Razvojne igre s novorođenčetom

Nakon dugog iščekivanja u trudnoći, vaša beba napokon je s vama, a to, osim goleme ljubavi koju ćete joj pružiti, znači i da ju je potrebno upoznati sa svijetom, i to na zabavan, ali koristan način. Pomozite joj stoga u toj važnoj misiji vježbama i igrama primjerenim za bebinu dob.

Prvi mjesec

Novorođenčetu treba nekoliko dana kako bi mu se stabilizirao vid. Prvoga dana nakon svojega rođenja vidi mutno, a tek negdje nakon petog dana vidjet će svoje roditelje, i to tek ako je udaljeno barem 20-ak centimetara od roditelja. Međutim, čak i tijekom tih prvih nekoliko dana, dijete već vrlo dobro čuje. Stoga mu pričajte, pjevajte, izgovarajte njegovo ime te pokušavajte zajedno s njim razgibavati sićušno tjelešce koje se još mora razviti. Važno je da dijete često gledate u oči te pred njim radite razne grimase kako bi se naviknulo na vaše lice i stvorilo s vama vezu. Dodirujte bebine ručice i nožice te ih različitim pokretima razgibavajte. Primjerice, uzmite bebinu ručicu te njezinom šakom pokušavajte dodirivati suprotno djetetovo rame, kao da dijete samo sebe grli. Nježno ih prstom svoje ruke mazite po dlanu, kako bi stekli dojam otvaranja i zatvaranja šake. Možete se igrati i nožicama, tako da djetetove nožice savinute u koljenima povlačite/lagano gurate prema djetetovu trbuhu pa ih vraćate natrag, ali ispružene. Istu vježbicu možete raditi i tako da nožice pomičete jednu od druge u suprotnome smjeru – dok jedna ide prema gore, druga se spušta ispružena. Takva igra dobra je za kukove i probavu, a osim toga, stvarate kontakt s djetetom. 

Drugi mjesec

U drugome mjesecu života dijete je već oduševljeno svojim udovima pa ih rado i samo miče. Prepoznaje svoje roditelje, na njihovu komunikaciju prema njemu odgovara osmijehom i gugutanjem te se sve više socijalizira. Vrijeme je za zajedničko plesanje i pjevanje uspavanki te usmjeravanje pozornosti: možete igrati igru u kojoj dijete pogledom slijedi vaš prst ili pak zabavnu igru smijanja – nakon što nježno pritisnete bebin trbuščić, nasmiješite se i recite joj što ste napravili. 

Treći mjesec

Kraj prvoga tromjesečja donosi još više promjena: beba je naučila koristiti svoje tijelo pa se sve više miče i bacaka; sada je se ne smije ostavljati bez nadzora na krevetu i drugim površinama. Sve je vokalnija i voli čuti vlastiti glas te ponavlja određene glasove kao što su “p”, “m”, “j”, “k”. Stoga djetetu pjevajte još više, a u interakciju s njim uvedite i različite šuškave predmete: dijete ih sada već može pažljivo gledati, a ako mu ih stavite u ručicu, možda i stisnuti te kratko držati. Pozdravite svoju bebicu svaki put kad prođete pored nje: ona će se silno razveseliti i razvijati lijep odnos s vama. Počet će hvatati i svoju odjeću te razaznavati različite teksture. Privlačit će je i predmeti u pokretu pa nabavite baby gym. Provest ćete prekrasno vrijeme promatrajući svoje djetešce kako uživa u pokušajima da uhvati određeni predmet te postajati sve svjesniji kako vaše malo blago svakim danom sve više napreduje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

razvojne-igre-s-novoroenetom-ndash-jgl-obitelj