Zašto su nošene bebe sretne bebe

U određenim tradicionalnim kulturama, u kojima je običaj da majka nosi malo dijete povezano na trbuhu ili leđima dok obavlja svakodnevne poslove, dječji plač mjeri se u minutama, a na Zapadu djeca dnevno znaju plakati i satima. Zašto je tome tako?

Porođajem dijete napušta njemu jedinu poznatu okolinu u kojoj je punih devet mjeseci njegov organizam bio povezan s organizmom majke. Bio je naviknut disati, jesti i spavati u ritmu svoje majke. Izlaskom iz maternice taj uhodani fiziološki tandem biva narušen i maleno tijelo sada mora naučiti funkcionirati potpuno samo, u nekom novom, stranom okruženju.

Taj je proces težak i stresan za dijete, zbog čega kao posljedica prilagodbe djetetova organizma na nove uvjete života dolazi do učestalog plakanja, ali i drugih fizioloških smetnji. Istraživanja su pokazala da djeca koju se nakon porođaja mnogo nosi, odnosno veći dio svoga dana provode u blizini roditelja, nošena čak i dok roditelj obavlja neki svakodnevni posao, manje plaču, brže uče, uspostavljaju snažniju emotivnu povezanost s roditeljima te, općenito, bivaju sretnija.

Istraživanja su pokazala da djeca koju se nakon porođaja mnogo nosi, odnosno veći dio svoga dana provode u blizini roditelja, nošena čak i dok roditelj obavlja neki svakodnevni posao, manje plaču, brže uče, uspostavljaju snažniju emotivnu povezanost s roditeljima te, općenito, bivaju sretnija.

Utvrđeno je i da blizinom majke – odnosno zbog blizine njezina tijela – novorođenče osjeća poznati ritam hoda, disanja te čuje otkucaje njezina srca, što ga podsjeća na poznati okoliš u kojem je boravilo prethodnih devet mjeseci. Zbog toga je i šok navikavanja na novu okolinu manji te je dijete mirnije.

Dijete koje samo leži u kolijevci, samo mora i donijeti zaključke o prostoru u kojem se nalazi, a njegovo je vidno polje ograničeno. Dok je dijete majci u nosiljci na trbuhu, okrenuto joj leđima, promatra iste prizore kao i roditelj, a ako se roditelj miče, prizori se stalno mijenjaju, novi su i zanimljivi. Tako dijete spoznaje novi okoliš, ali se i u tom spoznavanju okoliša osjeća sigurno jer je roditelj u blizini, ne osjeća se usamljeno. Stalna prisutnost glasa odrasle osoba i njezina društva ima pozitivan utjecaj na brži razvoj govora kod djeteta.

Ako se organizam vašega djeteta vrlo sporo navikava na nove uvjete života i pritom ga muči probava, osim nošenjem, možete mu pomoći i probiotskim kapima Normia Baby, koje se mogu koristiti čak i kod nedonoščadi, a pomažu u regulaciji probavnog sustava kod vrlo male djece.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zato-su-noene-bebe-sretne-bebe-ndash-jgl-obitelj