Kako da fizička aktivnost postane vaša rutina?

Užurbana svakodnevica koja sa sobom nosi hrpu obveza ne ostavlja nam previše vremena za kvalitetno bavljenje sportom. Ipak, za umjerenu tjelesnu aktivnost treba pronaći vremena jer ona je preduvjet zdravlja i dugovječnosti. Ususret Međunarodnom danu fizičke aktivnosti – koji tradicionalno obilježavamo 10. svibnja – donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako da odaberete pravu aktivnost za sebe i u njoj dosljedno uživate svaki dan. 

 Tržište danas obiluje različitim programima u koje se možete uključiti neovisno o vašoj dobi, kondiciji i motoričkim sposobnostima. Ipak, prije negoli počnete kupovati sve moguće rekvizite za vježbanje, razmislite u čemu biste zaista uživali i kada tijekom dana možete odvojiti vrijeme samo za sebe.  

Svaka tjelovježba dobra je za aktivaciju i učvršćivanje mišića te pridonosi oblikovanju tijela. Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, najbolje su aktivnosti umjerenog do visokog intenziteta poput aerobnih vježbi brzog hodanja i vožnje biciklom ili joge i stretchinga koje se mogu izvoditi bilo kada i bilo gdje.   

Međutim, što god odabrali, u početku zaboravite na centimetre, mišiće i kondiciju te si za cilj postavite održavanje zdrave rutine. Počnite polako sa zagrijavanjem, a pri kraju vježbanja smanjite intenzitet. To će vam pomoći da ustrajete kada vam se ne da ili postane teško te ćete se s vremenom “navući” na vježbanje zbog lučenja endorfina.  

Ako niste fan dvorane za fitness i teretane a u prirodu stignete samo vikendom, vježbati možete i kod kuće ili na poslu. Postoji doista mnogo online programa za vježbanje – i besplatnih i onih za koje plaćate članarinu kao u teretani. Ako pak jednostavno ne znate odakle početi, najbolje je potražiti neki program za početnike te isprobati nekoliko različitih tipova vježbi koje vam neće biti najmrskiji period u danu. Postoje čak vježbe koje kombiniraju elemente plesa poput zumbe pa se tako možete više zabaviti nego izvodeći klasične vježbe s utezima. I ne dajte se zavarati, ako vam utezi nisu mrski, svakako ih nabavite jer su izvrsni ne samo za povećanje mišićne mase, nego i za mršavljenje. Samo – oprezno s težinama! 

Uz vodu koja hidrira organizam, vašem organizmu tijekom vježbanja pomaže i Magnezij TOP DIREKT s dodatkom vitamina B6. Jedna vrećica nadoknadit će sve elektrolite izgubljene u dvorani ili prirodi, spriječiti grčeve u mišićima, pridonijeti smanjenju umora i iscrpljenosti te pomoći očuvanju zdravlja vašega srca i krvožilnog sustava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-da-fizika-aktivnost-postane-vaa-rutina-ndash-jgl-obitelj