Profili i portali koji će vam koristiti ako očekujete bebu

Informiranost tijekom trudnoće ključna je za buduće roditelje kako bi se osjećali samopouzdano, kako bi se buduće mame pripremile za promjene koje dolaze i održale zdravu trudnoću. Informirati se možete putem različitih izvora, kao što su knjige, članci, savjeti stručnjaka, ali i online resursa, odnosno blogova, portala, foruma i društvenih mreža. Dobro informirane trudnice mogu donositi ispravnije odluke o svome zdravlju i zdravlju svoje bebe, što može pridonijeti pozitivnom ishodu trudnoće, lakšem porodu te zdravijem početku roditeljstva.

Stoga vam donosimo pregled nekoliko domaćih portala, grupa na Facebooku i profila na Instagramu koji vam mogu pomoći u tom lijepom razdoblju iščekivanja.

Korisni portali za trudnice

Roda – neprofitna udruga koja pruža podršku trudnicama i roditeljstvu. Na njihovoj web stranici možete pronaći informacije o trudnoći, porodu, dojenju, roditeljstvu i mnoge druge korisne savjete. Također, Roda organizira različite radionice, predavanja i susrete za trudnice i roditelje diljem Hrvatske.

Roditelji.hr – Storyjev portal o roditeljstvu pokriva mnoge teme, a aktivni su i na društvenim mrežama Facebook i Instagram, na kojima se možete i povezati s drugim roditeljima.

Moderno roditeljstvo – portal o povezujućem roditeljstvu, opsežno obrađuje razne teme, a pokrenuli su ga Renata i Mihael Šanko, mama i tata četvero djece. 

Supermame – kakav im je slogan – “Iskreno o majčinstvu”, takav im je i portal; mnoga iskustva roditelja, uvid u različite tabu teme te podršku roditeljima pronaći ćete upravo ovdje. Pratite ih i na društvenim mrežama na kojima se možete i osobno povezati.

Svijet snova – iznimno koristan portal za sve roditelje koji će se susresti s bebom “nespavačem”. Kako pomoći svojoj bebi da bolje spava, je li bespelenaštvo dobro, kako ekrani utječu na bebino spavanje i još mnogo toga pronađite na portalu ove mame koja se educirala na temu spavanja beba i djece.

Mama, tata, ja – portal o razvoju djece, trudnoći, prehrani, školi i još mnogo toga…

Korisne grupe na Facebooku 

Grupa “Trudnice i mame 2023.” – svake godine otvara se nova grupa, a vrlo je popularna jer se u njoj dijele iskustva, postavljaju pitanja o trudnoći, porodiljnom dopustu, roditeljstvu, a čak se mogu pronaći i proizvodi za bebe koje druge mame povremeno prodaju ili daruju.

Rodina SOS grupa za dojenjeodlična grupa koja ima više od 70.000 članova iz Hrvatske, ali i regije, a u kojoj savjetnice obučene za dojenje besplatno nude svoje znanje mamama koje imaju problema ili pitanja u vezi s dojenjem. Grupa postoji već godinama, tako da za gotovo svaki problem možete naći rješenje ako prema ključnim riječima pretražite sadržaje u grupi. Također, dojilje koje imaju novorođenčad u prednosti su pa će savjetnice uvijek njima dati prioritet. 

Porod u Hrvatskoj – razmjena iskustava – grupa koja se bavi razdobljem iščekivanja poroda te mentalnom i duhovnom pripremom za porod, u kojoj se dijele preporuke za rodilišta i trudničke tečajeve te se buduće mame informira o razdoblju koje slijedi nakon trudnoće. Međutim, ne zaboravite kako je svako iskustvo individualno pa vam ono može biti tek referenca jer ipak je najvažnije da se uvijek ponašate onako kako vam intuicija nalaže.

Beba vođa dohrane – još jedna popularna grupa koja se vodi osnovnim principima BLW-a, odnosno – “bebe kao vođe dohrane” koja od prvih dana uvođenja krutih namirnica sama jede i istražuje okuse. U grupi se u datotekama nalaze i korisna pitanja i članci koji vam mogu pomoći da savladate tu temu do bebinih šest mjeseci, kada najčešće počinje uvođenje dohrane.

Domaće kašice za bebe – grupa u kojoj se dijele zanimljivi i jednostavni recepti za kašice, a – kako i sami kažu – namijenjena je onima koji još nisu počeli svojim mališanima davati dohranu i ne znaju od čega početi, kao i onima koji su već uhodani, ali ne znaju što novo uvesti u dohranu i kada.

Nošenje beba – sve što trebate znati o nošenju beba, pravilnom držanju i ispravnim nosiljkama koje podržavaju normalan razvoj djeteta. U grupi su savjetnice za nošenje koje će vam odgovoriti na pitanja, a možete i nabaviti rabljene nosiljke.

Zanimljivi i edukativni profili na Instagramu 

Beba.mama.hranaprofil certificirane savjetnice za prehranu u trudnoći i postpartumu te dohrani beba na kojemu možete pronaći mnoge afirmacijske i savjetodavne objave koje će vam pomoći.

Una Bridged – profil doule koja podržava majke u trudnoći, porodu, postpartumu i dojenju te prehrani, i to stručnim i cjelovitim pristupom. Osim što nudi mnogo korisnih informacija, na ovom profilu možete pronaći i besplatne eBookove koji vam mogu pomoći u pripremi za porod.

Nutri.ma.ma riječ je o profilu mag. nutricionizma, certificirane savjetnice za dohranu i terapijsko hranjenje, na kojemu možete pronaći mnogo savjeta o dohrani djeteta, ideje za obroke, informacije o štetnim dodacima koje treba izbjegavati i sl.

Ivana i Jovana – blizanke, savjetnice za dojenje, kod kojih, osim korisnih sadržaja za podršku dojenju, možete pronaći i besplatne online tečajeve koji vam mogu pomoći. Vrlo slikovito putem videosadržaja objašnjavaju kako napraviti pravilan hvat, masažu dojki kod mastitisa i slično.

Supermame.hr – Sonja i Martina, dvije mame spojene u viziji razbijanja određenih tabua majčinstva. Ovdje ćete pronaći obilje zanimljivih i korisnih sadržaja, a možete se prijaviti i na njihov super-koristan newsletter te primati i magazin o majčinstvu koji pripremaju uz mnogo truda i kvalitetnog sadržaja te u suradnji s drugim roditeljima i stručnjacima.

Uz sve to, možete se pridružiti i klubu vjernosti za trudnice i roditelje Mamina škrinjica gdje, osim simboličnoga paketića dobrodošlice, mjesečno u svoj Inbox dobivate zanimljive blogove, korisne materijale za preuzimanje, nagradne natječaje te preporuke proizvoda za trudnice, djecu i roditelje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

profili-i-portali-koji-e-vam-koristiti-ako-oekujete-bebu-ndash-jgl-obitelj