Jakim imunitetom protiv školskih bolesti – važnost crijevne mikroflore

Povratak u školske klupe, hladnije vrijeme i sam boravak u kolektivu znače i pojačanu izloženost virusima i bakterijama. Iako su školske bolesti gotovo neizbježan dio odrastanja, postoji način da se imunitet vašega djeteta podigne na višu razinu, a time i smanji učestalost obolijevanja. Jedan od ključnih faktora u borbi protiv infekcija je snažan imunosni sustav, a jedan od tajnih saveznika tog sustava je i crijevna mikroflora.

Što su školske bolesti?

Školske bolesti su bolesti koje se najčešće dobivaju u školskim skupinama (prije toga i vrtićkim), a riječ je uglavnom o raznim oblicima infekcija. To mogu biti respiratorne infekcije, poput prehlade i gripe, ali i trbušne viroze, osip i štošta drugo. U školi su djeca u bliskom kontaktu, dijele predmete, igraju se i dulje vrijeme borave u istoj prostoriji, što povećava šanse za obolijevanje. Kada se spomene jačanje imuniteta, najčešće se misli na unos vitamina i minerala, što i jest ključ za opće zdravlje, no postoji tu još mnogo faktora koji utječu na dječji imunosni sustav.

Kako ojačati imunitet za borbu sa školskim bolestima?

Pravilna prehrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima ključna je za izgradnju i održavanje jakog imunosnog sustava. Vitamini i minerali koje djeca unose putem hrane podržavaju različite aspekte imunosnog odgovora. Naravno, podrazumijeva se da se djeca balansirano hrane tijekom cijele godine, a ne samo u sezoni pojačanog širenja virusa u hladnijim danima, tj. imunitet se gradi tijekom cijele godine, i to sezonskim namirnicama.

Fizička aktivnost još je jedan važan faktor jakog imuniteta jer aktivna djeca često imaju bolju cirkulaciju, što pomaže stanicama imunosnog sustava da se brže kreću kroz tijelo pa brže i reagiraju na infekcije. Ako dijete ne pohađa nijednu izvanškolsku sportsku aktivnost, osigurajte mu aktivnu igru, vani ili u zatvorenom, od 45 minuta do sat vremena, i to nekoliko puta tjedno.

Kvalitetan san omogućuje tijelu odmor i obnovu. Tijekom dubokog sna imunosni sustav se regenerira i jača. Djeca od 6 do 12 godina trebala bi spavati između devet i 12 sati dnevno

Redovito pranje ruku sapunom i vodom usporava ili zaustavlja širenje virusa i štetnih mikroorganizama. Tu činjenicu svi smo dobro savladali tijekom pandemije koronavirusa te je važno tu praksu i nastaviti. Objasnite djetetu koliko je važno da redovito pere ruke, ne samo doma, nego i u školi.

Crijevna mikroflora i imunitet

Jedan od ključnih faktora za jačanje imuniteta je zdravlje crijevne mikroflore. Crijevne bakterije ne samo da pomažu u probavljanju hrane, već i igraju važnu ulogu u oblikovanju imunosnog odgovora organizma. Crijevna mikroflora, poznata i kao mikrobiota, kompleksna je zajednica mikroorganizama koji naseljavaju probavni trakt, pretežno debelo crijevo, a ta mikroflora igra ključnu ulogu u održavanju našega zdravlja.

Zdrava crijevna mikroflora potiče ravnotežu imunosnog sustava tako što regulira upalne procese i štiti organizam od infekcija. Neravnoteža mikroflore može dovesti do slabijega imunosnog odgovora i povećanog rizika od raznih bolesti. 

Neki od razloga neravnoteže crijevne mikroflore su infekcije, nepravilna prehrana i uzimanje antibiotika. Kako biste osigurali da je crijevna mikroflora vašega djeteta u ravnoteži, preporučuje se unositi dobre bakterije koje naseljavaju crijeva te vitamine B skupine koji pridonose normalnom funkcioniranju imunosnog sustava. Prolife suspenzija dolazi u obliku tekućine u doziranim bočicama te je finog okusa breskve, što je čini idealnom za unos dobrih bakterija kod djece. Sadrži 2,1 milijardu dobrih bakterija iz pet odabranih sojeva, a uzima se jednom dnevno nakon jela.

S obzirom na povećanu izloženost raznim patogenima u školskom okruženju, snažan imunosni sustav ključan je za zaštitu djece od školskih bolesti. Uz zdravu prehranu, redovitu fizičku aktivnost i dobar san, ne zaboravite na važnost održavanja zdrave crijevne mikroflore. Pravilna briga o crijevnoj mikroflori može pomoći u jačanju imuniteta, što zauzvrat pomaže djeci da se bolje nose sa svakodnevnim izazovima u školi i izvan nje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

jakim-imunitetom-protiv-kolskih-bolesti-x2d-vanost-crijevne-mikroflore-ndash-jgl-obitelj