Brzi, a zdravi ručak: Slasna fritaja sa šparogama

Šparoga je biljka iz porodice ljiljana koja se u mnogim zemljama koristi kao delikatesno povrće, a u priobalnom području počinje se brati već u ožujku. Ima malu energetsku i veliku nutritivnu vrijednost, a bogata je i mineralnim tvarima te vitaminima.

Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, šparoge se nalaze u skupini s ostalim vrstama povrća. Za tu skupinu namirnica preporučuje se tri do pet serviranja dnevno. Kao jedinica serviranja uzima se pet šparoga srednje veličine, što iznosi približno 93 grama.

Sastojci

  • 600 g istarskih divljih šparoga
  • 200 g mladog luka
  • Prstohvat soli
  • ½ žličice papra
  • 6 jaja
  • 6 žlica maslinova ulja

Receptura

Šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima pa ih izlomite na kraće komade (lomite šparogu do dijelova gdje počinju biti tvrđe). Na ulju kratko popecite sitno nasjeckan mladi luk, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju. Zatim dodajte razmućena jaja, malo promiješajte i ispecite do kraja.

Autorica: Martina Orlić
ekspert za upravljanje kompetencijama i potencijalom u JGL-u


* Fotografija je ilustrativna.

Tagovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

brzi-a-zdravi-ruak-slasna-fritaja-sa-parogama-ndash-jgl-obitelj