Sve što trebate znati o tjemenici kod beba

Tjemenica, također poznata kao seboreični dermatitis, često je stanje koje se pojavljuje kod novorođenčadi i dojenčadi. Riječ je o upali određenog dijela kože, koja se manifestira kao masne, žućkaste ili bijele ljuskice na tjemenu, obrvama, kapcima ili drugim dijelovima lica i vlasišta. Obično se počinje pojavljivati u prvim tjednima života djeteta i može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci. Nestaje do šestog mjeseca života, ali može potrajati i dulje.

Zašto se uopće javlja tjemenica kod beba?

Točan uzrok tjemenice nije potpuno razumljiv, ali vjerojatno je povezan s nekoliko faktora:

Prekomjerna proizvodnja sebuma

Tijekom prvih mjeseci života lojne žlijezde novorođenčeta proizvode više sebuma (prirodnog ulja kože) nego kasnije u životu. Prekomjerno stvaranje sebuma može uzrokovati začepljenje pora i kože, što rezultira stvaranjem ljuskica.

Gljivice

Vjeruje se da i gljivice koje se prirodno nalaze na koži (Malassezia) imaju ulogu u razvoju tjemenice. Kada se te gljivice koloniziraju na koži, često se razviju crvenilo i upala kao rezultat borbe protiv infekcije, a to u konačnici može dovesti do nakupljanja sebuma i mrtvih stanica kože.

Simptomi tjemenice kod beba

  • Masne, žućkaste ili bijele ljuskice na koži.
  • Crvenilo i svrab u području zahvaćenom tjemenicom.
  • Ponekad može biti prisutan i blag miris.
  • Suhoća tjemena.

Kako liječiti tjemenicu kod beba?

Tjemenica obično nije ozbiljna i često se povuče sama od sebe tijekom vremena, obično do šestog mjeseca djetetova života. Međutim, roditelji mogu poduzeti nekoliko koraka kako bi pomogli u njezi i ublažavanju tjemenice.

Nježna njega

Nježno perite bebinu kožu i vlasište blagim baby šamponom. Izbjegavajte grubo trljanje vlasišta ručnikom, radije nježnim pokretima lagano uklonite višak vode iz djetetove kose.

Primjena ulja

Prije kupanja možete primijeniti dječje ulje ili maslinovo ulje na zahvaćeno područje. Ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi omekšalo ljuskice, zatim ih nježno uklonite češljem sa širokim zupcima pa dobro operite djetetovu glavicu kako biste isprali masnoću.

Izbjegavajte guljenje ljuskica

Važno je napomenuti da ne biste trebali pokušavati oguliti ljuskice jer to može nadražiti bebinu kožu i izazvati infekciju.

Konzultacija s liječnikom

Ako se stanje pogoršava ili beba ima ozbiljne simptome poput upale, krvarenja, oticanja ili groznice, trebali biste se konzultirati s pedijatrom. Pedijatar može preporučiti poseban šampon ili kremu za tretiranje tjemenice.

Važno je razumjeti da tjemenica kod beba nije zarazna te da obično nije znak loše higijene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sve-to-trebate-znati-o-tjemenici-kod-beba-ndash-jgl-obitelj