Vrijeme samo za nas: roditelji i djeca, zajedno

Kad ćemo ako ne sada, dok je škola pod ključem, a posao prepušten nekom drugom, zajedno provesti kvalitetno vrijeme i nakratko igrati se, stvarati, vrtlariti, kuhati, izvoditi pokuse, činiti sve ono što tijekom godine nemamo vremena, a posebno, nemamo vremena zajedno. Isključimo mobitele, svratimo do bibliobusa ili knjižnice (i to one najbolje, dječje, koja se zove Stribor, a sad je u Dječjoj kući!) po jednu od izvrsnih novih knjiga koje roditelje i djecu opskrbljuju mnoštvom sjajnih ideja i detaljnih uputa. Dosadi nema mjesta ovog ljeta u našim obiteljima!

POKUSI

Fora znanost: 30 genijalnih kućnih eksperimenata

Prezabavni “fascikl” raznih pokućnih pokusa kamufliranih pod ozbiljnim naslovima Fizika, Biologija, Kemija (da te prođe volja za posudbom knjige ili da zavede roditelje koji zaziru od preopuštenih knjiga i “padaju” na znanost kao takvu? :)). Uglavnom, nakon što već knjiga dođe doma i pod važnim se poglavljem “fizika” ugleda Sljezov katapult, pod “biologija” Napravi crvarij ili pod “kemija” Jednorogova kakica, kasno je za kajanje. Tu smo – gdje smo i primimo se posla s onim što imamo. Skupimo crve, izradimo sluzave ljigavce, otvorimo jaslice za gusjenice. Naravno, knjiga počinje važnim uvodom Kako postati znanstvenik, pa potom nastavlja ozbiljnim poglavljima Promatraj, Propituj, Pokušaj pogoditi što će se dogoditi (prije nego što se dogodi), Provedi eksperiment, Postavljaj nova pitanja te Preporuke za odrasle (jeste već primijetili neku zakonitost ovog uvoda ili morate tek sad potražiti odgovor?). Na kraju te ozbiljne stranice stoji još ozbiljnije Upozorenje! U njemu roditelj doznaje da posudbom ove knjige nije sebi oslobodio više slobodnog vremena, kao što se, pretpostavljamo (i zlurado se hihoćemo), nadao, već da je osobno i vrlo odgovorno obvezan biti uključen u sve procese ovih znanstvenih pokusa svoga djeteta, što cijeloj priči daje jedan posve novi ton. Sigurni smo da će djeca uživati. I ona djeca u roditeljima, kad se konačno probude, također! 🙂 Dobru zabavu želimo!


Sixta Gortz: Eksperimenti u kući i na otvorenom

Ma ne znamo, ali kao da sve ove knjige “iz znanstvene košarice” koriste iste trikove – gle, i ova ima važan Uvod, poglavlja koja nose nazive Pojave oko nas, Kemija je posvuda (opet ta kemija!), Naša osjetila i Prirodi na tragu, ali kad zagrebeš iznutra, ugledaš uvijek ono što želiš vidjeti, kao npr. Lebdeće vilice, Pripremi čarobnu sluz! (opet ta sluz, mljac!), Telefon od čaša ili Dinamit od graha u plastičnoj čaši (ok, trebat će nam puno tih plastičnih čaša!). Aktivnosti su označene naznakama Početnici, Napredni, Profesionalci, ili drugim riječima “za svakog ponešto”, tako da svatko za sebe može pronaći sadržaj, nema izmotavanja. I ova knjiga ima onu Napomenu za roditelje (Ha! A mislili su se izvući bar ovaj put!) koja ih oslobađa obveza kod onih pokusa za početnike, ali drugim riječima proglašava asistentima od posebne skrbi kod kategorija naprednih i profesionalaca. Dobru zabavu želimo!

SLOBODNO VRIJEMEIGRE

Petra Kulbatzki: Dječje igre na otvorenom

Knjiga s kojom mirno možeš otići na praznike siguran/sigurna da ideja za zabavu neće nedostajati. Igre na otvorenom i igre za putovanja čine zanimljivu ponudu ove knjige, neovisno o tome jeste li zbrisali u šumu ili na more ili pak ostali u ulici u kojoj ima bar malo (od) parka, koji prijatelj ili barem pas. Namijenjeno djeci od 4 godine naviše, i uz svaku je igru navedena donja dobna granica, potreban materijal, opis igre i, po potrebi, koristan savjet. Igre za putovanja mogu, naravno, uključiti i roditelje, jer kad se već voze u autu, nek budu od koristi, a dobro će im doći i kao antistres terapija. 

SLOBODNO VRIJEMEMOJ VRT

Vrtlarenje za djecu

24 fantastične ideje za gredice, balkone i lončanice. 

Vrrrlo jednostavan vrtlarski priručnik za potpune početnike, ali i malo zahtjevnije aktivnosti koje će trebati ruku roditelja i malo njegove spretnosti ili snage. Dobro je što ima primjera kojima ne treba više no mali komadić zemlje ili balkon, onih koji ne traže puno ni vremena ni materijala i sve to uz vrlo jednostavne i razumljive (i slikovne) upute. Za djecu od navršene 6. godine nadalje, s napomenama za roditelje. Od jezera u bačvi do hotela za bubamare. Može se!

SLOBODNO VRIJEMESTVARALAŠTVO

Anita Fischer: Prirodni materijali : moja knjiga kreativnih radova 

23 zabavne ideje s lišćem, šišarkama i drugim prirodnim materijalima.

Križić-kružić sa žirovim kapicama, šareni projektili od kestenja, čupave jajaste glave, drvene pločice s obiteljskim prezimenom ili čestitke od lišća, samo su neke od maštovitih ideja kako prirodu iskoristiti za naše svakodnevne potrepštine. Popis materijala, kompletan postupak, korisni savjeti te stupnjevanje složenosti aktivnosti od vrlo jednostavno, srednje do složeno uz prikladne fotografije gotovih rukotvorina čini ovaj savjetnik vrlo korisnim i jednostavnim. A činjenica da i on nudi poseban recept izgradnje lebdećeg hotela za pčele daje ovoj knjizi posebnu draž. (Hoteli za kukce su, očito, totalni aktualni hit!)

Carsten Andres: Zabavne rezbarije

16 kreativnih ideja za izradu ukrasnih i uporabnih predmeta od drva tehnikom rezbarenja

Mali tečaj rezbarenja uz pravilno rukovanje nožem za rezbarenje i savjetnik za roditelje koji će dobro doći kao desna ruka u ovim poduhvatima. Jer neka će ruka morati malo držati i akumulatorsku bušilicu a to sigurno neće biti dječja, ona će za to vrijeme svrdlati ručnim svrdlom. Sigurnost je kod ovih primjera na prvom mjestu, pa je njoj posvećeno i posebno poglavlje. Ne možeš uletjeti u igru nožem, pilom i bušilicama a da prethodno nisi svjestan/svjesna svih mogućih posljedica. Bolje znati, pa paziti, nego srljati pa plakati. Ali, nakon što se u uvodu dobro isprepadaš i zaštitiš od ozljeda, stvaralaštvo u punom zamahu može početi. Veseli patuljci (s kapom i bez kape!), čarobni štapić, bodež za hrabre vitezove, prve bubnjarske palice, pješački štap za pustolove, zvrk ili praćka s plutenim projektilima mogu biti tvoj ponos ljeta 2021. Usudi se!


ZDRAVLJE I PREHRANA

Maštovita jela za djecu

Dječja kuharica u kojoj su i mnogi od nas našli neke recepte oko kojih bi morali malo dublje promisliti. 🙂 Čuli smo da postoje djeca koja već malodobna mogu spremit makarone sa sirom, sendvič s jajima na oko ili prepečenac s tunjevinom, ali quiche od krumpira i lososa, junetina Stroganoff s rezancima, kibbeh s bulgurom, šaran na crvenoj leći ili penne u umaku od koromača zbunili su i neke od iskusnijih među nama. Uglavnom, zadovoljni smo što je ova knjiga našla mjesto u našem fondu, a hoće li ovi recepti milovati nepca naših korisnika ili tek članova naših obitelji, o tome ćemo vam više reći koju nakon nekog vremena. Važno je znati da na dnu svake stranice, ispod svakog recepta, sitnim, ljekarskim slovima piše koliko obrok nosi po osobi kalorija, bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Korisne informacije! P.S. Za popečke od bulgura i leće osim leće i bulgura trebat će vam nešto i sušenih rajčica, peršin, feta sir, jaja, brašno, sol, papar, kumin i maslinovo ulje. Recept  je jednostavan, a naći ćete ga na str. 21. Još samo da saznamo što je bulgur i gdje ga naći, i kuhanje može početi. Pratite nas za više recepata!

Zabavna jela
Kreativne ideje iz kuhinje

Ovo je prava dječja kuharica, za koju će vam trebati jedna mama ili nona ili tata, ali rezultat svakog recepta će definitivno oduševiti svako dijete, osobito ono koje ne voli jesti. Naime, neki među nama ove su recepte nazvali “kako uništiti hranu na sto načina ali učiniti ju simpatičnom”. Rezultati ovih recepata su između ostalih – Osmerac od krastavaca (doslovce izgleda kao osmerac s kormilarom), voćni morski pas (izmasakrirana lubenica iz čijih ralja svako neustrašivo dijete može ubirati slatke zalogajčiće), Krvava juha iz mrtvačeve ruke (izgleda kao topla čokolada s preljevom bijele u obliku paukove mreže, ali što onda ruke od pereca sa sezamom rade tu? Hm, pogled u recept otkriva rajčicu, luk, češnjak, ocat… sve što ne bismo očekivali u toploj čokoladi…). Pri kraju knjige slika krigle pive s bogatom pjenom – zapravo sok od marelice sa šlagom – ideja za budući kafić u Dječjoj kući – za sve tate koji budu naručili pivo, a ne dobiju ga (jer – što će pivo u Dječjoj kući?!), da ih preplavi duh djetinjstva i okus marelice… Mljac! Uglavnom, knjiga potpuno beskorisna svima gladnima koji nemaju vremena čekati, ali zato beskrajno inspirativna svima spretnima, kreativnima, požrtvovnim mamama i istim takvim nonama, knjiga za sve koji više vole razveseliti svoje najmlađe nego vrijeme utrošiti kako drugačije. 😊

Autorica: Verena Tibljaš, Gradska knjižnica Rijeka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

vrijeme-samo-za-nas-roditelji-i-djeca-zajedno-ndash-jgl-obitelj