Brzi, a zdravi ručak: Slasna fritaja sa šparogama
Šparoga je biljka iz porodice ljiljana koja se u mnogim zemljama koristi kao delikatesno povrće, a u priobalnom području počinje se brati već u ožujku. Ima malu energetsku i veliku nutritivnu vrijednost, a bogata je i mineralnim tvarima te vitaminima.
Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, šparoge se nalaze u skupini s ostalim vrstama povrća. Za tu skupinu namirnica preporučuje se tri do pet serviranja dnevno. Kao jedinica serviranja uzima se pet šparoga srednje veličine, što iznosi približno 93 grama.
Sastojci
- 600 g istarskih divljih šparoga
- 200 g mladog luka
- Prstohvat soli
- ½ žličice papra
- 6 jaja
- 6 žlica maslinova ulja
Receptura
Šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima pa ih izlomite na kraće komade (lomite šparogu do dijelova gdje počinju biti tvrđe). Na ulju kratko popecite sitno nasjeckan mladi luk, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju. Zatim dodajte razmućena jaja, malo promiješajte i ispecite do kraja.
Autorica: Martina Orlić
ekspert za upravljanje kompetencijama i potencijalom u JGL-u
* Fotografija je ilustrativna.