Kako se izboriti s iznenadnom suhoćom rodnice?

Suprotno popularnom vjerovanju, suhoća intimnog područja ne pogađa samo žene treće životne dobi. Ovom neugodnom stanju izloženo je čak 17 % žena u dobi od 17 do 50 godina, a rezultati dostupnih istraživanja pokazuju kako ih manje od 10 % potraži pomoć. Da bismo ovoj poraznoj činjenici stali na kraj, donosimo savjete kako u borbi sa suhoćom rodnice izaći kao pobjednica. 

Uzroci i simptomi vaginalne suhoće

Vaginalni sekreti jednako su neophodni za kvalitetan seksualni život kao i za zdrav mikrobiom, koji je prva linija obrane od patogenih bakterija. Na sposobnost njihova lučenja utječe mnogo faktora: fizička i psihička iscrpljenost, stres, hormonska neravnoteža, nedovoljan unos vode, pojedini lijekovi, ginekološki zahvati i kozmetički tretmani intimnog područja uz agresivno ispiranje rodnice. 

Nedovoljnu lubrikaciju primijetit ćete po osjećaju svrbeža, žarenja i peckanja vanjskog spolovila i rodnice, otečenosti, učestalim infekcijama urinarnog trakta te nelagodi i boli za vrijeme spolnog odnosa. Ustraju li navedeni simptomi dulje od nekoliko dana, učinite si uslugu, reagirajte odmah i potražite savjet i pomoć stručne osobe. 

Kako si pomoći?

Terapijske mogućnosti koje mogu pridonijeti smanjenju početnih tegoba i očuvanju psihofizičkog zdravlja zaista su brojne: terapija estrogenom, radiofrekvencijom, laserom ili bezreceptnim vaginalnim ovlaživačima. 

Za razliku od ginekologa, koji je na kraju dana jedini pozvan savjetovati vam terapiju s obzirom na stupanj uznapredovalosti simptoma, dob i opće zdravstveno stanje, savjeti koje ćete pročitati tek su smjernice za olakšanje i prevenciju suhoće rodnice.

Da biste spriječili (ponovnu) pojavu suhoće rodnice, važno je pravilno njegovati intimno područje adekvatnim preparatima poput blagog sapuna, izbjegavati sintetičko donje rublje i nositi udobnu i prozračnu odjeću. 

Ništa manje važna nije ni pravilna i uravnotežena prehrana bogata vlaknima i zasićenim kiselinama, koju možete ojačati unosom suplemenata poput Lactogyn oralnih kapsula. Obogaćene bakterijskim kulturama, one na prirodan način pomažu uspostaviti ravnotežu i održati zdravlje vaginalne mikroflore mladih djevojaka, trudnica i žena koje su na pragu menopauze ili već zašle u nju.  

Povećanju vaginalne sekrecije pridonijet će i ako svaki dan pronađete vrijeme za sebe, uživate u aktivnostima koje vas vesele i opuštenom druženju s prijateljima i/ili partnerom. Ne čekajte i krenite raditi na ispunjavanju svih svojih potreba i potencijala već danas jer vi zaslužujete uživati u svakom trenutku života!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-izboriti-s-iznenadnom-suhoom-rodnice-ndash-jgl-obitelj