Kako izbjeći vaginalne infekcije ljeti?

Ljetno doba zbog povišene temperature i jačeg znojenja pogoduje nastanku raznih osipa i infekcija, a posebno onih vaginalnih. Tijekom ljeta u pojačanom smo kontaktu s vodom, a taj nam je dio tijela gotovo konstantno mokar. No, uz malo opreza i prave preparate, moguće ih je izbjeći.

Vaginalne infekcije, najčešće praćene neugodnim svrbežom i iscjetkom neobičnog mirisa i boje, vrlo su česta ljetna pojava.  Zbog pojačanog kontakta s vodom, ali i nekih drugih modernih navika, s tom se neugodnom pojavom barem nekoliko puta u životu susretne gotovo svaka žena. Razlozi su brojni, a ljeti se vaginalne infekcije uglavnom pojavljuju zbog predugog boravka u mokrom kupaćem kostimu te pojačanog znojenja, a vlaga, manjak kisika i toplo vrijeme posebno pogoduju razmnožavanju bakterija koje uzrokuju infekcije intimnih dijelova tijela. Stoga se nakon svakog izlaska iz vode preporučuje presvući mokar kupaći kostim, posebno ako se odmah povlačite u hlad gdje se kupaći kostim znatno sporije suši. To osobito vrijedi za žene koje se kupaju u stajaćim vodama, u kojima je, zbog manjka protoka i gibanja vode, koncentracija bakterija ljeti prirodno veća.

Ljeti se vaginalne infekcije uglavnom pojavljuju zbog predugog boravka u mokrom kupaćem kostimu te pojačanog znojenja, a vlaga, manjak kisika i toplo vrijeme posebno pogoduju nastanku bakterija koje uzrokuju infekcije intimnih dijelova tijela.

Osim nužne zamjene mokrog kupaćeg kostima, važno je i da nam odjeća koju ljeti nosimo bude od prirodnih materijala i prozračna, kako bi omogućila bolji protok zraka i brže isparavanje znoja u preponama. Stoga se preporučuje nošenje pamučnih gaćica koje se mogu prati na visokim temperaturama te lagane ljetne haljine ili druga odjeća koja nije pripijena uz tijelo.

Ako koristite dnevne uloške, potrebno ih je češće mijenjati, a intimnu higijenu obavljati uz posebno formulirane sapune smanjene kiselosti, kao što je onaj iz linije Lactogyn, kako se bi se osigurali svi uvjeti za što zdraviju floru intimnih dijelova tijela. Ženama slabijeg imuniteta, koje su nedavno bile izložene terapiji antibioticima, preporučuje se dodatna zaštita uz pomoć oralnih i vaginalnih Lactogyn kapsula. Lactogyn će ponovno uspostaviti narušenu ravnotežu vaginalne mikroflore i tako prevenirati ponavljanje vaginalne infekcije.  Uz sve to, potrebno je voditi računa o zdravoj i laganoj ljetnoj prehrani koja će dodatno osnažiti vaše tijelo i imunitet te voditi računa o odgovornom spolnom ponašanju.  Tako će vaše zdravlje biti očuvano, a ugodan godišnji odmor zagarantiran. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-izbjei-vaginalne-infekcije-ljeti-ndash-jgl-obitelj