Zaštitite se od ljetnih prehlada na vrijeme

Iako zvuči pomalo čudno, prehladiti se možete i u toplijem dijelu godine. Simptomi prehlade uvijek su jednako neugodni, no nemojte dopustiti da vam pokvare lijepe ljetne dane.

Kako dolazi do ljetnih prehlada

Iako se prehlade uglavnom pojavljuju u hladnijem dijelu godine, u pojedinim slučajevima moguće je da se kihanje, kašljucanje, curenje iz nosa i grlobolja pojave i u toplim ljetnim mjesecima. Nagla i pretjerana izloženost nižoj temperaturi može nadražiti sluznicu dišnih puteva koja će postati propusnija za viruse koji uzrokuju prehladu. Prejako strujanje hladnoga zraka iz klima-uređaja, čemu su posebno izloženi putnici u javnom prometu, lako može dovesti do ljetnih prehlada. Radnici u hladnim prostorijama i hladnjačama u podjednakoj su opasnosti: nagla promjena temperature u njihovoj okolini, koja može iznositi i više od 20 stupnjeva, ”šokira” površinski sloj kože i sluznice. Osim toga, iznenadna ljetna nevremena, nakon kojih slijedi nužni pad temperature, ili pak izleti s morske obale u više, svježije krajeve (primjerice, u planinska područja ili posjet špiljama) ili obrnuto, također mogu biti razlozi da se sutradan potencijalno probudite šmrcajući. 

Zaštita od ljetnih prehlada

Neovisno o tome što je pred nama topliji dio godine, ponesite na ljetovanje i izlete primjerenu odjeću, koja će pomoći vašemu tijelu da se lakše suoči s nenadanim temperaturnim šokom. Osim toga, mlak čaj pomoći će vašemu tijelu u reguliranju tjelesne temperature, odnosno njegovu hlađenju, pa će i razlika između temperature vašega tijela i njegove okoline biti manja. Ipak, ako ste unatoč tim preventivnim mjerama ipak počeli osjećati simptome prehlade, različiti bezreceptni preparati mogu vam olakšati razdoblje izlječenja. Ako vam se zbog nakupljanja sekreta i mrtvih stanica začepio nos, brzo otvaranje dišnih puteva i olakšavanje disanja osigurat će vam Meralys HA sprej, koji odčepljuje nos u samo nekoliko minuta nakon što se u njega aplicira doza tekućine iz spreja. Za daljnju higijenu i zaštitu nosa možete koristiti Aqua Maris Clean, sprej koji sadrži izotoničnu morsku vodu koja ispire viruse i bakterije te štiti sluznicu nosa. Ako se kojim slučajem pojavi i povišena temperatura, na scenu stupa Neodol, tekući ibuprofen koji brzo djeluje, a posebno je zgodan za korištenje kod malih bolesnika koji često imaju averziju prema gutanju tableta. Uz navedene preparate oporavak će kraće trajati, a vaš će organizam uskoro biti spreman za nove ljetne avanture.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zatitite-se-od-ljetnih-prehlada-na-vrijeme-ndash-jgl-obitelj