Kako i kada početi s uvođenjem dohrane

Početak dohrane kašicama uzbudljiva je nova avantura kako za bebu tako i za roditelje te ostatak obitelji.

Kako bi taj početak protekao sa što manje stresa a više uživanja u novim iskustvima s vašim mališanima, važno je dobro se pripremiti i informirati. Donosimo vam neke od najnovijih smjernica pri uvođenju krute hrane u jelovnik vaše bebe.

Ne postoji zlatno pravilo jer ne postoje dvije iste bebe. Pedijatar će prema prirastu težine djeteta najbolje ocijeniti kada bi bilo dobro vrijeme za početak uvođenja dohrane. Zdravstvene organizacije za prehranu dojenčadi slažu se kako je najbolje pričekati da se navrši šest mjeseci kako biste bebi ponudili krutu hranu, bilo da je ona dojena ili na adaptiranom mlijeku – naravno, ako je beba zdrava i nema znatnijeg pada u težini. Neki od znakova da je beba spremna za dohranu su: može sjediti samostalno bez pridržavanja te pokazuje interes za hranom kada ukućani jedu. 

Kako uvesti dohranu?

Vječna dilema svih roditelja je s kojom namirnicom početi. Najbolje je pratiti sezonalnost i odabrati namirnicu koja je u tom trenutku najsvježija, iz domaćeg uzgoja te ne spada u skupinu visoko alergenih namirnica. Prema najnovijim smjernicama dječjih nutricionista, alergene namirnice dobro je ponuditi bebama što ranije jer su onda manje šanse da dijete razvije alergijsku reakciju. Međutim, pri tome je važno svakako promatrati dijete iduća 24 sata kako biste vidjeli ima li kakvih promjena na koži, sluzokoži usta ili s disanjem. 

Dohranu djetetu možete ponuditi na više načina. Jedan od njih su klasične kašice, odnosno voće i povrće skuhano na pari i usitnjeno u blenderu. S tim svakako ne možete pogriješiti, a nemojte se razočarati ako beba ne želi hranu ili pljuje jer to je ipak njezin prvi susret s drukčijim okusom. Potrebno je vrijeme da se savlada gutanje krute hrane te da se vaše maleno navikne na okuse koji se razlikuju od mlijeka.  

Druga metoda uvođenja dohrane je BLW metoda, odnosno “beba vođa dohrane”, pri čemu se namirnice ne miksaju nego ih se bebi nudi u originalnom obliku, ali prilagođeno njezinim ručicama. Naravno, bebi od šest mjeseci nećete ponuditi komad tvrde jabuke, ali kuhana mrkva ili tikvica veličine vašega prsta, banana prerezana uzdužno na polovicu ili trećinu, neki su od primjera kako biste s tim mogli početi. S obzirom na to da beba još uvijek nema razvijen pincetni hvat, svakako će ga uvježbavati na malim komadima hrane, no uvijek nudite komade veličine prsta kako bi bebi bilo lako držati hranu u svojoj maloj šaci. 

Ova metoda dohrane ima mnogo prednosti jer tako beba istražuje teksturu, okuse i  uči se samostalno hraniti. Sasvim sigurno ovdje možete očekivati gnječenje, bacanje, pljuvanje, ali je to i odlična prigoda za istraživanje. Budite spremni za dosta čišćenja i strpljenja. S obzirom na to da bebe još nisu savladale dohranu, uvijek im nudite mekane namirnice, a okruglo voće i povrće poput borovnica ili graška možete im ponuditi tako što ćete ih prethodno lagano stisnuti toliko da im pukne membrana i da izgube tvrdi okrugli oblik. U BLW metodu spada i samostalno hranjenje žlicom, što će djetetu u početku biti malo teže, ali možete početi tako što ćete mu u mekanoj maloj žlici ponuditi kašicu te mu tako omogućiti da samo može lagano staviti u usta i jesti hranu koju ste stavili na žlicu. Bit će sporije i teže, no za nekoliko mjeseci dijete će samostalno savladati korištenje žlice.

Treća metoda je kombinirana – BLW i kašice. Ako želite biti sigurni da je beba unijela dovoljno hrane, možete je za glavne obroke hraniti kašicama, a za međuobroke joj ponuditi da se sama hrani.

Dohranu svakako počnite s malim količinama, u početku po žličicu-dvije, koje ćete lagano povećavati u skladu s djetetovim zahtjevima. Ne očekuje se od šestomjesečne bebe koja je tek probala novu namirnicu da pojede pun tanjur niti je na tu količinu navikla. Samo polako i nemojte se opterećivati metodom, važno je da budete strpljivi i nudite raznovrsne namirnice koje će vaše dijete postupno zavoljeti, ako ne i odmah.

Kako hraniti bebu?

Iako zvuči malo smiješno, važno je da beba bude u sjedećem položaju, a ako još ne može sjediti samostalno, možete je hraniti u svome krilu. Birajte trenutak u danu kada je beba raspoložena i nije nervozna ili pospana jer su tada veće šanse za prihvaćanjem hrane. Ako dijete odbija neku hranu, nemojte ga siliti, već mu je ponudite ponovno sutradan. Znakovi koji će pokazati da je dijete sito su: okretanje glave od hrane, pljuvanje, razigravanje i sve manje pozornosti usmjerene prema hrani. Sve dok dijete jede bez distrakcija otvara usta, znači da je još gladno. 

Koliko dugo nuditi jednu namirnicu i s kojom početi?

Uvriježeno je pravilo da treba početi s povrćem kako bi ga beba prihvatila prije slasnog i slatkog voća, no to ne mora nužno biti tako. Neke od idealnih prvih namirnica su tikvice, jabuka, mrkva, batat, cikla, šljiva, kruška te rižina kaša jer ne sadrži gluten koji spada u alergene namirnice. Nakon što uvedete dovoljno raznovrsnog povrća i voća, slijede žitarice (proso, zob, palenta, pirov griz, amarant, ječam, kuskus, quinoa…), nakon čega kašicama dodajete meso (piletina, puretina, teletina, janjetina) i plavu ribu (losos, skuša, tuna, srdelice). Dobro je u svaku domaću kašicu staviti i žličicu maslinova ili repičina hladno prešanog ulja kako bi se zadovoljila potreba za mastima. Inspiraciju za recepte uvijek možete pronaći u našoj e-knjižici “Mamini recepti”.

Kada je riječ o alergijama na hranu, odnosno ako primijetite alergijsku reakciju kod djeteta, vrijedi pravilo da se djetetu svaku namirnicu nudi dva do tri dana kako biste otkrili na koju je alergično. Ako nema alergijskih reakcija kod djeteta te ako u obitelji nemate alergičara, ne morate raditi nužno takve razmake s namirnicama koje nisu alergene. Neki od najčešćih alergena su: jaja, neke vrste riba, rakovi, školjke, žitarice, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci, jagode i kravlje mlijeko. Ono što beba u prvih godinu dana ne bi trebala jesti pročitajte ovdje.

Pri uvođenju dohrane vodite računa i o djetetovoj probavi koja se mora prilagoditi na novi režim prehrane. Grčevi ne moraju biti nužno znak alergije, već samo reakcija crijeva na nov način ishrane. Najbolji izbor za uspostavu crijevne ravnoteže su probiotičke kapi poput Normia baby koje su namijenjene bebama od najranije dobi te imaju najviši stupanj čistoće i kvalitete. 

Budite spremni na minimalno godinu-dvije hranjenja ili asistiranja pri hranjenju, naoružajte se strpljenjem i domaćim namirnicama i ukusno putovanje može početi. Dobar tek!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-i-kada-poeti-s-uvoenjem-dohrane-ndash-jgl-obitelj