Razvojne igre s bebom od četvrtog do šestog mjeseca

Vaše će dijete u svojoj prvoj godini života većinu toga naučiti u svom prirodnom okruženju, dok s njim razgovarate, dok mu čitate,  pravite grimase i komunicirate s njim. Možda se čini da je većina igara samo za zabavu, no one su veoma ključne za društveni, emocionalni, fizički i kognitivni rast djeteta. Vjerojatno ste već i sami pretraživali koje su najbolje igre za razvoj djeteta prema mjesecima starosti, a mi vam ovdje – sve na jednome mjestu –  izdvajamo zabavne i lake aktivnosti za bebe od četiri do šest mjeseci koje će potaknuti njihov razvoj i izmamiti ljupke osmjehe. 

Igre za bebe stare četiri mjeseca

 

Igranje trbuščićem:

Prije nego što odjenete bebu, pritisnite svoje usne na njezin trbuščić i upuhnite zrak na kožu kako biste napravili buku. Zvuk i osjet dodira na trbuhu potaknut će ih na osmijeh i hihot. To potiče mališane da stvaraju vlastite zvukove, što je dobra praksa za brbljanje. 

Igre za zvečkama:

Igrom sa zvečkama potaknite bebu da posegne za njima. Pokušajte postaviti zvečku iznad bebinih prsa, između koljena i sa strane. Ne zaboravite je pustiti i da protrese zvečku jer ćete joj tako pomoći u razvoju motoričkih sposobnosti. Također, pokušajte je natjerati da posegnu za igračkom kako biste joj pomogli s koordinacijom ruku i očiju. 

Učenje tekstura:

Neka beba dodiruje tkaninu s različitim teksturama kao što su vuna i baršun. Upotrijebite drugu riječ da opišete svaku od njih: “mekano”, “hrapavo”, “glatko”. Iako neće razumjeti značenje, dobro ih je izložiti novim riječima. Ova igra pomaže djeci da uče o svijetu oko sebe putem osjetila dodira.

Igre za bebe stare pet mjeseci

 

Uključivanje i isključivanje:

Pokažite bebi kako uključiti i isključiti stvari, uključujući svjetla, slavine za vodu itd. Ponovite “Uključeno!” ili “Isključeno!” svaki put. Pokušajte to i sa svjetiljkom. Beba će uživati ​​gledajući kako se svjetlost kreće po sobi. To pomaže pri učenju novih riječi i postavlja temelj za razumijevanje uzroka i posljedica.

Dizanje gore – dolje: 

Isprobajte ovaj oblik vježbe. Podignite bebu visoko iznad glave i spustite je nisko te joj tako pomozite da razvije osjećaj ravnoteže i položaja tijela.

Iznenađenje s deset prstiju:

Beba je vjerojatno pronašla svoja stopala i provodi mnogo vremena posežući za njima i igrajući se njima. Dodirnite njezine nožne prste i izgovorite broj za svaki od njih. To joj pomaže da nauči usredotočiti pozornost dok koristi oči da prati vaše pokrete.

Kotrljaj se:

Ako se beba ne može potpuno prevrnuti sama, pomozite joj držeći joj jednu nogu i polako je vodeći kroz pokret prevrtanja na trbuščić. Promijenite smjer kako bi mogla vježbati kotrljanje na obje strane. Kada se beba nauči sama prevrtati, legnite ili mahnite igračkom malo dalje od nje da vidite hoće li se prevrnuti da je uzme, što će joj pomoći u razvoju osnovne mišićne snage.

Igre za bebe stare šest mjeseci 

 

Hvatanje predmeta: 

Potaknite bebu da prijeđe prstom po predmetima koje drži ispred sebe. Neka vježba pokrete dohvaćanja, dopuštajući joj da koristi prste za hvatanje i povlačenje predmeta. Držite predmet u različitim položajima kako biste potaknuli posezanje s jedne strane na drugu. To pomaže djetetu u razvoju motoričkih sposobnosti.

Vježba sjedenja: 

Postavite bebu u sjedeći položaj na pod s rukama ispred nogu kako bi se mogla gurnuti prema gore koristeći svoje ruke. Bebina leđa mogu izgledati zaobljena u tom položaju. Ne brinite se, leđa će postati ravnija kako budu jačala, a vježba će joj pomoći da se nauči podupirati pri sjedenju.

Istraživanje na podu:

Pobrinite se da beba na podu ima sigurno mjesto da može istraživati. Pokušajte joj pružiti igračke koje može dohvatiti dok se bacaka, guguće i gestikulira. To joj pomaže poboljšati kontrolu vrata i glave, ojačati mišiće ramena, leđa i trbuha.

Budući da je igra toliko važna za razvoj, potrudite se da aktivnu igru ​​uključite u svakodnevnu rutinu djeteta, ali zapamtite da bi igra prije svega trebala biti zabavna. Ako se vaše dijete čini rastrojenim, dosadno mu je, okreće glavu ili se uzrujava, velike su šanse da mu je dosta. Prijeđite na nešto drugo, a poslije pokušajte opet.

Pročitajte i o razvojnim igrama s bebom do trećeg mjeseca starosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

razvojne-igre-s-bebom-od-etvrtog-do-estog-mjeseca-ndash-jgl-obitelj