Prvi znakovi pojave gljivica na noktima

Pojavi gljivičnih infekcija na noktima podjednako su podložne žene i muškarci. Kako biste spriječili njihovo širenje i propadanje nokta, važno je pravodobno reagirati i ne ignorirati niti najsitnije promjene na ploči nokta. Budući da je prevencija pola zdravlja, s prvim znacima gljivičnog oboljenja upoznajte se odmah.  

Vjesnici infekcije 

S gljivičnom infekcijom svakodnevno se bori čak 25 posto odraslih. Do njezine pojave dolazi kada gljivica pronađe oštećeno tkivo ili upaljenu kožicu i uđe u nokat te se počne “gostiti” keratinom od kojeg je nokat izgrađen. Da je gljivica na vašemu noktu pronašla novi dom, možete biti sigurni uočite li na njegovu gornjem ili donjem slobodnom rubu bijelu ili žutu mrlju veličine točkice koja se ne da odstraniti jer se zapravo nalazi ispod nokta.  

Propustite li djelovati u toj, početnoj fazi, mrlja će se proširiti, a širenjem infekcije nokat će poprimiti karakterističan izgled: promijenit će boju u mliječno bijelu ili žućkastu, a zatim će nokat postati i zadebljan, neobično gust, ali istodobno i veoma krhak, zbog čega će se vrhovi početi drobiti.    

Važnost pravodobne reakcije 

Gljivice su češće na noktima nogu, ali mogu se pojaviti i na noktima ruku, i to kao posljedica čestog nošenja rukavica, namakanja ruku, neoprezne manikure, korištenjem rašpice ili škarica zaražene osobe, ili pak nestručnog podvrgavanja tretmanima geliranja i ugradnje umjetnih noktiju. Infekcija, osim specifičnoga, neuglednog izgleda noktiju, može uzrokovati i njihovo opadanje ili razvoj atletskog stopala. Kako do toga ne bi došlo, znakove treba uočiti na vrijeme i djelovati odmah u početnoj fazi. Zahvaćeni dio nokta potrebno je odstraniti tako da slobodni rub ploče nokta ne strši u kutikule. Nakon toga treba izrašpati površinu nokta koliko je moguće, a zatim pomoću vate natopljene alkoholom očistiti plohu nokta. Jednom tjedno nokte treba tretirati FungilacSET ljekovitim lakom za nokte s aktivnim amorolfinom koji uništava širok spektar uzročnika gljivičnih infekcija. Budući da se gljivice lako prenose, aplikator se ne bi smio naslanjati na vrat bočice i nakon svake uporabe trebalo bi ga očistiti alkoholom. Za vrijeme terapije bez brige možete koristiti kozmetički lak za lakiranje noktiju, s obzirom da on ne utječe na terapiju. Na taj način, gljivičnu infkeciju možete vrlo jednostavno sakriti i zadržati samo za sebe. 

Liječenje gljivičnih infekcija dugo traje jer su gljivice vrlo otporne, međutim, budite strpljivi i dosljedni u liječenju – upornost se isplati!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

prvi-znakovi-pojave-gljivica-na-noktima-ndash-jgl-obitelj