nošenje kvalitetnih zaštitnih naočala, kod sportova kod kojih je to moguće, smanjit će izloženost ekstremnim vremenskim uvjetima koji mogu pojačati isušivanje površine oka. Uzimanje dovoljne količine tekućine pomoći će sportašu da ostane hidriran. Iako je tijekom bavljenja sportom fokus često na performansama, a ne na bavljenju potrebama vlastitog tijela, važno je ne zaboraviti redovito treptati tijekom izvedbe aktivnosti. Sportašima koji nose kontaktne leće preporučuje se savjetovanje s oftalmologom o najboljim praksama za nošenje kontaktnih leća. Ako imate smetnje suhog oka tijekom izvedbe sportskih aktivnosti, preporuka je svakodnevno koristiti kapi za suho oko Vizol S koje će vlažiti oko, podmazati ga i štititi od vanjskih utjecaja.

Sportašima kojima je potrebna svakodnevna podrška u održavanju vlažnosti oka idealne su Vizol S Long Effect za svakodnevne smetnje suhog oka, a onima koji nose kontaktne leće najbolji su izbor Vizol S Fast Relief. Ako vam je pak potrebna intenzivnija njega ili zaštita od alergena, istražite i druge varijante kapi za oko Vizol S.

Uz pomoć kapi za oko kao što je Vizol S, sportaši mogu efikasno ublažiti simptome suhog oka i održati jasnu viziju tijekom treninga i natjecanja. Brzo olakšanje simptoma i vlaženje očiju koje pruža Vizol S čine ga neprocjenjivim saveznikom svim sportašima koji žele postići svoj vrhunski potencijal. Ne zaboravite konzultirati se s oftalmologom koji će vam dati savjet u slučaju da imate i druge probleme s vidom ili očima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

utjecaj-suhog-oka-na-sportske-aktivnosti-ndash-jgl-obitelj