Salata kao cjeloviti obrok – 5 ljetnih recepata
Ljeti nam tijekom velikih vrućina najčešće ne odgovara teška hrana. Umjesto da se dodatno “kuhate” da biste skuhali, uz ove recepte za pripremu salata vrijeme provedeno u kuhinji svedeno je na minimum, namirnice nutritivno zadovoljavajuće, a okusi idealni.
Salata s tunjevinom
Potrebno je skuhati tjesteninu ili neku žitaricu cjelovitog zrna poput bulgura ili ječma, sitno nasjeckati povrće (paprika, luk), ocijediti konzervirani ili smrznuti kukuruz, kapare i tunu u komadićima. Zatim treba sve pomiješati u zdjeli i začiniti maslinovim uljem, s malo majoneze i vrhnja te soli i papra. Za završni korak, dodajte tvrdo kuhana jaja i poslužite ohlađeno. Ako ste za malo laganiju varijantu, umjesto majoneze i vrhnja, možete napraviti umak od jogurta i maslinova ulja koji ćete začiniti mediteranskim začinom po želji.
Hladna salata od lososa
Losos je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica, a uz to je i odličnog okusa! Može se kombinirati u raznim jelima, a salate čini zasitnima jer obiluje zdravim mastima. Potrebni sastojci za četiri osobe su: 200 g dimljenog lososa, 350 g brokule, 150 g graška, 300 g tjestenine, sol, svježe mljeveni papar, maslinovo ulje i limunov sok. Tijesto i povrće skuhajte al dente, a lososa nasjeckajte na sitnije komade, zatim sve pomiješajte i začinite uljem i začinima prema vlastitim željama. Ako želite izbjeći tjesteninu, možete koristiti slanutak, proso i svježu salatu.
Grčka salata s piletinom
Salate s pilećim bijelim mesom idealne su tijekom ljeta jer je pileće meso lako probavljivo, a sadrži dovoljno proteina da obrok učini nutritivno bogatim. Meso najprije marinirajte u začinima (čili, kumin, papar, đumbir, sol, med, senf i jabučni ocat) pa zapržite na laganoj vatri, a kad se stvori korica, prelijte ga polovicom marinade. U zdjelu posložite salatu, rajčice, masline, krastavce, luk i feta sir te na vrh stavite meso koje možete raskomadati vilicom na manje komade. Sve začinite ostatkom preljeva (marinade).
Salata s pesto umakom
Ako imate vremena, možete napraviti domaći pesto ili domaću tjesteninu za ovo jelo, ali i brzinska verzija jednako je ukusna. Skuhajte tjesteninu i začinite je pesto umakom, na vrh naribajte parmezana, dodajte tostirane pinjole te poprskajte s malo limunova soka. Brzo i vrlo ukusno! Umjesto tjestenine, možete koristiti krumpire i/ili piletinu, a salati možete dodati oraha, avokado ili kuhana jaja.
Meksička salata
Ljubitelji graha zasigurno će obožavati ovu salatu jer je zasitna te puna vitamina i vlakana. Sve što vam je potrebno su crveni grah (skuhani ili u konzervi), kukuruz šećerac, dvije glavice luka srednje veličine ili jedan veliki, glavica zelene salate po izboru, žlica meda, limun, maslinovo ulje, sol i papar. Luk narežite na kolutove, a salatu na trake ili kocke, grah i kukuruz ocijedite. Preljev napravite od meda, limuna, ulja, soli i papra te prelijte preko salate.
Iako je riječ o laganijim namirnicama, ako vam bilo koja od njih teško padne na želudac, možete koristiti Reflustat oralnu suspenziju za ublažavanje žgaravice. Kako su ljeti česte i viroze uzrokovane nametnicima u vodi i neopranom svježom hranom, nije zgorega u kućnu ljekarnu uključiti i Normia proizvode za vraćanje crijevne flore u ravnotežu.
Osim što su salatni obroci zdravi i puni vitamina i minerala koji će vam ljeti osvježiti organizam i dati vam energiju, brzi su za pripremu, ukusni i mogu se jesti i za ručak i za večeru. Uživajte u ljetu i dobar vam tek!