Što beba ne smije jesti?

Uvođenje dohrane sladak je problem – što dati, kada i kako? Sa svih strana čut ćete gomilu savjeta, no što po svaku cijenu izbjegavati? 

Sol

Vama se jelo bez soli čini bezukusnim, ali bebi je to more novih okusa! Stoga, ne brinite se da će djetetu neslano jelo biti bljutavo i nemojte dodavati sol u hranu za djecu mlađu od godine dana. Njima, naime, treba manje od 1 grama soli dnevno. Nije loše ni provjeriti koliko soli točno sadrže kupovne kašice (0,6 g natrija na 100 grama hrane ili više je mnogo!), kupovni kruh i industrijski nadomjesci za mlijeko i majčino mlijeko. 

Šećer

Slatko je svuda oko nas, a vremena za čokoladu ima, ali poslije, kad dijete malo poodraste. Dopustite svojoj bebi da okusi svu puninu namirnica te da doživi sve okuse koji postoje – i kiselo, i slatko, i gorko i trpko. Tako postavljate temelje zdrave prehrane. Time ujedno i osiguravate da tijelo bebe ne poseže za kalcijem iz zuba i kostiju kako bi održalo optimalnu razinu nutrijenata u krvi. Uz to, voće sadrži prirodne šećere te nema potrebe dodavati prerađene.

Kravlje mlijeko, agrumi i med

Med prije prvoga rođendana može uzrokovati botulizam, vrlo opasnu bolest koja izaziva probleme s disanjem i slabost u mišićima. Kravlje mlijeko također izbjegavajte prije navršene godine dana – čak i ako beba nije alergična – jer ne sadrži dovoljne količine željeza. Agrumi – naranča, limun, grejp, mandarina – znaju izazvati pojavu vrlo bolnog pelenskog osipa pa je bolje odgoditi ih za poslije prvog rođendana. 

Grickalice

Štapići, smoki, čips, bomboni…  Nije problem samo to što su presitni za bebu, glavni je problem činjenica da imaju veliku energetsku vrijednost u kombinaciji s veoma malom nutritivnom. Imaju previše kalorija, soli i alergena. U ovu kategoriju idu i keksi, domaći i kupovni kolači, torte, pudinzi i voćni jogurti.

Porijeklo hrane i alergije 

Namirnice poput špinata, repe, cikle ili blitve mogu sadržavati potencijalno škodljive spojeve iz tla pa, ako ih niste uzgojili sami, nemojte ih davati djeci mlađoj od 10 mjeseci.

I namirnice na koje su roditelji alergični valja izbjegavati i uvoditi s oprezom jer svako dijete može postati alergično na neku namirnicu ako je uvedete u neprikladnoj dobi. Upravo su zbog toga alergije na hranu najčešći razlog odgađanja uvođenja dohrane općenito te odgađanja uvođenja pojedinih namirnica u prehranu djeteta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *