Glazirane rotkvice i piletina
Rotkvica je proljetno korjenasto povrće bez kojega je nemoguće zamisliti uskršnji doručak, ali kad prođu blagdani, ova zdrava namirnica neopravdano padne u zaborav. Rotkvice su prirodni saveznici u borbi protiv gljivica, a ovo svojstvo mogu zahvaliti proteinu RsAFP2. Oštri ljutkasti okus rotkvica potječe od spojeva iz skupine izotiocijanata, a upravo ovi spojevi kojima obiluju i ostali pripadnici obitelji kupusnjača dokazano pomažu eliminirati štetne spojeve i prevenirati razvoj tumora. Zanimljivo je kako 100 g rotkvica ima tek 16 kilokalorija. Postoji mnogo načina za pripremu rotkvica, a mi vam predlažemo glazirane.
Sastojci:
- dvije vezice rotkvica
- dvije žlice maslaca
- šalica pilećeg ili goveđeg temeljca
- sol, papar
- file pilećih prsa
- sok jednog limuna
- dvije žlice maslinova ulja
- svježi kopar
Priprema:
Pileći file izrežite na tanke trake. Začinite ga limunovim sokom i maslinovim uljem pa obilno pospite nasjeckanim svježim koprom. Pustite neka meso odstoji dvadesetak minuta.
Očistite rotkvice, ali im ostavite malo listića pri vrhu (razlog je estetski). Pustite ih da odstoje deset minuta u hladnoj vodi. Ako su rotkvice krupne, izrežite ih na polovice ili četvrtine. Rastopite maslac u tavi. Dodajte mu rotkvice i temeljac pa poklopljeno pirjajte dok sasvim ne omekšaju, 15 – 20 minuta.
Nakon kuhanja rotkvice bi pod nožem trebale biti sasvim mekane. Posolite i popaprite pa otklopite da umak ishlapi i sasvim se zgusne. Trebat će vam još 5 – 8 minuta.
Povremeno okrećite rotkvice kako bi sa svih strana bile u umaku. Za to vrijeme na gril tavi ispecite piletinu s obje strane. Poslužite je prelivenu umakom od rotkvica.