Atrofični vaginitis u menopauzi – simptomi i liječenje

Menopauza je zahtjevan period u životu svake žene. Kao posljedica intenzivnih promjena i reproduktivni organi žene se mijenjanju, a te nas promjene ponekad dovode u izazovne situacije.

Prirodni procesi starenja donose sa sobom vidljive, ali i golom oku nevidljive promjene. Dok bore, sijede vlasi ili pomalo opuštena koža mogu izazivati osjećaj neugode pred drugima jer su svima uočljiv pokazatelj promjena koje dolaze, a koje najčešće želimo odgoditi, događaju se i one oku nevidljive, često mnogo intenzivnije i izazovnije promjene. One su posebno intenzivne kod žene, kada ona doživljava zalazak svog reproduktivnog potencijala, odnosno kada ulazi u period menopauze. Pad hormona estrogena, čije se posljedice vide i u nekim uočljivim, već spomenutim pojavama, snažno utječe na reproduktivni sustav. 

Tijekom tog razdoblja, dok se razina hormona u ženinu tijelu mijenja, odnosno dok se događa pad razine estrogena, može doći i do pojave atrofičnog vaginitisa. Stijenka rodnice se stanjuje te postaje manje elastična i fleksibilna, zbog čega mnoge uobičajene radnje i navike mogu postati problematične. Seksualni odnos može postati bolan i neugodan, a infekcije vaginalnog i urinarnog sustava češće. Također može doći do bolnog mokrenja ili čak pojave rane inkontinencije. Redovit i zdrav seksualni život pomaže održavanju elastičnosti vagine te smanjuje pojavu i simptome atrofije vaginalne stijenke. 

Iako se pad estrogena koji dovodi do tog stanja može dogoditi i u drugim situacijama i drugim razdobljima života, neće nužno sve žene razviti atrofični vaginitis. Žene koje nisu rađale izloženije su mogućnosti razvijanja tih simptoma, kao i pušačice jer pušenje narušava cirkulaciju krvi, čime tkivu remeti redovitu opskrbu kisikom. Ipak, danas postoje preparati poput Lactogyn vagitorija, koji pomažu u ublažavanju simptoma izazvanih atrofičnim vaginitisom. Svojim sastavom vlaže i podmazuju rodnicu i pomoćno su sredstvo u slučaju nadraženosti, osjećaja peckanja svrbeža rodnice te infektivnih i upalnih stanja rodnice. Svakoj su ženi dostupni bez recepta u ljekarnama, a svojim djelovanjem mogu znatno olakšati izazovan period promjene koji često prolazi teško i u tišini. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

atrofini-vaginitis-u-menopauzi-simptomi-i-lijeenje-ndash-jgl-obitelj