Olakšajte djeci prijelaz iz vrtića u školu

Prijelaz iz vrtića u školu može biti emocionalno i fizički zahtjevan za djecu, ali postoje brojni načini kako im olakšati ovu tranziciju. Kod ovog procesa veliku ulogu imaju roditelji, kao i tete i stručni djelatnici vrtićkog sustava. Za što smireniji i opušteniji početak školske godine za nove đake, izdvojili smo nekoliko smjernica.

Razgovarajte s djetetom

Pričajte s djetetom o školi i što mogu očekivati. Odgovarajte na sva pitanja i razjasnite im da će upoznati nove prijatelje i učitelje. Pojasnite im okvirno kako će izgledati prvi dan škole te kako će kroz period prilagodbe proći kroz brojne izazove, ali da ćete vi uvijek biti uz njih.

Posjetite školu

Ako je moguće, organizirajte posjet školi prije početka školske godine kako bi se dijete upoznalo s okolinom i osjećalo sigurnije. Pokažite mu put kojim će svaki dan ići u školu i/ili prijevozna sredstva (tramvaj ili školski autobus) kojim moraju putovati do škole.

Razvijajte samostalnost kod djece

Potičite dijete da razvija osnovne vještine samostalnosti, poput oblačenja i odlaska u toalet, kako se javiti učiteljici ako ima neki problem te kako pristupiti djeci u razredu koju ne poznaje iz vrtića ili male škole.

Prilagodite rutinu

Počnite uspostavljati rutinu sličnu onoj koju će imati u školi. To uključuje spavanje, obroke i vrijeme za učenje. Ako već sad krenete s ovom rutinom, prvi dani škole bit će manje stresni za dijete, ali i za vas.

Razgovarajte o emocijama

Potičite dijete da dijeli svoje osjećaje i strahove. Pomozite mu prepoznati i izraziti svoje emocije. Suze na prvi dan škole nisu poželjne, ali ako se i dogode, moramo ih prihvatiti. Sve je to dio odrastanja.

Organizirajte druženje s prijateljima

Igra je odličan način da djeca nauče i razvijaju socijalne vještine. Potaknite ih da se igraju s drugom djecom kako bi se osjećala udobno u društvu vršnjaka, ali i nešto starije djece jer će ih u školi često viđati.

Slušajte ih

Budite pažljivi prema djetetovim potrebama. Slušanje djeteta može im pomoći da se osjećaju voljenima i podržanima.

Pripremite ih za promjene

Govorite djetetu o promjenama koje će doživjeti, kao što su dulji periodi provedeni u školi ili promjene u rasporedu, prepričajte im kako će sada morati svoje vrijeme posvetiti i učenju, a ne samo igranju.

Podrška učiteljima

Održavajte dobru komunikaciju s učiteljima kako biste zajedno radili na djetetovoj prilagodbi. Učitelji provode dosta vremena s djecom i već su kroz svoj rad stekli dovoljno iskustva da se nose s različitim emocijama i postupcima prvašića. Slušajte njihove sugestije i pitajte za savjet, ako je potrebno.

Budite uzor

Djeca često uče promatrajući roditelje. Pokažite im primjerom kako se nositi s promjenama i izazovima. Recimo, ako im pokušavate uspostaviti rutinu ranijeg odlaska u krevet, pokušajte u prijelaznom periodu i vi odlaziti ranije na počinak.

Slavite uspjehe

Nagradite i pohvalite dijete za njegove male uspjehe i trud. Prijelaz iz vrtića u školu može biti uzbudljiv i pozitivan korak u razvoju djeteta, a podrška roditelja igra ključnu ulogu u olakšavanju ovog procesa. Važno je stvoriti okruženje u kojem će dijete osjećati sigurnost, podršku i ljubav kako bi se lakše prilagodilo novim izazovima u školskom okruženju.

Svim školarcima i roditeljima želimo sretan i uspješan početak školske godine!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

olakajte-djeci-prijelaz-iz-vrtia-u-kolu-ndash-jgl-obitelj