Zašto pričati s bebom u trbuhu?

Svaka se trudnica barem jednom našla u situaciji da je svoju bebu, i ne razmišljajući, zamolila da je ne udara baš tako jako po bubrezima ili mjehuru. Svi znaju da bebe obožavaju glazbu, no zašto pričati s bebom u trbuhu?

Nakon dobrog razgovora, osjećate se bolje. Ne iznenađuje onda da je tako i bebama! Zato će one koje su nemirne u trbuhu i često se okreću i prevrću, biti mirnije ako s njima razgovarate. 

Bebe umiju zapamtiti i prepoznavati zvukove koje čuju dok su u maternici. Pamte ih i prepoznaju i nakon rođenja, a ti zvuci uključuju znatno više od otkucaja majčina srca: tu su glazba, buka i glasovi. Iz toga se dade zaključiti da bebe uče i prije rođenja, što je izvrstan razlog da sa svojim potomkom počnete razgovarati još dok je on u vašemu trbuhu. Razgovorom sa svojim nerođenim djetetom potičete razvoj njegova mozga, a to isto, za što ste sigurno već čuli, postižete i slušanjem određene vrste glazbe. Da, bebe čuju i vole glazbu, osobito onu klasičnu, to je poznato već odavno. Međutim, danas se smatra i da često pričanje s djetetom u trbuhu pridonosi i razvoju njegova sluha.  

Znanstvenici još uvijek nisu sasvim sigurni može li pričanje s bebom pridonijeti i njezinim boljim lingvističkim kompetencijama poslije u životu, no sigurni su da bebe, dok u trbuhu slušaju ono što im pričamo, raspoznaju jezik, tako da razgovor znači i navikavanje na govor, jezik i riječi.

Ako se odlučite svom nerođenom djetetu pjevati uspavanke, čitati knjige naglas, slušati audio-knjige ili pričati bebi kad vam je dosadno, jedno je sigurno – tako stvarate čvrstu emocionalnu vezu s djetetom. I ne samo vi: i braća, sestre i očevi mogu se lakše povezati s novim članom obitelji ako pričaju s njim.

Uz to, mala djeca lakše i brže razumijevaju svijet ako im ga ispričate. Uđe li vam u naviku pričati s bebom još dok je u trbuhu, to će vam nakon poroda samo pomoći da se bolje povežete sa svojim novorođenčetom, ali i bolje nosite s izazovima roditeljstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

zato-priati-s-bebom-u-trbuhu-ndash-jgl-obitelj