Zašto se menopauza zove “drugo proljeće” i kako u njoj možete uživati?

Posljednje procjene stanovništva daju naslutiti da će se do 2025. godine više od milijardu žena u svijetu naći u menopauzi. Nažalost, njih čak 50 posto prirodni će ulazak u novu fazu života dočekati sa zebnjom. Naime, o promjenama koje to razdoblje nosi još uvijek se nedovoljno priča, a i ako se govori, to je uglavnom u negativnom kontekstu. 

Da se ne lažemo, fizičke i psihičke promjene koje ćete iskusiti ulaskom u menopauzu utjecat će vam na kvalitetu života. Nabolje ili nagore, to pak ovisi samo i isključivo o vama. Stoga je važno informirati se o tome kako to izazovno razdoblje odlučno preživjeti (i proživjeti!). 

Znakovi koji odaju menopauzu

Menopauza označava svršetak reprodukcijskog ciklusa do kojeg dolazi zbog pada u proizvodnji hormona koji se pak javlja kao posljedica iscrpljivanja jajnika. Iako posljednja menstruacija nastupa između 48. i 54. godine života, treba biti svjestan da se tijelo za promjene koje dolaze priprema i prije. 

Prijelazno razdoblje “perimenopauze” koje karakterizira opadanje spolnih hormona i hormona rasta može trajati i do deset godina. Da je menopauza pred vratima, govore vam simptomi poput vaginalne suhoće, izraženih promjena u duljini i jačini ciklusa, noćnoga znojenja te naglog porasta broja na vagi koji se očituje u višku masti oko trbuha i kukova.

Menopauza nastupa dvanaest mjeseci nakon posljednje menstruacije, a sa sobom, osim fizičkih, nosi i psihičke promjene. Stoga se, uz valunge i pad libida, pripremite i na naglo lupanje srca, probleme pri mokrenju, češće upale, izražene promjene na koži i kosi (hiperpigmentacija, dehidracija, razvoj bora, tanke i lomljive vlasi, intenzivno ispadanje kose), umor, razdražljivost, emocionalnu nestabilnost, rastresenost i – kostobolju. 

Kako se nositi s emocionalnim, psihičkim i fizičkim promjenama?

U vrtlogu emocija i ostalih novonastalih promjena nije se lako snaći. Iako univerzalnog recepta za isplivati iz toga nema, pazeći na stil života i prehranu možete si pomoći da tu prekretnicu doživite i proživite bezbrižno.  

Prije svega, važno je osvijestiti kako sve ide iz glave pa i način na koji ćete doživjeti menopauzu. Stoga odaberite ne živcirati se zbog stvari na koje ne možete utjecati i okrenite se pozitivi, druženju, aktivnostima koje vas vesele te prakticiranju samosvijesti i trbušnog disanja. 

Lagani udah kroz usta dok se trbuh ne napuše i polagani izdah koji traje oko šest sekundi, pomoći će vam da povratite ravnotežu kisika i ugljikova dioksida te stabilizirati um u trenucima tjeskobe i anksioznosti. Osim te tehnike koju možete prakticirati nekoliko puta dnevno, možete pribjeći i razgovoru s obitelji i prijateljima. 

Ako pak osjetite da njihova emocionalna podrška nije dovoljna da se izborite sa svojim strahovima i negativnim mislima, ne čekajte i potražite pomoć stručnjaka. Na temelju vašega općeg psihofizičkog stanja, on će procijeniti je li za vas prikladna hormonska terapija. Feminal kapsule na bazi crvene livadne djeteline, prirodan su pripravak koji pomaže suzbiti neugodne simptome menopauze i uspostaviti ravnotežu vaginalne mikroflore, omogućujući fitoestrogenima da se vežu na receptore za estrogene, čime se simulira lagano estrogensko djelovanje.   

Iskoristite prigodu za novi početak

Bez sumnje, svaka će žena menopauzu doživjeti i proživjeti drukčije. Dok će neke pokleknuti pred “završetkom mladosti” te uz libido izgubiti i interes za svakodnevne male radosti, druge će se okrenuti sebi i uživati u “drugom proljeću” koje će im doći kao naručeno da se fokusiraju na sebe, svoje potrebe i neostvarene želje. 

Da bi “drugo proljeće” bilo jednako dobro kao i ono prvo, važno je zadržati mladenački duh, radost i mentalnu vitalnost. U tome vam mogu pomoći mentalna stimulacija u vidu redovitog čitanja, rješavanja križaljki, sudokua, igre riječima, druženje i hobiji koji vas opuštaju i vesele, ostvarivanje osobnih ciljeva koji su bili na čekanju te društveno koristan angažman. 

Ostati vitalan znači imati kontrolu nad tijelom koje se rapidno mijenja. U tom pothvatu vaš je prvi i najjači saveznik pravilna, raznovrsna prehrana bogata vlaknima, proteinima, magnezijem i vitaminom D. Osim pravilne prehrane, važno je zadržati i pravilan obrazac spavanja od minimalno sedam sati kvalitetnog sna te piti dovoljnu količinu vode. 

Ključ dobrog izgleda u svakoj dobi, a posebno u menopauzi, leži i u tjelovježbi koju pak sada treba prilagoditi promjenama s kojima se tijelo suočava. Lagana tjelesna aktivnost poput joge, pilatesa, plivanja ili nordijskog hodanja izvrsna je za održavanje mišićnog tonusa bez opterećenja zglobova, a Kegelove vježbe za prevenciju inkontinencije te jačanje i održavanje elastičnosti mišića dna zdjelice. 

Uz malo truda, strpljenja i razumijevanja prema samoj sebi, menopauza ne mora biti bauk. Naprijed se ide i malim koracima, stoga svaki dan napravite nešto što vas veseli i uživajte u svakom danu svojih najboljih godina!

Tagovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zato-se-menopauza-zove-drugo-proljee-i-kako-u-njoj-moete-uivati-ndash-jgl-obitelj