Snage karaktera: Možemo li se promijeniti nabolje?

Fizičko zdravlje je neizmjerno važno, ali i ono što osjećamo i kako se osjećamo je ključno za kvalitetu života svakog pojedinca. Što ljude čini sretnima i ispunjenima? Kako poboljšati zadovoljstvo životom i njegovu kvalitetu? Koje su to pozitivne snage i emocije koje nam omogućuju napredak i razvoj? To su samo neka od pitanja i tema kojima se bavi relativno nova grana psihologije koja se naziva pozitivna psihologija, a za čiju je popularizaciju uvelike zaslužan američki psiholog Martin Seligman.

I dok je tradicionalna psihologija u velikoj mjeri fokusirana na mentalne bolesti i poremećaje, pozitivna psihologija istražuje ljudsku dobrobit, pozitivne emocije i vrline, a jedno od područja kojima se bavi su i snage karaktera. 

Ukratko, pod snagama karaktera podrazumijevamo skup pozitivnih dijelova ljudske osobnosti koje utječu na to kako mislimo, osjećamo i ponašamo se. Smatra se kako te osobine i vrline u velikoj mjeri pridonose sreći, uspjehu i osjećaju blagostanja u životu.

Pozitivna psihologija klasificira 24 snage karaktera u šest kategorija:

  • Mudrost: kreativnost, znatiželja, prosudba, ljubav prema učenju, perspektiva
  • Hrabrost: smjelost, ustrajnost, časnost, poletnost
  • Humanost: ljubav,  ljubaznost, socijalna inteligencija
  • Pravednost:  timski rad, poštenje, liderstvo
  • Umjerenost: opraštanje, poniznost, razboritost, samoregulacija
  • Transcendencija: uvažavanje ljepote i izvrsnosti, zahvalnost, nada, humor, duhovnost

“Pozitivni psiholozi” smatraju kako svatko posjeduje karakterne snage u različitim stupnjevima, što bi zapravo značilo da svaka osoba ima jedinstven profil karakternih snaga. Sukladno tome, postoje metode, alati i testovi pomoću kojih se može identificirati taj profil, a testovi se, naravno, mogu pronaći i na internetu.

Pozitivna psihologija stavlja naglasak na važnost prepoznavanja i razvoja snaga karaktera kako bismo postigli veće zadovoljstvo, blagostanje i sreću. Njihovim razvijanjem možemo bolje razumjeti sebe i svijet koji nas okružuje te postati emocionalno zreliji i sposobniji da se uhvatimo ukoštac s privatnim i poslovnim izazovima. U konačnici, mogu nam pomoći u stvaranju općenito boljeg i kvalitetnijeg života.

Što mislite, koje karakterne snage najbolje opisuju vas?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

snage-karaktera-moemo-li-se-promijeniti-nabolje-ndash-jgl-obitelj