Morske životinje koje možete vidjeti u hrvatskom primorju

Jadranska obala jedna je od najrazvedenijih na svijetu, a osim brojnih otoka, ima i zanimljivu i bogatu floru i faunu. Dovoljno je samo sjesti na žal i promatrati životinjski svijet oko sebe da bi se stekao dojam o kakvom je bogatstvu riječ.

Galeb klaukavac

Prepoznatljiv zvuk njegova glasanja jedna je od uobičajenih asocijacija na boravak na jadranskoj obali. Iako je doista impozantan sa svojom sivobijelom pojavom i velikim žutim kljunom, posljednjih godina stekao je i poprilično negativnu reputaciju zbog svoga agresivnog ponašanja i otimanja hrane s restoranskih stolova pa čak i ljudima iz ruku.

Dobri dupin

Za razliku od galeba, taj sivoplavi sisavac rado je viđen gost našega mora, i gotovo da nema prigode u kojoj njegova pojava ne izmami osmijeh turista. Kako se kao posljedica ljudskog djelovanja, mijenja i njihovo ponašanje, nerijetko ih se može vidjeti u blizini turističkih i ribarskih brodova kojih je na Jadranu sve više. 

Rak samac

Mnogo manja, ali ne i manje zanimljiva životinjica je račić koji se voli poslužiti  – tuđom kućicom! Odbačene ljušture malenog puža ogrca često su ispunjene sitnim rakovima nježnog zavijenog tijela, koje mora biti zaštićeno tvrdom kućicom. Kako rak raste, tako se i kućica mijenja, a između tih malih skvotera ponekad se odvijaju i prave borbe, ako je napuštena puževa kućica zapela za oko i nepoželjnom susjedu! 

Morski puževi 

U našem primorju moguće je u plićaku sresti više vrsta puževa, a neki su, za razliku od ogrca, zanimljivi i ljudskoj vrsti: volak, purpura i priljepak su jestivi pa se koriste u prehrani, ali i kao mamac za hvatanje ribe.

Vlasulja

Malo manje poželjan stanovnik plićaka je smeđa vlasulja. Premda izgledom više podsjeća na kakvu morsku travku, zapravo je riječ o životinji koja je žarnjak, a na to će vas rado podsjetiti ako doživite blizak susret s njom. Crveni plikovi koji nastaju nakon dodira s ljudskom kožom uglavnom brzo nestaju, ali su svakako neugodno i nepoželjno iskustvo.

Morski krastavac

Iako izgledom nisu osobito atraktivni, morski krastavci ili trpovi iznimno su važna vrsta za očuvanje ekološke ravnoteže morskog dna. Postoji više od tisuću vrsta, a u Jadranskom moru evidentirano je oko tridesetak. U Hrvatskoj su trpovi zaštićeni i ne smiju se vaditi iz mora i sakupljati.

Pročitajte što se to još skriva u Jadranskom moru, a oku je skoro nevidljivo, osim u ljetnim mjesecima kada dolazi do cvjetanja mora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

morske-ivotinje-koje-moete-vidjeti-u-hrvatskom-primorju-ndash-jgl-obitelj